Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

NIB

NIB
25 mei 2001 om 15:23

De NIB blijkt in de afgelopen drie jaar het meest succesvol te zijn geweest met het naar de beurs brengen van ondernemingen. Het bedrijf gaf Blue Fox, Landis en InnoConcepts een onderkomen op Euronext, en deze fondsen behaalden sindsdien een gemiddeld rendement van +58,5%. Dit blijkt uit het artikel Beursgang van de baan, dat zaterdag in het blad Effect van de Vereniging van Effectenbezitters verschijnt. Hierin schetst auteur Peter Paul de Vries een somber beeld van het introductieklimaat.

NIB wordt als positieve uitschieter naar voren gehaald, al geeft dit een vertekend beeld, want het heeft van de zes in het artikel genoemde leadmanagers in de afgelopen drie jaar de minste bedrijven naar de beurs geholpen. Bovendien is het positieve rendement geheel te danken aan InnoConcepts, dat de koers zag verdrievoudigen; Blue Fox en Landis noteren beide onder de introductiekoers.

Nummers twee en drie, MeesPierson en ABN Amro, waren bij de beursgang van respectievelijk elf en twaalf bedrijven betrokken. Alleen de bedrijven van MeesPierson behaalden een positief gemiddeld rendement, namelijk +19,3%. De bedrijven van ABN Amro verloren zelfs 34,9%. Het rijtje wordt volgemaakt door ING Barings (acht bedrijven, -37,1%), Goldman Sachs (vier bedrijven, -46,5%) en Rabo Securities (vier bedrijven, -53,5%).

Uiteindelijk noteren er van de vierenveertig introducties sinds 1998 slechts acht boven de introductiekoers. Gemiddeld verloren de zesendertig dalers 49,9% ten opzichte van de introductiekoers.
Het aantal introducties is sinds 1998 ook alleen maar teruggelopen. Werden er in 1998 nog twintig bedrijven naar de beurs gebracht, in 1999 waren dit er zeventien, terwijl in 2000 nog maar zeven nieuwe bedrijven op de Amsterdamse beurs verschenen. In de eerste vijf maanden van 2001 heeft nog geen enkel bedrijf de sprong durven wagen, maar De Vries stelt zich de vraag of dit zo erg is. Voor de bedrijven wel, deze kunnen namelijk minder makkelijk kapitaal aantrekken. Voor de beleggers is het volgens De Vries niet zo erg. De echte meerwaarde van introducties is volgens hem gelegen in de uitbreiding van de keuzemogelijkheden, en deze nemen toch al flink toe door de integratie van de drie Euronext-beurzen in Amsterdam, Brussel en Parijs. Bovendien was het rendement op introducties ronduit bedroevend de afgelopen jaren. Dat is voor De Vries meer een reden om te zoeken tussen bestaande bedrijven met een gedegen track record.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.