Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Wat is factor beleggen?

Wat is factor beleggen?
1 okt 2018 om 08:03

-ADVERTORIAL-

Beleggen in Factors

Factors zijn beursproducten uitgegeven door Commerzbank waarmee versneld ingespeeld kan worden op koersbewegingen van een onderliggende waarde, zoals aandelen, indices, obligaties, valuta en grondstoffen.

Factors zijn net als aandelen eenvoudig aan te schaffen bij uw eigen bank of broker.

Factors hebben elke dag opnieuw een vaste hefboom en hebben geen afloopdatum. Door het aanpassingsmechanisme kunnen deze producten niet uitgestopt worden. Verder zijn het transparante beleggingsproducten met een aantrekkelijke kostenstructuur. Bovendien noteren Factors op een gereglementeerde markt.

Klik hier om meteen naar het overzicht van de Factors te gaan

Klik hier voor de brochure van de Factors 


Transparante producten

Factors zijn transparante beursproducten. Zo moet u met Factors geen rekening houden met de impact van de volatiliteit of tijdswaarde op de prijs van uw product, zoals met opties wel het geval is.

Verder hebben Factors geen ratio, geen afloopdatum, geen financieringsniveau, geen stoploss niveau, geen dividendimpact en zijn er geen extra kosten verbonden aan het doorrollen van een future contract.

De eigenschappen die een Factor wél heeft: een vaste hefboom, geen afloopdatum en een aanpassingsmechanisme.


De werking van Factors

Een Factor heeft elke dag opnieuw een vaste hefboom en dit gedurende de hele looptijd van het product. Om te profiteren van een stijging van de onderliggende waarde kunt u een Factor Long gebruiken. Verwacht u een daling, dan kunt u een Factor Short gebruiken.

De berekening van de performance van een Factor gaat als volgt: ze vermenigvuldigen elke dag de procentuele prestatie van de onderliggende waarde met hun vaste hefboom. Een Factor Long heeft een positieve hefboom, een Factor Short heeft een negatieve hefboom.

Bij de uitgifte krijgt de Factor een door Commerzbank gekozen waarde, bijvoorbeeld 10 euro. Vervolgens wordt vanaf dit niveau elke dag opnieuw, de dagelijkse performance van de onderliggende waarde vermenigvuldigd met de vaste hefboom.

Door de vaste hefboom zijn Factors geschikte producten om in te spelen op een specifieke trend. Wanneer de koers van de onderliggende waarde gedurende een langere periode rond eenzelfde waarde zal schommelen, zal de Factor aan waarde verliezen.

Klik hier voor meer informatie over de algemene werking van onze beursproducten.


Het aanpassingsmechanisme

Om ervoor te zorgen dat de waarde van een Factor nooit negatief kan worden en eventuele verliezen te beperken tot uw inleg, hebben Factors een uniek aanpassingsmechanisme. Door dit aanpassingsmechanisme kunnen Factors nooit uitgestopt worden.

Hoe werkt het? Indien de onderliggende waarde gedurende de handelsdag een sterke, ongunstige beweging maakt, wordt het aanpassingsmechanisme geactiveerd, en gaat de Factor verder alsof het een nieuwe beursdag is.

Het niveau waarop het aanpassingsmechanisme geactiveerd wordt, is terug te vinden voor elke specifieke Factor op onze website onder Producten.

Factors zijn hefboomproducten zonder afloopdatum, een vaste hefboom en geen stop loss-niveau. Leer alles over deze hefboomproducten met de volgende video’s:


Kostenstructuur

De kosten van een Factor worden aangegeven in het overzicht productinformatie van elk specifiek product op de website van Commerzbank.

Factors worden gekenmerkt door twee soorten kosten, de beheervergoeding (Management Fee) en de indekkingkost (afhankelijk van de GAP Risk). De Management fee is een vergoeding voor het beheren van uw investering. Daarnaast betaalt u de indekkingkost, die afhankelijk is van de GAP Risk, en de hefboom van de Factor.

Verder krijgt u als belegger ook rente over uw investering bij Factors met een future contract als onderliggende waarde. Zo krijgt u bij een investering in een Factor op de AEX future de EONIA, de interbancaire rente. Bij een negatieve rentevoet betaalt u deze rente.

De prijs van een Factor wordt dagelijks aangepast aan deze kosten.


De spread van de Factors

Een ander belangrijk element voor actieve beleggers is de spread die u betaalt bij het handelen in Factors. De spread is het verschil tussen de aankoopkoers (Laat) en de verkoopkoers (Bied) van de Factor. Hoe groter de liquiditeit van de onderliggende waarde van de Factor, hoe kleiner de spread van de Factor.

Doordat de Factors van Commerzbank genoteerd zijn op een gereglementeerde markt, namelijk Euronext, kan uw aan- of verkooporder tegen een betere prijs van een andere marktpartij uitgevoerd worden, wat uiteraard in het voordeel van de belegger is.

Meer weten over de spread van de Factors? Klik dan hier


De waardering van Factors

Factors zijn verschillend van prijs: sommige zijn 50 euro waard, anderen hebben een waardering van 0,50 euro. Dit kan misschien wat vreemd zijn voor beleggers die gewend zijn met andere hefboomproducten te werken zoals Turbo’s, waar de waarde van het product veelal kleiner is. Echter, een Factor met een lagere waardering werkt niet anders dan een Factor met een hogere waardering.

Als voorbeeld nemen we twee Factors Long op de AEX Future met een hefboom van 5. Er wordt 500 euro geïnvesteerd. Dit kan als volgt gedaan worden:

– 1000 stukken à 0,50€ per Factor = 500 euro
– 10 stukken à 50€ per Factor = 500 euro

Vervolgens stijgt de AEX future met 1% waardoor de Factors met 5% stijgen.

– De 1e Factor stijgt van 0,50 € naar 0,525 €. De 1000 stukken zijn 525 euro waard.
– De 2e Factor stijgt van 50 € naar 52,50 €. De 10 stukken zijn 525 euro waard.

Hoe zit het met de kosten?

– De 1e Factor heeft een bied/laat van 0,4994 – 0,5006.
Bij aankoop/verkoop tegen deze koers wordt er dus een spread van 0,0012 x 1000 stukken of 1,20 € betaald.

– De 2e Factor heeft een bied/laat van 49,94 – 50,06.
Bij aankoop/verkoop tegen deze koers wordt er dus een spread van 0,12 x 10 stukken of 1,20 € betaald.

De werking van een Factor is dus niet afhankelijk van de waarde die deze heeft. De enige elementen die van invloed zijn op de werking van een Factor zijn de onderliggende waarde, de hefboom en of het Long of een Short positie betreft.


Commerzbank als liquidity provider

Commerzbank is liquidity provider van de Factors. Dit wil zeggen dat Commerzbank onder normale marktomstandigheden en goed functioneren van de technische systemen bied- en laatprijzen afficheert.

U kunt als belegger gemakkelijk zelf controleren hoe goed Commerzbank haar werk doet. Zo afficheert Euronext een “liquidity indicator’ voor elke beursproduct, die aangeeft wat het percentage is dat de uitgever prijzen afficheert voor het product.

Commerzbank zelf beoordelen? Klik dan hier.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.