Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zó kies je zelf de juiste aandelen

Zó kies je zelf de juiste aandelen
21 aug 2023 om 08:40

De juiste aandelen selecteren op de beurs – hoe doe je dat? In dit artikel enkele tips en tricks zodat je in ieder geval jouw kans op succes aanzienlijk kunt vergroten!

Zelfs de meest ervaren en professionele beleggers weten niet of nauwelijks de bredere markt te verslaan. Hoe kun je dan als particuliere belegger ervoor zorgen dat je in ieder geval goed beslagen ten ijs komt op de financiële markten?

Vishal Khandelwal ontwikkelde een framework waarmee iedere belegger aandelen kan selecteren. Dit deed hij door middel van verschillende filterlagen waardoor de selectie aandelen steeds kleiner wordt. In dit artikel leggen we uit hoe je van tienduizenden beursgenoteerde bedrijven naar een solide selectie van aandelen gaat.

  • Het universum van ideeën

Om een aandelenselectie te kunnen maken is het ten eerste van belang om te weten waaruit je kan kiezen. Dit noemt Khandelwal het universum van ideeën. Bij dit filter ben je op zoek naar aandelen door middel van de TV, podcasts, social media of de krant. 

Vervolgens loop je deze aandelen door met enkele screening criteria. Deze kunnen bijvoorbeeld een koerswinstverhouding van <25x, een return on invested capital van meer dan 15% of een DEBT/EBITDA ratio < 1,5x zijn. Met het doorlopen van dit eerste filter ga je van een ontelbare hoeveelheid bedrijven naar een selectie van tientallen- tot honderden bedrijven. Uiteindelijk resteren de bedrijven die sterk presteren op deze metrics.

  • De cirkel van competentie

Nu je een selectie van, pak ‘m beet, 100 aandelen hebt is het van belang om te kijken welke bedrijven je begrijpt. In de praktijk betekent dit dat je als belegger jezelf de volgende vraag moet stellen: Wat ligt binnen mijn circle of competence? Om dit te kunnen bepalen kan je bijvoorbeeld jaarverslagen lezen en kijken of je het bedrijfsmodel en de markt begrijpt. Mits dat het geval is, selecteer je het aandeel. 

Een kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat “bekend zijn met” niet hetzelfde is als de materie beheersen. Ter voorbeeld: Als je in het verleden voor een verzekeringsmaatschappij hebt gewerkt betekent dit dus niet direct dat je een verzekeringsmaatschappij volledig begrijpt. Blijf openstaan om te leren en maak hierbij gebruik van investor relations pagina’s of externe bronnen. 

Na het doorlopen van dit proces resteren de aandelen die vallen binnen jouw circle of competence.

  • Financiële stabiliteit

Bij deze stap begin je met een selectie van aandelen die voldoen aan jouw criteria en die je begrijpt. Nu is het tijd om een nadere blik te werpen op de financiën. De kernvraag voor dit filter is: “Is het bedrijf stabiel?”. Deze kan je beantwoorden door bijvoorbeeld te kijken naar cashflow, schulden en de balans. 

Ook is het van belang om te kijken naar de historie van het bedrijf. Hier kan je kijken naar de historische groei, historische schuld en afwijkende kosten. Zo zal een bedrijf met een schuld/EBITDA multiple > x3 bijvoorbeeld veel geld van haar winst moeten gebruiken om schulden af te betalen. Dit kan dan weer schadelijk zijn voor de continuïteit op het gebied van groei. 

De aandelen die na deze schifting overblijven voldoen aan de volgende punten:

– Een financieel gezien stabiele indruk.

-Vertrouwen voor toekomstige groei en winst.

  • Is er een (brede) moat?

Bij het een-na-laatste filter van het stock selection framework gaat Khandelwal in op de moat. Dit vertaalt zich in het Nederlands naar de slotgracht. Hierbij moet je de moat zien als een competitief voordeel dat de concurrentie op afstand houdt. Net zoals een slotgracht dat in het echt doet.

Khandelwal stelt dat het voor bedrijven belangrijk is om een competitief voordeel te hebben ten opzichte van de concurrentie. Dit competitieve voordeel kan zich vertalen in een superieur product, betere logistiek of een goede klantervaring. Echter is een moat niet altijd zichtbaar op het blote oog. Hierom gebruikt Khandelwal enkele criteria die een mogelijke indicator kunnen zijn dat er een moat aanwezig is. 

Deze zijn: 

-Groei in omzet en winst >10%

-Bruto marge >25%

-Rendement op kapitaal/investeringen >20%

-Een positieve kasstroom (die groeit?)

-Een schuld/bezit verhouding onder de 1

Daarnaast is het ook van belang om na te gaan in hoeverre de producten van een bedrijf onmisbaar zijn en of er sprake is van pricing power. Deze criteria leveren de basis om antwoord te geven op de volgende vragen: 

-Is er continuïteit binnen het bedrijf? 

-Is het bedrijf beter ten opzichte van concurrenten? 

-Heeft het bedrijf een goed management?

Ben je in staat om deze drie vragen met een “ja” te beantwoorden, dan kan je het aandeel in je selectie houden. Valt het bedrijf bij een van deze vragen door de mand, dan laat je het aandeel links liggen.

  • De waardering

Inmiddels heb je een selecte lijst aandelen. Deze aandelen voldoen aan je screening criteria, vallen binnen je circle of competence, zijn financieel stabiel en beschikken (in redelijke mate) over een moat. Oftewel, dit zijn kwalitatief goede bedrijven. Echter is er nog één aspect van belang: de waardering. 

Bij de waardering wil je aan de hand van methodes zoals de Reverse Discounted Cash Flow, de Enterprise Value/EBITDA of de Free Cash Flow-yield een prijs bepalen waarop je het aandeel koopwaardig vindt. 

Vervolgens noteer je deze prijzen en maak je een lijst. De aandelen die een koers hebben die gelijk of onder de koopwaardige prijs staan, voeg je toe aan je portefeuille. Degene die boven de koopwaardige prijs staan laat je staan op een watchlist. Mochten deze op een later moment onder de prijs dalen, kan je vervolgens deze aandelen kopen. 

Conclusie

Het selecteren van aandelen is niet altijd makkelijk. Toch heeft Vishal Khandelwal een universeel framework gemaakt dat vrijwel iedere belegger kan gebruiken om aandelen te kopen. Door in te gaan op factoren zoals eigen kennis, financiële stabiliteit, moats kan je relatief snel een lijst aandelen selecteren die jij graag wilt hebben.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.