Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kennisportaal

Redactie woensdag, 17 februari 2021

Optie koersen

De koersen van opties werken anders als die van aandelen. Opties zijn meestal gequoteerd op een zogeheten “chain sheet” waarin de verschillende opties van een onderliggende waarden op genoteerd staan. Eigenlijk is dit één grote pagina met een flink aantal rijen en kolommen. Op een chainsheet zal in het midden van de pagina altijd de uitoefenprijs (strike prijs) staan. Links hiervan zal men de verschillende call-opties zien met de bijbehorende prijzen. Aan de rechterkant zullen de put-opties staan. Soms staan ze in één enkele lijst maar dit is een uitzondering. Verder kan men de open interest zien staan, dit zijn het aantal lopende contracten die andere investeerders aanhouden.

Open interest is het aantal bestaande optiecontracten voor een bepaald aandeel. Dat kunnen de geschreven of gekochte opties zijn. Wanneer er meer worden geopend dan gesloten dan neemt de open interest dus toe. Die open interest is altijd met één dag vertraagt. Het zijn de aantallen van de vorige handelsdag.

Een hoge open interest betekent dat er veel belangstelling is voor een bepaalde optie. Het zegt verder niks over de stijging over daling; alleen dat er veel handel plaatsvind in die contracten. Dit is voordelig omdat de spreads dan lager zijn. Het is meer liquide en aan- en verkopen zal gemakkelijker verlopen. Een order zal dan sneller gevuld worden.  

Een optie loopt af op een bepaalde datum (expiratie) en heeft een uitoefenprice (strike price) die erg van belang zijn. Deze twee zaken zul je dus altijd terugvinden in de koersinformatie van een optie.

Een voorbeeld van een optiekoers is:

C ING 6.00 DEC 2024

  • De C staat voor call-optie. Een P staat voor put-optie. 
  • ING staat voor de onderliggende waarde. Dit is meestal een afkorting van de bedrijfsnaam of index.
  • 6.00 is de uitoefenprijs (strike price) van het optiecontract. 
  • DEC 2024 staat voor de maand en het jaar waarin de optie afloopt. Let op, opties zullen meestal de derde vrijdag van de maand expireren.

Optiecontracten werken meestal met 100 contracten, wat betekent dat één optie honderd maal de onderliggende waarde vertegenwoordigd. Dus in het geval van aandelen zal één optie betrekking hebben op de verplichting om 100 aandelen te leveren of het recht geven om 100 aandelen te ontvangen. Dit betekent dus dat de koersen van opties ook afgestemd zijn op die 100 stuks. De koers van een optie zal op één stuk i.p.v. honderd gebaseerd zijn.

Wanneer de koersnotering van één optie €2,40 is, betekent dit dat men €240 zal moeten betalen voor het optiecontract. Het is dus de koers keer honderd. 

Columns

Nieuw
01 mrt 15:35 Redactie

Fugro, Heijmans, Aegon, ASR en NN

01 mrt 09:29 Bas Heijink

Olieprijs verder omhoog?

29 feb 12:24 Nico Inberg

ASR of NN Group? Verschillend momentum

De Aandeelhouder TV

maart 2, 2024

85 dollar belangrijk voor uitbraak olieprijs

maart 1, 2024

Lancering New Reach Investments met Duurt Jan van Dijk

maart 1, 2024

Just Eat Takeaway, NN Group, ASMI, ASR, Fugro, AMG & SBM Offshore | DeAandeelhouder Podcast Afl 165

maart 1, 2024

Opmars chipsector zet door! | X februari 2024 | Markets Update van BNP Paribas Markets