Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winstgevenheid KPN neemt fors toe

Winstgevenheid KPN neemt fors toe
26 jan 2010 om 07:46

KPN heeft in het vierde kwartaal van 2009 een omzet geboekt van 3,4 miljard euro. Dit leverde een nettowinst op van 1,1 miljard euro, ofwel 0,67 euro per aandeel. De EBITA van de telecomonderneming bedroeg 1,3 miljard euro. De omzet nam op jaarbasis met 9,3 procent af, wat volgens KPN het gevolg is van de recessie. Problemen ondervond KPN met name bij iBasis, Getronics en in verplichte tariefsverlagingen.

 

Sterke verbetering winstgevendheid

De winstgevendheid over de hele linie is in 2009 verder verbeterd door de gerichte aandacht op het verwerven en behouden van hoogwaardige klanten, selectieve prijsverhogingen en continue focus op kostenbesparingen en verbetering van bedrijfsprocessen. De winst voor belastingen steeg ten opzichte van 2008 met 9,7 procent naar 2,85 miljard euro. De nettowinst van KPN kwam in 2009 uit op 2,18 miljard euro, 63 procent hoger dan in 2008. Deze stijging komt hoofdzakelijk door een belastingbate van 705 miljoen euro in het vierde kwartaal, gerelateerd aan de waardering van compensabele verliezen van E-Plus uit het verleden.

 

Analisten

John Davis, analist bij ING Financial Markets, rekende op een omzet van 3,4 miljard euro bij een winst van iets meer dan 400 miljoen euro. Rekening houdend met de belastingbate van 705 miljoen euro, klopten de cijfers van Davis inderdaad. Davis verwacht dat de trend van relatief zwakke zakelijke activiteiten en stabiele resultaten bij de consumentendivisie aanhoudt. Voor de eerste helft van 2010 gaat de analist uit van “stabiele omzet en lichte winstgroei door kostenbesparingen.” Ten opzichte van andere grote Telco’s doet KPN het relatief goed. Volgens de analist is KPN eerder begonnen met kostenbesparingen, waardoor het bedrijf “stabiele bottom-line resultaten blijft leveren.” De omzet is in lijn of licht beter dan bij belangrijke concurrenten.

 

Toelichting CEO Ad Scheepbouwer

“We zijn tevreden met de resultaten over 2009. Ondanks het moeilijke economische klimaat zijn we blijven investeren in ons netwerk en onze klanten. We waren in staat de winst te laten stijgen, terwijl de omzet daalde. Bij de Nederlandse Telecomactiviteiten zien we sterke winstgroei, wat betekent dat de positieve trend van vorig jaar is voortgezet. Mobile International heeft het opnieuw beter gedaan dan de markt en verwacht dat ook in 2010 doen. De resultaten over 2009 geven ons voldoende vertrouwen voor 2010. We handhaven onze doelen voor dit jaar en verwachten ook in 2011 groei in EBITDA, vrije kasstroom en dividend per aandeel.”

 

Vooruitzichten

KPN ligt goed op koers en is goed gefinancierd. Het jaar 2009 was, gezien de omstandigheden, een goed jaar en geeft vertrouwen voor 2010. KPN bevestigt daarom doelen voor de omzet, EBITDA, vrije kasstroom en dividend voor 2010. Ook begint KPN een nieuw aandelen inkoopprogramma ter waarde van 1 miljard euro voor 2010. De huidige strategie zal ook volgend jaar worden voortgezet. Daarmee verwacht KPN in 2011 groei te realiseren van de EBITDA, vrije kasstroom en dividend per aandeel.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.