Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

De hoofdpunten van het plan Fortis

De hoofdpunten van het plan Fortis
29 sep 2008 om 09:24

De regeringen van de Benelux-landen zijn het eens geworden met de top van Fortis over een gedeeltelijke nationalisatie. Voor 11,2 miljard euro kopen de overheden 49 procent van Fortis. ABN AMRO zal worden doorverkocht, waarschijnlijk aan ING, voor 10 miljard euro, waar Fortis vorig jaar nog 24 miljard euro betaalde.
 
De hoofdpunten
 
Belgische, Luxemburgse en Nederlandse overheid investeren 11,2 miljard euro in de Fortis bank entiteiten van elk land.

Fortis verkoopt haar belang in ABN AMRO (RFS Holdings).

Maurice Lippens treedt af als voorzitter van de Raad van Bestuur van Fortis.

Als gevolg van de verandering van strategie, de verslechterde marktomstandigheden en het besluit het risico op de balans verder te verminderen, is de verwachting dat de waarde-aanpassingen in het derde kwartaal ongeveer 5 miljard na belasting zullen bedragen.

Bovengenoemde maatregelen zullen leiden tot een verwachte core equity van ongeveer EUR 30 miljard. Dit resulteert in een extra core equity van EUR 9,5 miljard voor Fortis en een Bank core equity ratio meer dan 9% (Basel I) aan het einde van het derde kwartaal 2008. Hiermee komt de verplichte kapitaalsratio op 13% voor Fortis Bank.

De aangekondigde verkoop van de participatie in RFS Holdings zal leiden tot een waardevermindering die een mogelijk negatief effect zal hebben op het kernvermogen.
 
Afstoten van ABN AMRO-activiteiten
 
De verkoop van het aandeel in RFS Holdings heeft betrekking op de overgenomen activiteiten van ABN AMRO, exclusief de vermogensbeheeractiviteiten van ABN AMRO, die al in het tweede kwartaal van 2008 aan Fortis zijn overgedragen.

De verkoop, tegen een prijs lager dan EUR 24 miljard, zal leiden tot een waardevermindering. Deze waardevermindering heeft geen invloed op de totale kapitaalvereiste. Een verkoopprijs lager dan 12 miljard, zal  – voor dat verschil – een negatieve impact op het kernvermogen hebben.

Kapitaalpositie Fortis na aangekondigde maatregelen
 
Alle aangekondigde maatregelen leiden tot een kernvermogen voor Fortis van ongeveer EUR 30 miljard, dit is 9,5 miljard boven de doelstelling. De Core Tier 1-ratio van Fortis Bank wordt daarmee geschat op meer dan 9% (Basel I) ruim boven het wettelijk vereiste minimum. De totale verplichte kapitaalsratio van Fortis Bank onder Basel II wordt geschat op circa 13%.
 
Wijzigingen in de governance
 
Maurice Lippens heeft vandaag besloten terug te treden uit de Raad van Bestuur van Fortis. De nieuwe Voorzitter zal van buiten de onderneming worden aangetrokken in nauw overleg met de Belgische overheid. Daarnaast zullen de Belgische, Nederlandse en Luxemburgse overheden adequate vertegenwoordiging krijgen in de raden van commissarissen van de respectievelijke Fortis Bank entiteiten.
 
Structuur van de kapitaalinjectie
 
De voorwaarden van de investering door de overheden van België en Luxemburg zijn als volgt:

De Belgische overheid heeft toegezegd EUR 4,7 miljard te investeren in Fortis Bank NV/SA (België) in ruil voor een aandeel van 49% in het gewone aandelenkapitaal van deze entiteit.
De Nederlandse overheid investeert EUR 4,0 miljard in Fortis Bank Nederland( Holding) N.V. in ruil voor een belang van 49% in deze entiteit.
De Luxemburgse overheid investeert EUR 2,5 miljard in Fortis Banque Luxembourg SA in de vorm eenmandatory converteerbare lening. Naast andere rechten, krijgt Luxembourg na conversie een belang van 49% in Fortis Banque Luxembourg.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.