Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kennisportaal

Redactie woensdag, 17 februari 2021

AMX

AMX

De grootste aandelenindex op de Amsterdamse beurs is de AEX. Behalve de AEX is er ook nog de AMX index. De AEX index vertegenwoordigd de 25 grootste bedrijven op basis van marktkapitalisatie in Nederland. De AMX bestaat uit de middelgrote bedrijven, de nummer 26 tot 50. Deze index bestaat uit middelgrote bedrijven zoals TomTom, Basic-Fit, Air France-KLM en PostNL.

Op basis van het gewogen gemiddelde van de koersen van deze 25 aandelen wordt de AMX-stand berekend. Het ene aandeel in de index kan stijgen en de andere zal dalen; de AMX laat de gemiddelde koersontwikkeling van deze 25 bedrijven zien aan de hand van het gewogen gemiddelde. Dit houdt in dat niet alle aandelen even “zwaar” meetellen bij de berekening van het gemiddelde. De bedrijven met een grotere beurswaarde hebben een zwaardere weging en tellen dus zwaarder mee in de index. 

De AEX is geen constante index, het kan voorkomen dat een ander bedrijf groter wordt en daardoor in de AEX terecht komt. Het bedrijf dat niet meer tot de top 25 grootste bedrijven wat betreft marktkapitalisatie behoort zal dan in de AMX Index terechtkomen. Dit is een index voor middelgrote bedrijven in Nederland. De kleinere bedrijven staan genoteerd in de AScX Index. Andere namen voor de AEX index zijn NED25, NL25 of NLD25.

Het is mogelijk om in een keer te beleggen in de gehele AMX in plaats van alle afzonderlijke aandelen zelf aan te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruiken van een AMX Tracker [link partner/probeleggen?

Columns

Nieuw
04 mrt 09:28 Nico Inberg

Game over bij Vivoryon?

04 mrt 09:20 Cees Smit

Wie is de mol op de beurs?

01 mrt 15:35 Redactie

Fugro, Heijmans, Aegon, ASR en NN

De Aandeelhouder TV

maart 4, 2024

FUGRO gaat als een speer – 04mrt24

maart 4, 2024

Business Class | Aflevering 3 maart 2024 | Wierda Vermogensbeheer

maart 4, 2024

ASML op nieuwe All Time High. En hoe nu verder?

maart 4, 2024

AI en BTC trekken indices naar records | 4 maart 2024 | Markets Update van BNP Paribas Markets