AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Rutger Bloemenkamp maandag, 13 september 2021 11:29

Vooruitblik: Coolblue naar de beurs?

Coolblue naar de beurs, wat kunnen we verwachten?

Het is niet iets van de laatste tijd, de plannen om Coolblue onderdeel te laten uit maken van de Amsterdamse Exchange Index (AEX). Al in begin 2019 lagen er plannen klaar op het hoofdkantoor te  Rotterdam om Coolblue naar de beurs te brengen middels een Initial Public Offering (IPO).

Verschillende factoren zoals de verdere uitbreiding van het assortiment, de openingen van nieuwe winkels in binnen- en buitenland en de uitbraak van de wereldwijde pandemie zorgden ervoor dat de IPO nog even op zich liet wachten.

Eerder dit jaar kwam deelname aan de beurs wel heel dichtbij voor Coolblue, maar werd het moment door verschillende factoren verzet naar het najaar van 2021. Wat kunnen wij verwachten van Coolblue? Wat betekent een beursgang voor de verdere ontwikkeling van het bedrijf?

Een beursgang voor Coolblue…

Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd zou Coolblue wellicht toch binnenkort naar de beurs zou gaan. De exacte datum en beurs waarop Coolblue gaat noteren blijven nog onduidelijk. De plannen om naar de beurs te gaan zijn niet nieuw. Zo werd de beursgang tijdelijk uitgesteld vanwege de zwangerschap van financieel directeur Daphne Smit. Wel kunnen de Belgen zich intekenen op de beursgang van het bedrijf.

De beursgang komt mede voort uit de immense ontwikkelingen van het bedrijf van de afgelopen jaren. Het Rotterdamse HAL bezit een belang van 49% met de overige 51% in handen van oprichter en CEO Pieter Zwart. Naar schatting zal de beurswaarde van Coolblue tussen de drie en zes miljard euro uitkomen.

Zwart heeft vooralsnog aangegeven de grootste aandeelhouder te willen blijven en zich verder te willen inzetten voor een verdere uitbreiding van het bedrijf. Investeringsmaatschappij HAL daarentegen gaf aan hun belang te willen verkopen aangezien het concern Coolblue nu op de top van z’n succes staat.

De impact van een beursgang op Coolblue…

Mocht Coolblue later dit jaar voor de geschatte beurswaarde naar of de Nederlandse of Belgische beurs gaan, dan kunnen zowel institutionele als particuliere beleggers aandelen Coolblue kopen. Uiteindelijk betekent dit dat er meer eigen vermogen binnenstroomt voor het concern wat naar verwachting een positief effect heeft op de verdere ontwikkeling.

Aan de andere kant brengt een beursgang ook beleggersdruk met zich mee. Het bedrijf zal door beleggers en andere stakeholders nog meer onder een vergrootglas terecht komen. Het bedrijf komt dus wat eigen vermogen betreft in vaarwater met meer neerwaartse of meegaande stromingen afhankelijk van de prestaties van het bedrijf.

In de afgelopen jaren maakte het bedrijf enorme groei mee. In 2019 bedroeg de  omzet ongeveer 1,5 miljard euro (15,2 miljoen euro nettowinst). Afgelopen jaar steeg dit ongeveer 2 miljard euro (61,1 miljoen euro nettowinst).

Vooruitblik en verwachtingen…

Als Coolblue naar de beurs gaat en naar verwachting op een beurswaarde uitkomt van 5 miljard euro, aldus HAL, betekent dit dat het koersdoel uitkomt op zo’n 28,70 euro per aandeel. De boekwaarde staat gelijk aan 1,15 euro per aandeel.

Dit zegt dus wel wat over de vooruitblik en de gerelateerde verwachtingen mocht het bedrijf op de beurs terecht komen in het najaar. Mocht je dit lezen en overwegen om mee te gaan met de inschrijvingen op het aandeel Coolblue, dan zal ik niet langer twijfelen en je intekenen zodra dit mogelijk is.

Disclaimer: Dit is geen financieel advies en Rutger Bloemenkamp heeft geen belang in Coolblue op het moment van schrijven.

De Aandeelhouder TV

maart 20, 2023

ING eerste rebound poging – 20mrt23

maart 20, 2023

Aandelen NN Group richting de 40 euro?

maart 20, 2023

Macroflits: Komt er een bankencrisis?

maart 20, 2023

Onrust financiële sector houdt aan | 20 maart 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
20 mrt 12:46 Redactie

Hierom dalen banken ondanks de reddingen

17 mrt 10:03 Doijer en Kalff

Alles wat u moet weten over de DJIA-goud ratio 2.0 en waarom uw favoriete indicatoren en ratio’s outdated zijn

17 mrt 10:19 Cees Smit

Column: Klimaat Gekkies in Brussel

16 mrt 14:58 Redactie

Bekijk de Persconferentie ECB

16 mrt 09:57 Redactie

Terugkijken: Bankencrisis, Pharming, Basic-Fit, TomTom, ABN Amro