Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Winst Eurovisiesongfestival zorgt voor boost beurssentiment

Winst Eurovisiesongfestival zorgt voor boost beurssentiment
12 mei 2022 om 09:48

Een recente studie van de Bar-Ilan University in Israël toont aan dat beleggers beter presteren als hun land het Eurovisiesongfestival wint. Een zege op het grootste muziekevenement ter wereld zorgt voor een boost van het beleggerssentiment. Het vertaalt zich door in een extra rendement van 0,35% op de eerste handelsdag na de overwinning. 

“Het maakt je een betere belegger als jouw land wint op het Songfestival”, constateert Kim Cramer Larsson, technisch analist bij Saxo Markets. “In bijna elk land dat won vanaf 1985, boekten investeerders betere resultaten op de eerste handelsdag. Het enthousiasme en de euforie na een winst is terug te zien in een positief beleggerssentiment, dat is weer gerelateerd aan het vertrouwen in de markt. Deze studie toont aan dat in de eerste handelsdag na het liedjesfestijn er in bijna elk winnend land een consistent beter handelsresultaat wordt geboekt.”

In de dagen na het Songfestival verdampt dat extra rendement doorgaans. “Maar een overwinning van S10 zal Nederlandse beleggers een hoognodige psychologische en financiële boost geven op maandag 16 mei.” Mocht Nederland niet winnen, dan hoeft er niet worden gevreesd voor een afstraffing op de beurs: het onderzoek heeft niet kunnen constateren dat beleggers uit niet-winnende landen slechter presteerden.

“Door de oorlog in Oekraïne kan de stemming in Europa een zetje krijgen door een Oekraïense overwinning in Milaan komend weekend”, aldus Cramer Larsson. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.