Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Merrill Lynch

Merrill Lynch
12 jul 2001 om 17:18

Amsterdam (DFT)-Voor 103 Euro kan een belegger een stuk kopen en krijgt hij de garantie dat deze over vijf jaar nog tenminste 100 euro waard is. Merrill belegt daarvoor in de zogenaamde ´Global Winners´ index.

Banken strijden in dit negatieve beursklimaat met elkaar om beleggers aan zich te binden met dit soort aantrekkelijke beleggingen. Het risico is namelijk erg gering, terwijl de winsten hoog kunnen oplopen. De voorwaarde om bij een lagere koers toch 100 euro in de zak te steken, is dat deze inwisselprijs pas na 3 augustus 2006 geldt. De belegger die op 103 euro instapt en vervolgens de koers tot ver onder 100 euro ziet dalen, moet dus wel een lange adem hebben.

Tegelijkertijd zal een belegger die instapt als de koers is opgelopen tot boven de introductieprijs van 103 euro, een hoger risico lopen. Hij zal misschien de stukken tegen 140 euro kopen en zich toch tevreden moeten stellen met de gegarandeerde 100 euro, als de koers daar ver onder zakt. Met andere woorden, een verlies van 40 euro per certificaat.

Merrill belegt het geld in wereldwijde beleggingsfondsen van vooraanstaande instellingen, zoals Fidelity, Franklin Templeton, JP Morgan, Schroders en uiteraard ook het eigen Merrill Lynch Investment Managers. Uitgangspunt is dat de fondsen beter dan de markt moeten presteren. Door in meerdere fondsen te beleggen, probeert de zakenbank het risico zo veel mogelijk te spreiden over regio´s en sectoren. De bank kiest bovendien voor een evenredige spreiding van beleggingsstijlen. ´In Europa hebben we een groeifonds, maar ook een fonds dat uitsluitend in waarde-aandelen belegt´, aldus Mike Fullalove van Merrill.

In de weging zijn Amerikaanse aandelen op dit moment het sterkst vertegenwoordigd. ´We hebben ons gebaseerd op de verdeling van marktkapitalisatie wereldwijd´, aldus Fullalove. De Amerikaanse fondsen maken in totaal de helft uit van de portefeuille, terwijl Europese aandelen goed zijn voor 25%, Engelse voor 10% en Aziatische voor 15%. In totaal wordt over twaalf verschillende sectoren belegd, maar niet in alle. ´We gaan geen geld in IT- of biotechfondsen stoppen.

Merrill gaat prat op een fictieve analyse vanaf halverwege 1999, waaruit blijkt dat de ´Global Winners´ bijna 10% beter hebben gepresteerd dan de wereldindex van het toonaangevende MSCI. De bank belooft beleggers dan ook een zeer dynamische beleggingsstrategie. ´Afhankelijk van dagelijkse marktomstandigheden, passen wij onze beleggingen aan´, aldus Fullalove. Dat betekent dat de bank bij een opgaande trend op de beurs vooral zal kiezen voor het beleggen in aandelen, terwijl obligaties worden gekocht als het beursklimaat omslaat.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.