Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Euronext

Euronext
28 mei 2001 om 18:39

Euronext wil bij de voorgenomen beursgang een kwart van zijn aandelen op de beurs aanbieden, zo meldt het Financieele Dagblad. De Frans-Belgisch-Nederlandse beursorganisatie geeft circa 10% nieuwe aandelen uit en zal ongeveer 15% van de stukken van bestaande aandeelhouders herplaatsen.
Het FD refereert aan bronnen die betrokken zijn bij de introductie van het aandeel over een maand. Met de gecombineerde emissie en herplaatsing doet Euronext een beroep op beleggers in de orde van grootte van euro 750 mln.

De bepaling van de omvang van de plaatsing volgt op een uitgebreide consultatie onder de 364 aandeelhoudende banken en effectenhuizen. Na de introductie geldt een lock up, die deze aandeelhouders 180 dagen lang verbiedt om hun resterende stukken te verkopen.

Euronexts concurrent Deutsche Börse heeft bij zijn beursintroductie in februari ook 25% van het aandelenkapitaal aangeboden, bijna volledig in de vorm van nieuwe aandelen. De London Stock Exchange, die in het spoor van Euronext eind juli een notering zoekt, zal uitsluitend bestaande aandelen herplaatsen.

Bestuur en commissarissen van Euronext moeten eind deze week de definitieve beslissing nemen over de introductie. Dan zijn de researchrapporten klaar waar analisten van een aantal banken en effectenhuizen nu nog aan werken. Kenners verwachten een introductieprijs van euro 25 tot euro 30 per aandeel, wat de beurs een waarde geeft van rond de euro 3 mrd. ABN Amro en de Franse bank BNP leiden het syndicaat dat de beursgang verzorgt.

Euronext en de Britse beurs willen gebruik maken van een herstellend emissieklimaat. De beurskoersen zijn de afgelopen twee maanden in herstel, en de Amsterdamse AEX-index staat weer 14% boven zijn recente dieptepunt. Het aandeel Deutsche Börse, dat ruim een maand geleden nog onder zijn introductieprijs van euro 335 hing, noteert nu rond euro 390.

Bron: het Financieele Dagblad

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.