Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Credit Agricole

Credit Agricole
4 jul 2001 om 14:19

Caisse nationale de Credit Agricole, de grootste bank van Frankrijk, maakt deze week de details van de beursgang bekend. Deze operatie is voorzien voor november, ten laatste begin 2002. De groene bank bereidt de beursgang al twee en een half jaar voor. De transactie is bijzonder complex. Credit Agricole werd in 1894 opgericht als een cooperatieve bank die geld leende aan landbouwers in landelijk Frankrijk.

De bank, de grootste van Frankrijk op basis van beheerd vermogen, is samengesteld uit 53 regionale zetels die samen eigenaar zijn van Caisse Nationale du Credit Agricole (CNCA) en haar vier dochters. Dit alles maakt dat het een moeilijke oefening is om een waarde te plakken op de instelling. Een aantal maanden geleden noemde de bank een beurskapitalisatie van EUR 18 a 21 miljard redelijk voor de aanvangsfase.

De bank benadrukte evenwel dat het evenwicht tussen een goede waardering en het behoud van de band met de regionale zetels, van groot belang is. Voorzitter Marc Bue werkt aan een plan waardoor de regionale zetels 70% in handen zouden houden van CNCA. Van de overige 30% is 10% voorbehouden voor het personeel, zodat 20% een publieke notering kan krijgen. Door de beursgang naar voren te schuiven hoopt Credit Agricole haar bewegingsmogelijkheden te vergroten in het kader van de privatisering van Credit Lyonnais. De Franse overheid wil haar 9,6% belang in Credit Lyonnais van de hand doen. Credit Agricole is met een belang van 10,2% een van de belangrijkste aandeelhouders.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.