Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Amerikaanse beurzen sluiten handel af met verlies

Amerikaanse beurzen sluiten handel af met verlies
9 dec 2009 om 08:13

Dinsdagavond zijn de beurzen in Amerika lager gesloten. Beleggers schrokken van de kredietverlaging die Griekenland ten deel viel en de mededeling van Dubai dat het langer dan de aangegeven zes maanden nodig zal hebben om orde op zaken te stellen. Ook brachten 3M en McDonalds tegenvallend nieuws naar buiten. Beleggers twijfelden hierdoor aan de toekomstige consumentenuitgaven.

 

Griekenland en Dubai in problemen

Fitch Ratings heeft de Issuer Default Ratings (IDR) van Griekenland verlaagd naar BBB van A-, de outlook is negatief. De IDR geeft aan hoe de verplichtingen op obligaties worden nagekomen. Fitch Ratings zegt in het bericht dat de verlaging van de rating de zorgen weerspiegelt die de instelling heeft over de middellange termijn van de Griekse overheidsfinanciën. Fitch wijst daarbij op de geringe geloofwaardigheid van Griekse fiscale instellingen en het beleidskader in Griekenland. Abdulrahman al-Saleh, topman van het ministerie van Financiën van Dubai, heeft in een interview met Arabiya TV gezegd dat Dubai World mogelijk langer de tijd nodig heeft om de de schulden te herstructureren. Vorige maand had Dubai World zijn schuldeisers gevraagd voor zes maanden af te zien van de vorderingen op hun leningen zodat de staatsinvesteringsmaatschappij de tijd heeft een reorganisatie door te voeren.

 

Tegenvallend bedrijfsnieuws

3M verwacht voor het komende jaar een winst van 4,85 tot 5,00 dollar per aandeel te boeken. Dat maakt het Amerikaanse bedrijf bekend in een outlook vandaag. Verder gaat het bedrijf uit van een omzetgroei van circa 6 procent in 2010 tot ongeveer 24,5 a 25 miljard dollar. Hierbij liet 3M weten dat de wisselkoerseffecten tussen de 2 en 3 procent zullen bijdragen aan de omzet. Hoewel er sprake is van een verbetering, is deze minder sterk dan verwacht, waardoor beleggers toch teleurgesteld reageerden. McDonalds publiceerde voor de twee maand op rij lager dan verwachte omzetcijfers. Ook hier waren beleggers door teleurgesteld.

 

Slotstanden

De Dow Jones-index sloot dinsdagavond 1 procent lager op 10.286 punten, waar de S&P500 eveneens 1 procent verloor op 1.092 punten. De Nasdaq beperkte het verlies tot 0,8 procent op 2.173 punten.

 

Door: Robert du Bois, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.