Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kennisportaal

Redactie woensdag, 17 februari 2021

Wat is een obligatie

Wat is een obligatie

Een obligatie is een vastrentend instrument (fixed income instrument) die een lening vertegenwoordigd van een investeerder aan een schuldenaar. Een dergelijke schuldenaar is dan bijvoorbeeld een bedrijf of overheid. Wanneer er sprake is van een overheid wordt er gesproken van staatsobligaties. Bij leningen uitgegeven door bedrijven spreekt men van bedrijfsobligaties.

Het kan worden gezien als een lening die alle details en betalingsvoorwaarden van de lening draagt. Omdat al die details en betalingsvoorwaarden publiekelijke informatie zijn kunnen de leningen verhandeld worden op de financiële markten. Een belegger weet precies wat de voorwaarden van de lening zijn. 

Voor het beleggen in een obligatie ontvangt een belegger aan het einde van de looptijd een rente (coupon) voor het beschikbaar stellen van het kapitaal aan de uitgever van de lening. 

De prijzen van obligaties zijn omgekeerd gecorreleerd met de rentestand. Als de algemene rentestand stijgt, dan zullen de prijzen van obligaties dalen. Mocht de algemene rentestand dalen, dan zullen de prijzen van obligaties toenemen. 

Obligaties worden uitgegeven door overheden en bedrijven om geld te lenen. Het financieren van wegen, scholen en andere infrastructuur gebeurd door middel van het uitgeven van staatsobligaties. 

Ook bedrijven kunnen kapitaal lenen om te groeien en investeringen te doen. In plaats van het lenen bij een bank kan een bedrijf ervoor kiezen om geld op te halen op de financiële markt.

Columns

Nieuw
23 feb 16:16 Jordy Beuving

NVIDIA feest nog niet voorbij

23 feb 10:56 Redactie

Aalberts groeit naar recordomzet

22 feb 16:51 Redactie

Live Q&A: Nvidia, Besi, AMG en nog veel meer

De Aandeelhouder TV

februari 23, 2024

ALFEN morgen in koopstand? – 22feb24

februari 23, 2024

Positieve candles bij de indices – 23feb24

februari 23, 2024

Cijfers NVIDIA: Feest nog niet voorbij

februari 23, 2024

NVIDIA, BESI, AMG, ING, ARM, Alfen, Philips, Aalberts & BAM | DeAandeelhouder Podcast Afl 164