Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kennisportaal

Redactie woensdag, 17 februari 2021

Defensief beleggen

Defensief beleggen

Defensief beleggen is een bekende beleggingsstrategie. Defensief beleggen houdt in dat men zo weinig mogelijk risico neemt bij het doen van beleggingen. Door middel van goede spreiding van een portefeuille en door het kiezen van sectoren die minder volatiel zijn kan men een defensieve beleggingsstrategie hanteren.

Het voornaamste kenmerk van defensief beleggen is stabiliteit en vermogensbehoud. De belegger wilt geen daling van 20% zien en kiest daarom voor meer veiligere beleggingen. Beleggingen die minder volatiel zijn en waarbij de kans aanzienlijk kleiner is dat de prijs flink zal dalen. 

Het nadeel hiervan is dat de rendementen op defensieve beleggingen vrijwel altijd lager of nihil zijn bij defensieve beleggingen. De defensieve belegger is bereid minder rendement te behalen in ruil voor meer veiligheid. Overigens is dit rendement niet gegarandeerd en ook is het een onjuiste aanname om te denken dat defensieve beleggingen niet in waarde kunnen dalen. Defensief is een relatieve term ten opzichte van de alternatieven waar men in kan beleggen.

Voorbeelden van defensieve beleggingen zijn staatsobligaties van grote, ontwikkelde economieën. Deze worden in het algemeen gezien als veiliger dan bijvoorbeeld aandelen. Vaak zijn obligaties het merendeel van een defensieve portefeuille. Ook het volgen van een index kan worden gezien als defensief beleggen vanwege de spreiding over een groot aantal verschillende aandelen in diverse sectoren. Ook ETF’s kunnen een defensieve belegging zijn, zeker wanneer deze goed gespreid zijn over verschillende geografische regio’s en diverse sectoren.

Columns

Nieuw
01 mrt 15:35 Redactie

Fugro, Heijmans, Aegon, ASR en NN

01 mrt 09:29 Bas Heijink

Olieprijs verder omhoog?

29 feb 12:24 Nico Inberg

ASR of NN Group? Verschillend momentum

De Aandeelhouder TV

maart 3, 2024

5 manieren om jezelf te beschermen tegen een beurscrash

maart 2, 2024

85 dollar belangrijk voor uitbraak olieprijs

maart 1, 2024

Lancering New Reach Investments met Duurt Jan van Dijk

maart 1, 2024

Just Eat Takeaway, NN Group, ASMI, ASR, Fugro, AMG & SBM Offshore | DeAandeelhouder Podcast Afl 165