Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Japanse minister van Financien in ziekenhuis opgenomen

Japanse minister van Financien in ziekenhuis opgenomen
28 dec 2009 om 13:23

De minister van Financiën van Japan, de 77 jaar oude Hirohisa Fujii, is vanwege hoge bloeddruk en oververmoeidheid voor tien dagen opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt Bloomberg. Fujii zal nog wel aanwezig zijn tijdens de zittingen van het kabinet op 30 december en 5 januari.

De ziekenhuisopname van Fujii komt nadat hij op 25 december een recordbegroting van 92,3 biljoen yen (0,7 biljoen euro) aan het Japanse parlement presenteerde. Daarnaast kondigde de minister van Financiën aan dat er voor 44 biljoen yen nieuwe staatsobligaties wordt uitgegeven. Dankzij het groeiende begrotingstekort zwelt de Japanse staatsschuld verder aan. Japan heeft met een schuld van 185 procent van het BBP de grootste staatsschuld van de ontwikkelde landen.

Economische problemen van Japan

De regering van premier Yukio Hatoyama besloot vanwege de tegenvallende economische groei in de periode juli tot en met september en dankzij de hardnekkige deflatie om extra geld in de economie te pompen. Op 8 december kondigde het kabinet een stimuleringspakket van 7,2 biljoen yen aan. Een week eerder liet de Bank of Japan (BoJ) weten dat de rente gehandhaafd blijft op 0,1 procent. Daarnaast werd een nieuwe leenfaciliteit van 10 biljoen yen in het leven geroepen.

Maar volgens door Marketwatch aangehaalde analisten van Société Générale is de leenfaciltieit van de BoJ echter te klein. Om het herstel daad en deflatie tegen te gaan zou de Japanse centrale bank de aankoop van staatsobligaties elke maand met 2,2 tot 2,5 biljoen yen moeten verhogen, aldus de analisten.

Fujii zei naar aanleiding van het rentebesluit dat hij tevreden is over de maatregelen van de BoJ, die volgens de minister in lijn liggen met het regeringsbeleid. Maar niet iedereen in het kabinet was te spreken over het monetaire beleid van de BoJ. Shizuka Kamei, de minister verantwoordelijk voor de Financiële Sector, beschuldigt de centrale bank er met regelmaat van dat het achter het achter stuur in slaap is gevallen.

Desondanks kan Fujii met enige tevredenheid terug kijken op de maand december. Sinds het begin van de maand is de harde yen, die exporteurs zwaar treft, in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Het ministerie van Financiën overziet de wisselkoers van de yen.

 

Door: Arne Petimezas, ABM Financial News.
[email protected] of +31(0)50-711 39 93

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.