Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

London

London
21 mei 2001 om 11:44

De London Stock Exchange plc (LSE) wil na de zomer beursnotering verkrijgen. De nieuwe voorzitter, Clara Furse, gaat dit volgens de Britse pers donderdag aankondigen bij de presentatie van de jaarcijfers van de beurs. Eerder dit jaar kreeg de Duitse beurs al notering en Euronext heeft beloofd nog voor de zomer naar de beurs te komen.

De beurs van Londen is nu in onderhandse handel rond de £ 900 mln waard, maar analisten schatten dat die waarde naar £ 1,25 mrd gaat als er een goede openbare markt in de aandelen wordt onderhouden, zo meldt het Financieele Dagblad. De Deutsche Börse is nu £ 2,3 mrd waard, inclusief haar belangen in de optiebeurs en clearing. Bij een beursgang van de LSE moeten de huidige aandeelhouders (tot vorig jaar: de leden) wel akkoord gaan met het opheffen van de regel dat een aandeelhouder maximaal 4,9% mag houden.

De aankondiging zal donderdag gepaard gaan met goede financiële cijfers over het eind maart afgesloten boekjaar 2000. Er wordt gerekend op een winst van £ 70 mln (exclusief buitengewone lasten van circa £ 44 mln), veertig procent meer dan een jaar eerder. Dit boekjaar verloopt door de matige stemming op de aandelenmarkten tot nu toe minder voorspoedig.

Euronext (de fusiebeurs van Parijs, Amsterdam en Brussel) doet nog steeds zijn uiterste best om uiterlijk de eerste week van juli naar de beurs te gaan. Eerder dit jaar zag het er door de complexiteit van deze fusiebeurs niet naar uit dat dit schema gehaald zou gaan worden, maar de laatste weken lijkt er veel van die achterstand te zijn goedgemaakt. De kansen dat juli wordt gehaald, worden door analisten nu op 50/50 geschat, zo meldt het Financieele Dagblad.

Van Clara Furse wordt verwacht dat ze de LSE vooral organisch zal laten groeien, eventueel in losse samenwerkingsverbanden met andere (Europese) beurzen. Vorig jaar wilde de LSE eerst fuseren met de Duitse beurs en moest het zich later verdedigen tegen een bod van de Zweedse OM Groep. De LSE voert momenteel druk campagne om buitenlandse bedrijven over te halen om notering in Londen aan te vragen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.