Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kennisportaal

Redactie woensdag, 17 februari 2021

Ex-dividend

Een belangrijke term met betrekking tot dividend is de zogeheten “ex-dividend”of de “ex-dividend date”. Dividendbetaling aan aandeelhouders gebeurd op gestructureerde wijze en daarom zijn er een aantal data van belang die je als belegger goed in de gaten moet houden.

De ex-dividend datum is de dag waarop het recht op dividend afloopt. Ex is Latijn en het betekent “zonder”, in dit geval zonder dividend. Stel er is een aandeel met als ex-dividend datum woensdag 23 oktober. Als je het aandeel in bezit hebt vóór deze datum (dus dinsdag 22 oktober) dan heb je recht op dividend voor die periode. Als je het aandeel echter koopt op woensdag 23 oktober of later, dan zal je geen dividend ontvangen voor die periode. Vaak zal een aandeel flink dalen wanneer de laatste datum die recht geeft op dividend is verstreken. Dit is begrijpelijk, omdat het recht op dividend niet meer “in het aandeel zit” en daarom het aandeel dus een waarde vertegenwoordigd ex dividend oftewel zonder dividend. Het is mede daarom belangrijk om onderscheid te maken tussen aandelen die jaarlijks, elk kwartaal of maandelijks dividend betalen.

Behalve de ex-dividend datum zijn er andere belangrijke data wat betreft dividend. Allereerst is er de zogeheten “Announcement date”, dit is de datum waarop het bestuur van de onderneming het dividend bekend maakt. Dit moet dan vervolgens worden goedgekeurd door de algemene vergadering van aandeelhouders. 

Daarnaast is er natuurlijk de “Payment date”, de datum waarop de onderneming het dividend uitbetaald aan de aandeelhouders. Dit kan een aantal weken zijn na de ex-dividend datum; houdt hier dus rekening mee.

Columns

Nieuw
22 feb 09:04 Jordy Beuving

BESI +15%: Dit is waarom

20 feb 12:59 ProBeleggen

Alfen: 13% rendement met 50% buffer

19 feb 10:56 Cees Smit

Column: Het lijkt even klaar

De Aandeelhouder TV

februari 22, 2024

Nvidia bovenaards en ook cijfers BESI | 22 februari 2024 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 21, 2024

AEGON bulls willen uitbreken – 21feb24

februari 21, 2024

Private video

februari 20, 2024

ASML zoekt Fibo steun – 20feb24