Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

PayPal

PayPal
12 feb 2002 om 10:50

De geplande beursgang van PayPal gaat niet bepaald van een leien dakje. Het bedrijf dat een betaaloplossing voor internet aanbiedt stelde vorige week de beursgang uit nadat het te maken kreeg met een rechtszaak vanwege inbreuk op een patent, zo meldt de online nieuwsdienst Emerce. Deze week zal er alsnog een beursgang komen.

Met de beursgang van PayPal komt er eindelijk een einde aan een lange stilte rond IPOs van internetbedrijven. Dit jaar zijn er vijf beursgangen geweest in de Verenigde Staten, aldus Thomson Financial, dit is het laagste aantal sinds 1980. Gelijktijdig met het bedrijf zal ook GameStop Corp., onderdeel van Barnes & Noble, deze week een beursnotering krijgen. GameStop richt zich op de distributie van software voor videogames. In tegenstelling tot PayPal, dat aan de Nasdaq genoteerd wordt, krijgt GameStop een notering aan de New York Stock Exchange.

De prijs van het aandeel PayPal is nog niet bekend. Volgens de Wall Street Journal bedraagt deze tussen de 12 en 14 dollar, persbureau Reuters houdt het op een bedrag tussen de 17 en 19 dollar. Uitgaande van het laatste hoopt het bedrijf met de uitgifte van aandelen 343 miljoen dollar nieuw kapitaal aan te kunnen trekken.

PayPal heeft een systeem ontwikkeld om te betalen via e-mail. Vorige week kreeg het bedrijf te maken met een claim van het bedrijf CertCo, dat stelt een patent te hebben op een verificatiemethode waarop PayPal inbreuk zou hebben gemaakt. Inmiddels heeft ook het bedrijf Tumbleweed Communications Corp. een claim bij PayPal neergelegd vanwege inbreuk op twee van zijn patenten, aldus de Wall Street Journal. Volgens PayPal zijn de claims van beide bedrijven niet gegrond.

Tevens werd PayPal in verlegenheid gebracht vanwege medewerking aan een rapport van onderzoeksbureau Gartner dat uitgebracht wordt rond het tijdstip van de beursgang. Het is niet gebruikelijk dat een bedrijf rond een beursgang nog via derden informatie over de eigen markt naar buiten brengt. De functionaris van het bedrijf die meedeed aan het onderzoek, dat was gericht op de houding van consumenten tegenover online betaalmethoden, heeft volgens PayPal op persoonlijke titel gesproken. Bovendien sluiten de uitspraken volgens het bedrijf aan bij de informatie in het prospectus, aldus Emerce.

Hoewel PayPal nog verliesgevend is en beursgangen van internetbedrijven op weinig enthousiasme hoeven te rekenen van beleggers en analisten, is de houding tegenover PayPal redelijk positief. Het bedrijf heeft een omvangrijke schare gebruikers, een hoge naamsbekendheid en het weet een omvangrijk deel van zijn omzet bij zakelijke klanten te boeken. Deze betalen PayPal voor het feit dat hun klanten op hun site kunnen betalen met PayPal. De omzet van PayPal in het vierde kwartaal van vorig jaar bedroeg 40,4 miljoen dollar, tegenover 8,8 miljoen dollar in het jaar ervoor. Het nettoverlies bedroeg 18,5 miljoen dollar, tegenover 41,9 miljoen dollar in dezelfde periode het jaar ervoor.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.