Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

GB komt banken opnieuw te hulp (update)

GB komt banken opnieuw te hulp (update)
19 jan 2009 om 12:05

De Britse regering heeft bij monde van minister van Financiën Alistair Darling laten weten dat het opnieuw gaat ingrijpen in de nationale bankensector. De overheid neemt ter waarde van 50 miljard pond, circa 55 miljard euro, riskante beleggingen over en zal garant staan voor andere verliezen op nog slechtere beleggingen. Hiervoor wordt een niet nader bekendgemaakte vergoeding verwacht van de banken.

Recessie

Afgelopen oktober stelde 10 Downing Street reeds 37 miljard pond ter beschikking. Recente cijfers over de staat van de Britse economie, die deze week naar alle waarschijnlijkheid officieel in een recessie belandt, en het grootste verlies in de geschiedenis van een Brits bedrijf door Royal Bank of Scotland nopen de politiek echter tot nieuwe actie.

Met de steun aan de banken hoopt de Britse Staat dat het systeem van kredietverlening weer op gang komt. Noodlijdende banken zijn beducht om kapitaal te verstrekken aan bedrijven en consumenten, waardoor de Britse economie vastloopt.

RBS

De Britse regering schroefde eveneens vandaag zijn belang in Royal Bank of Scotland (RBS) op van 58 naar 70 procent. RBS leed, zo schatte het bedrijf vandaag, een verlies van 7 tot 8 miljard pond in 2008. Als alle afschrijvingen, onder meer op de overgenomen investeringsbank van ABN AMRO, worden meegerekend, zou het verlies op circa 28 miljard pond uitkomen.

Het grootste verlies dat ooit door een Brits bedrijf is geleden wordt door RBS binnenkort, bij de  officiële presentatie van de jaarcijfers, bevestigd. De koers van het aandeel RBS ging 29 procent onderuit op 24,60 pond.

Belang

De verhoging van het Staatsbelang in RBS vindt plaats teneinde de bank financiële speelruimte te geven. De overheid heeft een emissie van 5 miljard preferente aandelen gegarandeerd, en aangezien deze boven de aandelenprijs op de beurs werd uitgegeven bijna volledig in handen gekregen. De preferente stukken worden nu vervangen door gewone aandelen, waardoor het belang van de Staat naar verwachting binnenkort stijgt van 58 naar 70 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.