Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Euronext: 1e dag -10%

Euronext: 1e dag -10%
7 jul 2001 om 14:35

Het aandeel Euronext heeft op de eerste dag van verhandeling 10% van zijn waarde verloren.

Er zijn vrijdag ruim negen miljoen aandelen verhandeld, een derde van de 28,9 miljoen stukken die Euronext geplaatst heeft bij beleggers.

Het aandeel van het Frans-Belgisch-Nederlandse beursbedrijf opende een euro onder de uitgifteprijs van euro 24 en zakte binnen een kwartier nog ruim een euro weg. De slotkoers kwam uit op euro 21,60.

Bankiers en handelaren bestempelen de introductie als een flop. Het is een beetje een drama, en ik heb moeite om dat te verklaren, zegt een bron in het bankensyndicaat. Er is geen nieuws en geen wezenlijke marktwijziging. Ik hoop dat het weekeinde wat afkoeling en bezinning zal brengen. Marktwaarnemers geven de daghandelaren, die in de ochtend aandelen verkochten om ze later goedkoper terug te kopen, een hoofdrol in de koersval.

Er zijn verschillende geruchten over hoe het syndicaat omging met de verkoopgolf. Volgens het Financieel Dagblad kochten leiders van het bankensyndicaat, ABN Amro en BNP Paribas, zeer actief aandelen in een poging de koers te stabiliseren. Andere bronnen melden juist dat het syndicaat nog stilzat, om extra verkoopgolven na het weekend te voorkomen.

De plaatsing was slechts tweemaal overtekend, wat zuinig is in vergelijking met andere emissies. Het aandeel van concurrent Deutsche Börse was bij de introductie in februari bijvoorbeeld 23 maal overtekend. Dit suggereert dat er nauwelijks onvervulde vraag is naar het aandeel Euronext. Het stabiliseren van de namarkt gaat ze een lieve duit kosten, zegt een ingewijde desgevraagd.

De introductie en de bulk van de handel vond plaats in Parijs, waar Euronext zijn hoofdnotering heeft. In Amsterdam kwam de omzet, gecorrigeerd voor dubbeltelling, op een half miljoen aandelen, in Brussel ging een fractie daarvan om. De koers van het aandeel, en de bied- en laatprijzen, vertoont op de drie markten een uiteenlopend beeld. Zo opende het aandeel in Parijs op euro 23 en in Amsterdam iets later op euro 22,50. Amsterdam sloot op euro 21,60, een kleine veertig cent onder het slot dat een halfuur later in Parijs tot stand kwam. Brussel sluit weer vijf minuten na Parijs en daar was het aandeel toen weer vijftig cent goedkoper. De professionele handel corrigeert die verschillen door op de ene markt te kopen en op de andere te verkopen, een winstgevende arbitrageactiviteit zonder valutarisico.

De introductie is op bescheiden wijze gevierd door het personeel van Euronext. Speeches die bestuurders Jean-François Théodore en George Möller in Parijs hielden en de eerste notering aldaar konden medewerkers in Amsterdam en Brussel volgen via videoschermen.

Euronext wil nog niet zeggen hoeveel van de 3,5 miljoen gereserveerde aandelen zijn opgenomen door het personeel. Naar verluidt heeft in Parijs bijna twee derde van de medewerkers ingetekend, in Amsterdam krap een derde. De Nederlandse fiscus heft volgens een woordvoerder, anders dan de Franse, inkomstenbelasting over de euro 4,80 korting die het personeel op de inschrijfprijs krijgt.

Na de emissie van 17 miljoen nieuwe aandelen en herplaatsing van 12 miljoen stukken van zittende aandeelhouders, staan er in totaal 113,4 miljoen aandelen uit. Euronext heeft daarmee, afgaande op de slotkoers van gisteren, een totale waarde van euro 2,54 mrd. Dit is ruwweg de helft van wat de Franse bestuursvoorzitter Théodore in april nog indiceerde.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.