AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Albert Jellema dinsdag, 17 juli 2018 07:49

Welke aandelen in de AEX en AMX lijken aantrekkelijk geprijsd?

Nu we halverwege het jaar zitten kijk ik graag met u naar de koersontwikkeling en waardering van de Nederlandse aandelen. Allereerst staan in onderstaande tabel alle aandelen in de AEX weergegeven in een handig overzicht. Alle gegevens heb ik vandaag laten updaten in de Bloomberg en de getallen reflecteren dus de huidige situatie en verwachtingen. Voor de volledigheid meld ik graag dat Boskalis sinds maart eigenlijk in de AMX zit en ASR in de AEX hoort.

De aandelen zijn gerangschikt op rendement sinds de start van het jaar. Boskalis daalt met 19.4%, ING en AbnAmro dalen beide met 19%, KPN daalt met 14,6%, SBM daalt met 12%, Unibail met 11,8%. Dus best een behoorlijk groep aandelen die met meer dan 10% dalen. Van deze aandelen volg ik Boskalis het meest nauwgezet.

Boskalis gaf bij de jaarresultaten aan nog voor een langere periode niet een scherp herstel te zien in de eindmarkten en liet zich voorzichtig uit voor de komende twee jaar. Aan de andere kant kocht CEO Berdowski 50.000 aandelen en kwamen er wel positieve geluiden van concurrenten zoals Van Oord, Jan de Nul en CFE.

Wat ik zelf moeilijk kan beoordelen is de kwaliteit van de vloot van Boskalis. Concurrenten winnen relatief gezien vaker complexe projecten. Zeker op het gebied van het installeren van windmolenparken op zee. Ik krijg het gevoel dat Boskalis te weinig heeft geïnvesteerd om deze projecten te winnen. Boskalis moet het in tegenstelling tot de andere spelers dus meer hebben van een breed herstel van de eindmarkten. Ik wil hier de eerste signalen van zien alvorens te investeren. Om dit in perspectief te plaatsen. Analisten verwachten dat Boskalis dit jaar een operationele winst maakt van 400 miljoen euro en een bijbehorende winst per aandeel van 1 euro. In 2014 lag dit nog op 900 miljoen euro operationele winst en een winst per aandeel van 4 euro. Dus op basis van de huidige winstgevendheid zijn de aandelen fair geprijsd. Bij winstherstel kan het echter snel gaan.

In de Nederlandse AMX liggen de aandelen gemiddeld genomen sterk onder druk. 60% van de aandelen staan in de min waarvan 11 aandelen meer dan 10% dalen. Air France daalt met 47%, Besi met 39%, Arcadis en PostNL met 23%, Wereldhave en VolkerWessels met 19%. Dus best wel een bloedbadje. Aan de positieve kant zijn de uitschieters FlowTraders +48%, logistiek vastgoedboer WDP met +19% en IMCD met +17%.

Wat opvalt is de sterke daling in de chipsector. Ik volg met veel belangstelling naar ASMI en BESI al ga ik nog niet beleggen in deze aandelen.

De daling van de laatste weken van deze aandelen lijkt direct gerelateerd aan het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikanen (lees: Trump) willen met regelgeving voorkomen dat Amerikaanse technologie in handen komt van de Chinezen. Ook de reeds opgelegde importheffingen raken de sector behoorlijk. Veel bedrijven in de chipsector exporteren veel naar China en ook veel grote techbedrijven produceren chips op grote schaal in China. Dat Besi het hardste daalt, is wat dat betreft goed te verklaren. De klanten van Besi bevinden zich veelal in China en de rest van Azië. Besi maakt machines om chips te sorteren en te verpakken. Veel beleggers zien dit als het meest cyclische segment van de sector. De daling van de laatste weken is wat dat betreft ook goed te verklaren. Vraag die een belegger moet beantwoorden: gaat het handelsconflict verder uit de hand lopen? Koelt de chipcyclus een paar kwartalen af na de euforische stemming over de laatste jaren?

Waardering

De aandelen in de AMX handelen op gemiddeld 15x de winst voor 2018 en 14x de winst voor 2019. In de AEX op 16.5x 2018 en 15.2x 2019 met een gemiddeld dividendrendement van 3.3%. Er is wat dat betreft geen sprake van excessieve waarderingen gemiddeld genomen wat mij betreft als zijn aandelen ook niet goedkoop. Het blijft de kunst de goede aandelen te selecteren want zoals uit de tabellen blijkt zijn er onderliggend enorme verschillen tussen aandelen. Bij nieuwe kansen ontvangt u natuurlijk direct bericht.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

maart 28, 2023

PROSUS in bodempatroon – 27mrt23

maart 28, 2023

SBM OFFSHORE in de rebound – 28mrt23

maart 28, 2023

Pharming: Koers verder omhoog of niet?

maart 28, 2023

Hoge marge en geen concurrentie voor nieuwe medicijn Pharming

Columns

Nieuw
28 mrt 16:28 Redactie

Aandelenmarkten in gevaar!

27 mrt 15:30 Matthias Baccino

Financiële onafhankelijkheid voor iedereen

27 mrt 11:21 Cees Smit

Column: Reserve Bankencrisis

26 mrt 11:54 Nico Inberg

Waar kan koers Pharming heen?

23 mrt 09:50 Bas Heijink

AEX: Wordt dit een bearmarkt?