Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Via Net.Works beursgang

Via Net.Works beursgang
28 mei 2001 om 18:33

Bank-verzekeraar Fortis is het niet eens met een boete van 20.000 gulden die het van de Stichting Toezicht Effectenverkeer (STE) heeft gekregen voor een transactie die Fortis-dochter MeesPierson deed ten tijde van de beursintroductie van het bedrijf ViaNetworks.
De STE verwijt MeesPierson dat zij met de verkoop van aandelen Via Networks voor eigen rekening uit de zogenaamde free retention, voorrang heeft gegeven aan haar eigen belangen boven die van haar cliënten. Beleggers hadden zich beklaagd over de toewijzing van aandelen. Ook verwijt de STE MeesPierson dat door haar handelswijze een onjuist beeld is gecreëerd wat betreft de actuele vraag en het aanbod in de markt.

Op 11 februari kreeg het aandeel ViaNetworks notering op de aandelenbeurs van Amsterdam en op Nasdaq. MeesPierson was listing agent en co-lead manager voor de introductie te Amsterdam. De in Europa en de Verenigde Staten aangeboden aandelen zijn onderling inwisselbaar.
In totaal werden 16.300.000 aandelen uitgegeven die voor meer dan de helft in Europa zijn geplaatst. MeesPierson had 67.450 stukken als free retention afgezonderd van de voor toewijzing beschikbare stukken. Op 11 februari werden 47.450 stukken door MeesPierson verkocht voor eigen rekening tegen 89 euro, waarvan per saldo 35.000 aan de hoekman op diens verzoek.
Tegen de introductieprijs werden op de eerste dag in Amsterdam circa 750.000 aandelen verhandeld (in dubbeltelling). Voor rekening van MeesPierson kwamen 47.450 verkochte aandelen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.