Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Essent

Essent
3 mei 2001 om 16:04

Energiebedrijf Essent stelt de geplande privatisering voor onbepaalde tijd uit. De schimmige motie-Crone (PvdA) die de Tweede Kamer heeft aangenomen, waardoor energiebedrijven hun netten niet kunnen verkopen, maakt een beursgang volgens Essent onmogelijk.

Bestuursvoorzitter W. Wiechers raadt zijn aandeelhouders, gemeenten en provincies, aan hun belang voorlopig niet te verzilveren en even af te wachten. Een verknipt bedrijf levert niks op, zei hij donderdag bij de presentatie van de jaarcijfers. Wiechers hoopt dat de beursgang alsnog door kan gaan na afwikkeling van de motie.

Het concern zag vorig jaar zijn omzet stijgen jaar met 32 procent tot ruim 5 miljard euro. De nettowinst bedroeg 369 miljoen euro, tegenover 716 miljoen in 1999. Een forse voorziening van f 1,2 miljard euro, ondermeer voor de sluiting van kerncentrale Borssele, drukte het resultaat aanmerkelijk.

De groeistrategie van Essent komt overigens niet in gevaar door het afblazen van de privatisering, meldt Wiechers. Het concern is volop in gesprek met Duitse energiebedrijven. Dit jaar volgen er zeker nog overnames. Nu heeft het conern 500.000 klanten in dat land. Dat moet binnen vijf jaar twee miljoen zijn. De omzet moet per jaar 10 procent stijgen. In Nederland richt Essent zich voorlopig op de uitbouw van de opgerichte installatiewinkel Inhome.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.