Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Zit herstel AEX in eindfase?

Zit herstel AEX in eindfase?
16 jul 2018 om 09:49

Medio vorige week leek de herstelbeweging van de AEX in het zeerkortetermijnbeeld te eindigen. Toch veerde de index eind vorige week weer krachtig op. De kans op de vorming van een volgende lagere top is echter reëel.

Afgelopen woensdag viel de AEX fors terug en vormde daarbij een grote neerwaartse gap. Deze terugval leek het einde van het herstel in het kortetermijnbeeld in te luiden. De stijging begon vanaf de 544-bodem van begin juli. De AEX vormde eind vorige week een bodem bij 552,50 waarna hij vrijdag met een opwaartse gap weer opwaarts door het 50daags gemiddelde brak. Dit betekent dat het herstel in het kortetermijnbeeld nog niet is afgelopen. Toch moeten we alert blijven op de vorming van toppatronen in de komende dagen. Ik acht de kans nog steeds groot dat de AEX binnenkort een lagere top vormt, waarna de neerwaartse druk weer oploopt op de onlangs ontstane drievoudige bodemzone rond de 544.

Dubbele top bij 572,80 Kijkend naar het technische beeld van de AEX sinds de hertest van de jaartop medio mei bij 572,80 dan is nog steeds een groot topvormingsproces te zien, met een patroon van lagere toppen en bodems. De top in mei bij 572,80 werd gevormd na een zeer krachtige, twee maanden durende opwaartse beweging vanaf de 516-bodem in maart. Hiermee is in het technische beeld van de langere termijn zelfs een dubbele top ontstaan. Na de vorming van de top in mei bij 572,80 brak de AEX neerwaarts door zijn de steil opgaande bodemlijn, wat het einde van deze langere herstelbeweging betekende. Daarna volgde de huidige correctieve tegenreactie. Ik acht de kans groot dat deze correctieve beweging in de komende maanden wordt voorgezet, waarbij een beweging onder de drievoudige bodemzone bij 516 – 517 mogelijk blijft.

Grafiek AEX-index op dagbasis, slotkoers 13 juli

Bron: Reuters Metastock XV, slotkoers 13 juli 2018

Neerwaartse middellangetermijnsignalen intact

In het langere technische beeld zien we een groot topvormingsproces in de meeste indices die vergelijkbaar is met de situatie in 2015. Destijds werd in een tijdsbestek van 5 maanden een dubbele top gevormd bij 505 – 510 met daartussen een forsere correctie. Na de vorming van de dubbele top vond een zeer lange en forse terugval plaats van 25% die uiteindelijk eindigde bij de belangrijke langetermijnbodem van 378 in februari 2016. We zagen dit jaar een vergelijkbare beweging als in 2015. Daarbij werd in januari al de 2 jaar durende krachtige opwaartse beweging van ruim 50% zonder forsere tegenreacties neerwaarts afgerond. In deze 2 jaar tijd waren de correcties beperkt in aantal en in diepte. De vrije val van begin dit jaar van 10% zagen we voor het laatst in de eerste maanden van 2016. Verder is er in het langere technische beeld een dubbele top gevormd bij 572,80, net boven mijn volgende langetermijndoel van 564 (de top van 2007). Bij de eerste top werd een bearish engulfing gevormd in de maandgrafiek en bij de 2e top in mei een shooting star op de maandgrafiek en een dark cloud cover in de weekgrafiek. Ook zagen we duidelijke divergentie met de intermarktindicatoren. De langere dalende trends in de 10-jaars rente en de eurodollar werden al eerder afgebroken waarna een krachtige opwaartse beweging werd ingezet. De huidige terugval (forse correctie) in deze intermarktindicatoren lijkt de eindfase te zijn ingegaan. Een opwaartse draai in deze intermarktindicatoren zou een krachtige neerwaartse tegenreactie in de aandelenmarkt kunnen inluiden. De situatie in veel andere Europese indices is aanzienlijk zwakker dan in de AEX. Als we bijvoorbeeld kijken naar de Duitse Xetra DAX dan zien we sinds eind vorig jaar de contouren van een zeer groot hoofd-schoudertoppatroon. De neklijn van dit patroon ligt bijna gelijk met de sinds 2009 stijgende bodemlijn. Een neerwaartse beweging hieronder zou een duidelijke verzwakking in het langetermijnbeeld opleveren. Ondanks dat de langere stijgende trends nog allemaal intact zijn, lijkt de eindfase van de in 2009 stijgende trend wel te zijn ingegaan. Of daarbij de jaartoppen nog verder zullen verhoogd is momenteel niet te zeggen, maar deze kans acht ik beperkt. Zolang de langere stijgende trends echter niet worden gebroken, blijft deze stijgende lange trend intact. Maar de neerwaartse druk voor een draai in het langetermijnbeeld lijkt wel steeds meer vorm te krijgen.

Blijft alert op nieuwe toppatronen en een neerwaartse draai

Met de opwaartse gap van afgelopen vrijdag is de neerwaartse druk in het kortetermijnbeeld even voorbij en lijkt sinds begin juli een hogere bodem te zijn gevormd bij 552,50. Ook wist de AEX hiermee voor de 3e keer in de afgelopen maand boven het neerwaarts draaiende 50-daags gemiddelde te breken. De vorige doorbraken duurden slechts 1 handelsdag. Als we kijken naar de weerstanden, dan zien we als eerste niveau de recente top van vorige week bij 561,60. Vlak daarboven ligt de dalende toppenlijn langs de toppen van 572,80 en 569,20. Deze dalende toppenlijn ligt vandaag bij 564,50. Een structurele doorbraak hierboven lijkt een langere zijwaartse tendens te starten voordat de neerwaartse weg zal worden vervolgd. Pas een langdurig slot boven de 572,80 zou in het langetermijnbeeld enige verbetering opleveren. Ondanks dat we deze mogelijkheden niet mogen uitsluiten, verwacht ik een dergelijke opwaartse voortzetting niet. We moeten dan ook alert blijven op de vorming van nieuwe toppatronen en een verzwakking in het kortetermijnbeeld. Het eerste steunpunt ligt nu bij de vrijdag gevormde opwaartse gap tussen de 557 en 558,40. Een sluiting van deze gap en een neerwaartse doorbraak onder de vanaf 544 stijgende bodemlijn bij 555 zou een mogelijke volgende lagere top bevestigen. Zolang de genoemde dalende toppenlijn niet opwaarts wordt gebroken, acht ik de kans groot dat de neerwaartse druk op de 544 (drievoudige bodemzone) op korte termijn weer wordt opgevoerd.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Long 558,40 – 557 / 555 / 552,50 / 550,40 561,60 / 564 / 564,50 / 569,20

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.