Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Enquete

Enquete
1 jul 2001 om 15:17

De medicijnpoot van het chemieconcern Akzo Nobel moet naar de beurs. Dat vindt ruim eenderde van de professionele en particuliere beleggers. Ook Rabobank International en de halfgeleiderdivisie van Philips zouden een notering aan de effectenbeurs moeten hebben.
Tot die conclusie komt het onderzoeks- en adviesbureau Rematch in Amsterdam. Dat hield eind vorig jaar een enquête onder managers en analisten van banken en vermogensbeheerders. Ook vroeg het particulieren naar hun oordeel. Het heeft de antwoorden van de particuliere belegger op de vraag welke bedrijven geschikt zouden zijn voor een notering relatief zwaarder meegewogen.

Ook de consumentenproducten van Philips verdienen een zelfstandige beursnotering, meent ruim eenvijfde. Een dergelijke steun voor een plaats op het Damrak kregen ook het energiebedrijf NUON, de bank/verzekeraar SNS Reaal plus de Nederlandse Spoorwegen. Wat lager op de lijst staat ABP Beleggingen. Deze tak van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds zou ook een publieke notering moeten krijgen, zo meent 17 procent.

Bloemenveiling Aalsmeer, openbaarvervoerbedrijf Connexxion en de aluminiumdivisie van Corus, het oude Hoogovens, staan lager op de lijst. Zij kregen achtereenvolgens 16 procent, 13 procent en 11 procent van de beleggers achter zich.
Ook de effectenbeurs zelf moet een notering krijgen. Dat gaat inderdaad gebeuren. Euronext heeft inmiddels het prospectus uitgegeven. Voor de gefuseerde beurzen van Amsterdam, Brussel en Parijs is te hopen dat de belangstelling van de beleggers groter is dan op het moment van de enquête. Toen bleek niet meer dan 11 procent voor een notering te porren.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.