Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Euronext: slap ingetekend

Euronext: slap ingetekend
4 jul 2001 om 17:33

Beleggers konden zich inschrijven op aandelen Euronext van 21 juni t/m 4 juli (17.00 HRS). Rond sluitingsuur levert een vragenronde onder verschillende analisten weinig informatie op over het succes van de IPO. Analisten van banken als ABN AMRO, SNS bank, Rabobank, Fortis en ING weigeren enig commentaar, omdat zij zich moeten houden aan de zogenaamde Black-Out. Dit is een periode waarin analisten niet mogen praten over de beursgang, deze loopt van 2 weken voordat het prospectus uitkomt tot 40 dagen na de eerste notering. Die eerste notering is vrijdag 6 juli, op donderdag wordt de beursnieuweling echter al verhandeld in het voor-circuit van de Parijse beurs (Premier Marche Euronext Paris).

Wat zijn de verwachtingen?
Eerder lieten we al 3 analisten aan het woord, ze waren niet erg positief. Eddy Scheckman was ronduit negatief, analisten van ABN Amro en TijdBeursMedia waren vrij neutraal (terwijl analisten gewoonlijks te positief zijn). Ook columnist Hans Amesz van DFT.nl vindt de prijs waarvoor Euronext zijn huid verkoopt te hoog (koers/winst verhouding rond de 20). Willem Sprenkeler denkt dat het aandeel weinig opwaarts potentieel heeft, en dat beleggers dan ook niet moesten inschrijven maar juist horen te wachten tot het aandeel goedkoper is (lees hier zijn analyse). Resumerend kunnen we zeggen dat analisten die wel informatie geven overwegend negatief zijn over het prijskaartje dat aan Euronext hangt.

Inschrijvingen
Ook al wil men (nog) niets zeggen over voor welk bedrag beleggers zich ingeschreven hebben op stukken Euronext, doen hier wel geruchten over de ronde. Zo zou het zogenaamde boek, volgens verschillende bronnen, tussen de 1 en 2 keer gevuld zijn. Gezien de grootte van EUR circa 750 mln, is er voor tussen 750 en 1.500 mln EUR ingetekend. Dat is vrij weinig: gemiddeld is het boek bij een IPO vele malen overschreven (5 tot 20 keer). Dus formeel worden er wel meer aandelen gevraagd als beschikbaar zijn, maar de vraag is relatief laag. Ook hier biedt Euronext dus waarschijnlijk weinig koerspotentieel.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.