Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Havenbedrijf investeert 370 miljoen euro

Havenbedrijf investeert 370 miljoen euro
4 sep 2009 om 13:58

Het Havenbedrijf Rotterdam zal dit jaar voor 370 miljoen euro investeren in de haven. Ongeveer de helft daarvan gaat naar infrastructuur in het bestaande havengebied, de andere helft wordt geïnvesteerd in Maasvlakte 2. "De financiële positie van het Havenbedrijf is voldoende solide om de terugval in de resultaatontwikkeling in het eerste halfjaar (- € 8 miljoen) op te kunnen vangen en dit investeringsprogramma voort te zetten", aldus de onderneming, "het Havenbedrijf voldoet ruimschoots aan de normen van zijn externe financiers".

 

Resultaat neemt af

Het resultaat van Havenbedrijf Rotterdam is, vergeleken met 2008, in het eerste halfjaar met 8 miljoen euro afgenomen tot 77 miljoen euro. Dat is een teruggang van 9 procent. De belangrijkste oorzaak hiervan zijn de lagere inkomsten uit het zeehavengeld (- € 9 miljoen) door een afname van de overslag als gevolg van de economische crisis. Tegelijkertijd stegen de contractopbrengsten, vooral door gronduitgiften. Het Havenbedrijf verwacht dat het tweede halfjaar financieel een vergelijkbaar beeld zal laten zien als het eerste.

 

Capaciteit

Het aantal containerdiensten op de routes Azië-Europa en die over de Stille Oceaan is sinds 2007, gemeten over de maand augustus, teruggelopen met respectievelijk 22 procent en 26 procent. De beide hoofdroutes waren in 2008 goed voor 33 procent van het totale wereldwijd diepzee vervoerde containervolume. De op Rotterdam ingezette capaciteit nam sterk toe, aldus het onderzoek van ‘MDS Transmodal’.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.