Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Transmeta

Transmeta
8 mei 2001 om 14:30

Aandelen van Chipbakker Transmeta Corp. (TMTA) verloren vandaag bij opening van de handel meer dan 25% bij de expiratie van de zogenaamde lock up periode, na de beursintroductie 6 maanden geleden.

De zogenaamde lock up periode is de periode waarin bestaande aandeelhouders, gedurende en na de IPO, weerhouden worden hun aandelen te verhandelen. Na de expiratie van de lock up periode (in dit geval 6 maanden) mogen de originele aandeelhouders hun aandelen vrij verhandelen op de markt.

Bij Chipbakker Transmeta liep er vandaag zo een lock up periode af. Heel wat bestaande aandeelhouders van Transmeta gooiden hun aandelen in grote getale op de markt, die dezer dagen al vrij dunnetjes is, met een zware daling van het aandeel tot gevolg.

Zo zakte het aandeel bij opening met 25% door de knieën nadat bleek dat de free float (aantal vrij verhandelbare aandelen in de markt) zo maar eventjes vertienvoudigde. Bij de Initial Public Offering werden er 13 miljoen aandelen aangeboden aan de particuliere en institutionele beleggers. Vandaag blijkt dat het aantal uitstaande aandelen zo een 125 miljoen stuks bedraagt met de ondertussen gekende koersval tot gevolg.

Niettegenstaande het feit dat Transmeta een mooie toekomst voor de boeg heeft is er bij zulk overaanbod dus weinig houden aan. De beleggers van de eerste dag hebben in de laatste zes maanden de technologiecrash uitgezweet en het merendeel kiest eieren voor hun geld, nu men de mogelijkheid krijgt.

Het aandeel verliest momenteel reeds meer dan 53% van zijn waarde voor 2001 en noteert 78% onder zijn 52-weken hoogtepunt. Een rationeel denkend mens ziet dit waarschijnlijk als de aankoopgelenheid bij uitstek in een gespreide halfgeleiderportefeuille (incluis Intel en Advanced Micro Devices).

De overeenkomst met het Japanse Toshiba voor levering van Transmetas Crusoe chips zorgt voor een eerste mijlpaal. De Crusoe chip is een chip die uiterst voorzichtig omspringt met de energie en een laptop/notebook een grotere autonomie geeft.

Beurshuis SG Cowen geeft Transmeta vandaag een sterk koopadvies mee na de expiratie van de lock up periode. Men ziet een voorzichtig koersdoel van $15 binnen handbereik.

Bron: De Analist

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.