Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Waarom Bas Heijink een kortetermijn draai van de AEX verwacht

Waarom Bas Heijink een kortetermijn draai van de AEX verwacht
13 sep 2017 om 08:30

Vermoeide doji-star?

De krachtige herstelbeweging werd gisteren voortgezet met een volgende opwaartse gap. Daarbij werd de laatste belangrijke weerstand tot aan de zone 531,60 – 533,20 getest bij 526,80. Komt er binnenkort een draai?

In een week tijd is de AEX vanaf de recente hogere zeerkortetermijnbodem bij 512,80 ongeveer 14 punten opgelopen. Vooral in de laatste paar dagen wordt er een krachtig vervolg gegeven aan deze opwaartse kortetermijnbeweging. Naar mijn mening passen deze bewegingen nog steeds binnen de grenzen van het grotere topvormingsproces. Ook lijkt de eindfase van deze opgaande kortetermijnbeweging te zijn ingegaan. De opwaartse ruimte lijkt beperkt tot maximaal de zone 531,60 – 533,20, maar de vraag is of de AEX wel bij deze zone zal komen in de komende dagen. De huidige opleving had ik niet zo krachtig verwacht, maar er ontstaan momenteel wel een aantal haarscheurtjes in deze opgaande kortetermijnbeweging. Als we kijken naar de technische indicatoren dan zien we dat deze over de afgelopen weken/maanden nog steeds neerwaarts gericht zijn. De MACD gaf weliswaar een positieve crossing vanaf een lagere bodem over de afgelopen maanden, maar in het middellangetermijnbeeld zijn er nog steeds lagere topen te zien. De RSI herstelde ook goed maar ook deze indicator laat nog steeds een dalende middellangetermijntrend zien. Ook zijn er meerdere signalen vanuit de daggrafiek zelf die wijzen op beperkte verdere ruimte en een verhoogde kans dat een volgende top dichtbij is.

Exhausting gap
Als we kijken naar de daggrafiek dan zien we dat ongeveer 2 weken geleden een hertest plaatsvond van de zware steunzone rond 506,20. Deze steunzone ligt al sinds maart als belangrijke ondergrens in de grafiek. Zowel tijdens de 1e correctie in mei-juni evenals tijdens de 2e correctie in augustus werd deze steunzone opgezocht. Hierdoor zijn ook nog steeds de contouren van een groot toppatroon te zien met een te berekenen koersdoel van ongeveer 475. Voorwaarde voor de activatie van dit patroon is wel dat de 506,20 structureel neerwaarts wordt gebroken. Zolang dat niet gebeurt, blijft er slechts sprake van een potentieel toppatroon. Bij de meest recente test van de 506,20 van eind augustus, werd een doji-hammer als bodempatroon op de borden gezet. Dit was het startsein van de huidige krachtige opleving. Een sterk vervolgsignaal was de recente doorbraak van de dalende toppenlijn van de 2e correctie. Opvallend is verder dat er een viertal opwaartse gaps in ongeveer 2 weken werden gevormd. De 2e gap (rond 514) werd tijdens de vorming van de 1e hogere kortetermijnbodem (512,80) gesloten, maar de andere 3 gaps staan nog open. Kijkend naar de laatste 2 gaps van de afgelopen dagen, lijkt de gisteren gevormde gap een zogenoemde ‘exhausting gap’ te kunnen worden. Dit is een laatste krachtige opwaartse beweging voordat een neerwaartse draai plaatsvindt.

Consolidatie van 5 maanden lang op de maandgrafiek
In het middellangetermijnbeeld is er naar mijn mening nog steeds sprake van een groot topvormingsproces sinds mei dit jaar. Destijds werd de hogere jaartop bij 537,80 op de borden gezet. Deze correctieve fase bestaat tot op heden uit een tweetal losse correcties van 5% tot 6%. Ik verwacht dat er minimaal nog 1 diepere correctie kan plaatsvinden voordat een belangrijke en volgende hogere middellangetermijnbodem zal worden geplaatst (tot onder de 506,20). We zagen een klassiek topvormingsproces waarbij vooral de afstand tot aan het 200-daags gemiddelde in mei (ruim 12%) de nodige risico’s aangaf. Ook zien we op de maandgrafiek een smalle consolidatie waarbij maandelijks een toppatroon werd gevormd, te weten een shooting star, een bearish engulfing en een dark cloud cover. Ook bij de belangrijke toppen op de weekgrafiek werden bearish engulfing patronen gevormd. Zolang de AEX onder zowel de 533,20 evenals de 537,80 blijft, blijven deze toppatronen intact. Een vergelijkbare beweging evenals dezelfde belangrijke toppatronen op de maandgrafiek zagen we ook in de periode na april 2015. Destijds duurde het ook 5 maanden voordat een krachtig verder neerwaarts vervolg werd ingezet.

Stijgende kortetermijnbodemlijn bij 518,60
Kijkend naar de daggrafiek vallen de vele opwaartse gaps dus op, waarbij er mogelijk gisteren een exhausting gap is gevormd. Deze mogelijkheid wordt versterkt door de gisteren gevormde candlestick patronen. In veel indices zagen we zogenoemde doji-stars, kleine candlesticks met een relatief smalle body. Dit wijst op een mogelijke omkeer in de markt. Zodra de AEX de gap tussen de 524 en 525,20 wordt gesloten, treedt een eerste verslechtering op en kan de top zijn geplaatst bij de 527,40. In dat scenario zou een dubbele en lagere top rond de 527 zijn geplaatst. Daaronder liggen verder nog steunpunten bij de bekende 522,70 (voormalige top), de vorige gap tussen 519,50 en 521,60, het 50-daags gemiddelde van 520,70 en de opgaande kortetermijnbodemlijn. Deze bodemlijn loopt langs de bodems van 505,90 en 512,80. Hij loopt dagelijks ongeveer 1 indexpunt op en is vandaag te vinden bij 518,60. Een slotkoers hieronder geeft aan dat de opgaande beweging ten einde is gekomen in het kortetermijnbeeld en de druk op de 506,20 weer kan worden opgevoerd. Dit blijft voor de komende tijd mijn uitgangspunt. Zolang de AEX de gisteren gevormde opwaartse gap open laat staan (boven de 524 blijft), is er nog meer opwaartse ruimte richting de zeer belangrijke zone 531,60 – 533,20. Net als in 2015 zou er dan een 3e test van deze lagere toppenzone kunnen plaatsvinden. Tussenliggend is nog een dalende toppenlijn te zien (blauwe lijn) die loopt langs de toppen van 537,80 en 533,20 en vandaag bij 531,20 ligt.

 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.