--- ---

De koers van de AEX staat voor het jaar op een verlies van 1%. Inclusief het uitgekeerde dividend staat de AEX nog op een plus van 2%. Vanaf de piek eind juli op 576 punten daalt de AEX 6%. Vooral enkele zwaargewichten in de index liggen onder vuur.

ASML daalt met 14% door de handelsoorlog en voorzichtige geluiden van concurrenten als KLA Tencor en Micron. ING staat voor het jaar al 25% in de min door de witwasschandalen en verhalen over de slechte IT staat van het bedrijf. Deze daling biedt natuurlijk ook kansen voor beleggers. Je weet alleen nooit of de bodem al bereikt is. Voor de belegger die wel wil beleggen maar ook bescherming zoekt tegen een daling van 20% behandelen we in deze column een beleggingen die kan profiteren van de huidige daling en profiteert van de hoge bewegelijkheid. Het mooie van deze belegging in Fugro is dat het ook nog een behoorlijk stootje kan hebben.

Dit doen we met een zogenaamd Rendement Certificaat (RC). Dit klinkt spannend, maar dat valt best mee. Een RC is een gestructureerd product waar je precies inzicht hebt in de risico/ rendement verhouding. Daarbij maak je met een Rendement Certificaat rendement zolang de koers van het onderliggende aandeel niet te ver daalt, gelijk blijft of stijgt. Een goed alternatief voor een belegger die wil instappen, maar niet direct te veel risico wil lopen. In Nederland zijn BNP Paribas en Commerzbank 2 bekende aanbieders van RC’s op aandelen en indices. In dit artikel komt het Rendement Certificaat op aandelen Fugro aan bod.

Rendement Certificaten: ook winst als het aandeel beperkt daalt

De basis van een RC is als volgt: komt het aandeel tijdens de looptijd niet onder een bepaalde grens (koers) dan ontvang je een vaste uitkering. Het risico is dat de ondergrens wel geraakt wordt. In dat geval ontvang je na de peildatum de waarde van de aandelen retour. De onderstaande RC’s zijn nu extra interessant omdat deze zijn uitgegeven op hele bewegelijke aandelen!

Belangrijke begrippen bij RC’s

Looptijd: periode tot de peildatum
Bonusgrens: maximale uitbetaling
Ondergrens: niveau waarboven onderliggende waarde dient te blijven
Koers onderliggende waarde: aandeel of index waarop het certificaat is gebaseerd
Prijs: de prijs waartegen de certificaten te koop zijn

 


Fugro RC: een beetje vreemd maar wel lekker

Commerzbank Fugro Rendement Certificaat 8/13.9

-Rendement tot bovengrens: 11,7%
-Afstand tot ondergrens: 23%
-ISIN-code: NL0012795363
-Einddatum: 21 december 2018
-Fugro €10.42
-Prijs certificaat €12.40
-Ondergrens: €8
-Bonusgrens: €13,9

Klik hier voor meer informatie over deze RC.

 

Ontwikkelingen Fugro

Aandelen Fugro staan dit jaar met 20% in de min. Opvallend gezien het scherpe herstel van de olieprijs. Bodemonderzoeker Fugro zou moeten profiteren van een toename in investeringen, maar deze blijven nog duidelijk achter. Enigszins teleurstellende resultaten in combinatie met een negatief analisten rapport van AbnAmro lijken de voornaamste oorzaak achter deze daling. In het analisten rapport geeft de analist aan dat beleggers langer moeten wachten op het herstel van de eindmarkten en dat een emissie vanwege de slechte balans niet uit te sluiten is.

Ontwikkeling olieprijs

De CEO van Fugro verwacht ook dat er betere tijden aankomen. Dit bleek uit een opmerking van de CEO op 26 april jongstleden.

“De duidelijke toename in de olie- en gasmarkt in het aantal gesanctioneerde projecten geeft aan dat we op een buigpunt zitten. Momenteel worden we nog steeds geconfronteerd met overaanbod en een sterk concurrerende omgeving, maar we bereiken enig prijsherstel in geselecteerde markten”, vervolgde Van Riel. “We blijven ons richten op prijsverbetering, kostenbeheersing en het genereren van een positieve kasstroom”, besloot hij.

De lucht lijkt op te klaren voor Fugro al gokken er wel een aantal speculanten op een uitgifte van nieuwe aandelen vanwege de schulden.

Aandelenkoers Fugro op de bodem?

Fugro Rendement Certificaat

Het Rendement Certificaat op Fugro kost nu €12,44 en keert aan het einde van dit jaar €13,9 uit indien Fugro in de tussenliggende periode geen aandelenkoers van €8,00 of lager kent. De marge tot de ondergrens is 23%. Dus als Fugro in de komende 3 ½ maand geen 23% daalt ontvang je de uitkering. Het rendement dat je dan maakt ligt op 11,5% in deze periode. Annualiseer je dit dan komt het rendement uit op 36,7%.

Mocht Fugro wel lager noteren, dan ontvang je de waarde van de aandelen op 21 december 2018. Interessant voor een belegger die graag in Fugro wil beleggen, maar ook nog een buffer van 23% ten opzichte van de huidige koers wil inbouwen!

Ben je niet bekend met beleggen in RC’s dan klinkt het wellicht een beetje vreemd maar qua risico rendementsverhouding is het in deze bewegelijke tijden op de beurs wel lekker.

Kent u de koersenpagina van DeAandeelhouder al? Klik Hier!

De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De redactie van De Aandeelhouder kan posities innemen op de financiële markten.

Geef een reactie