Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Volgende richting inslaan

Volgende richting inslaan
11 okt 2017 om 08:17

De komende dagen zal de AEX moeten bepalen of de opwaartse weg wordt voortgezet of dat er eerst een verzwakking zal optreden. De handelsruimte wordt nu erg smal en de korte termijn consolidatie loopt ten einde.

37 punten stijging en 7 gaps in anderhalve maand tijd

In de meeste aandelenindices heeft in het zeerkortetermijnbeeld nog geen verzwakking plaatsgevonden. De krachtige opgaande bewegingen die eind augustus werden ingezet zijn nog steeds intact, maar we moeten alert blijven op een plotselinge neerwaartse draai in deze euforische markt. Eind augustus werd de belangrijke en meervoudige bodem sinds maart dit jaar opnieuw getest. Deze bodemzone ligt rond de 506 waarbij eind augustus een intraday-bodem bij 505,90 werd geplaatst. Uiteindelijk zorgde deze test voor de vorming van een dubbel bodempatroon, een doji-hammer en een island reversal. Dit was het startsein van de huidige opgaande kortetermijnbeweging. Ik had al eerder een neerwaartse draai in de markt verwacht en ik had ook geen doorbraak van de 1e lagere toppenzone van 531,60 – 533,20 en de doorbraak boven de jaartop van 537,80 verwacht. Deze doorbraken vonden echter wel plaats binnen een tweetal dagen, waarbij ook een tweetal opwaartse gaps werden gevormd. Dit zijn overigens de 6e en 7e gap sinds de bodem eind augustus bij 505,90 op de borden werd gezet. Het komt niet vaak voor dat in een opgaande beweging van 1 tot 1,5 maand een dergelijk aantal opwaartse gaps worden gevormd. Deze stijging vanaf de bodem van eind augustus bedraagt inmiddels al 37 punten in een steil opgaande beweging. Tot op heden werden er een tweetal hogere bodems gevormd, bij 512,80 en 527.

AEX op dagbasis

Zeer smalle consolidatie tussen 539 en 543
Met de doorbraak door de 1e lagere toppenzone van 531,60 – 533,20 en de doorbraak door de jaartop was recentelijk een einde gekomen aan het grote topvormingsproces dat sinds mei in gang was gezet. Een onverwachte doorbraak. Toch weet de AEX nog geen krachtig vervolg te geven aan deze uitbraak. Hij consolideert al ruim een week tussen de 539 en 543, een zeer smalle bandbreedte. Als we kijken naar de langere maandgrafiek dan was de gehele periode van mei tot en met september slechts een rimpeling in de grafiek. Daar zien we overigens ook een belangrijke stijgende middellangetermijnbodemlijn. Deze startte bij de zeer belangrijke langetermijnbodem bij 378 in februari 2016. Deze bodem werd destijds geplaatst na een langdurige en forse correctieve fase. In de afgelopen maanden werd deze stijgende bodemlijn behoorlijk onder druk gezet maar hij bleef intact. Een structurele neerwaartse doorbraak hieronder zou een aanzienlijke verzwakking in het technische middellangetermijnbeeld opleveren en een forsere correctie kunnen inzetten. Deze opgaande bodemlijn ligt momenteel rond de 523 en loopt maandelijks ongeveer 7 punten op.

Wordt het volgende langetermijndoel van 564 dit jaar nog behaald?
Het gehele en langdurige consolidatieproces na de vorming van de voormalige jaartop in mei bestond uit slechts 2 kleinere correcties van 5% en 6%. Dit zijn zeer minimale tegenreacties na de voorafgaande forse stijgingen vanaf de decemberbodem bij 445,65. In de periode van december tot en met mei vond er namelijk geen enkele tegenreactie plaats die groter was dan 3%. Een uitzonderlijk krachtige periode die naar mijn mening wees op een euforische marktstemming. Ook het huidige krachtige vervolg wijst naar mijn mening op een hervatting van de euforie in de aandelenmarkten. Met de opwaartse vervolgdoorbraak twee weken geleden is in principe ruimte vrijgekomen naar mijn volgende langetermijndoel van 564, de top uit 2007. Dit doel gaf ik vorig jaar af als richtpunt voor 2017. Met de vorming van het grote topvormingsproces in de afgelopen maanden, had ik echter niet meer verwacht dat dit doel dit jaar behaald zou kunnen worden. Met de doorbraak van twee weken geleden is een hertest van dit doel weer wat realistischer geworden. De afstand is echter ook beperkt. Na een stijging van 37 punten in anderhalve maand, is er nu nog een opwaarts potentieel van ongeveer 20 punten.

Stijgend kortetermijntrendkanaal slechts 10 punten breed
Als we kijken naar het kortetermijnbeeld is het speelveld zeer smal. Aan de bovenkant is een nieuwe weerstand ontstaan bij 543. Hier liggen de toppen van de afgelopen anderhalve week. Een opwaartse doorbraak hierboven maakt meer ruimte vrij richting de bovenkant van het stijgende trendkanaal dat nu bij 550 ligt. Dit blijft een realistische mogelijkheid zolang er geen verslechteringen optreden. Aan de onderkant is de eerste steun te vinden bij de opgaande kortetermijnbodemlijn van dit smalle trendkanaal. Deze ligt vandaag bij 539,50. Een doorbraak daaronder zou nog wel moeten bevestigd met een beweging onder de voormalige jaartop van 537,80 en een sluiting van de laatste gap tussen de 537 en 537,80. In dat scenario lijkt een nieuwe top te zijn gezet en ontstaat meer neerwaartse ruimte. Dit zien we in meerdere indices. Zeer steil opgaande bodemlijnen die dichtbij liggen en waaronder een duidelijke eerste verzwakking optreedt. Zolang deze opgaande bodemlijnen echter niet worden gebroken, blijft een verdere opwaartse beweging realistisch. De VIX geeft ook de nodige risico’s aan. Daar werden de bodems van de afgelopen jaren getest waarna de dalende toppenlijn werd gebroken. Verder zien we de nodige negatieve divergentie in meerdere indices. Ook zien we topvormingsverschijnselen in de technische indicatoren van de AEX. Kortom de ruimte in het consolidatieproces wordt steeds kleiner en de AEX zal in de komende dagen een vervolgrichting moeten kiezen.

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Neutral Long 539,50 / 537-537,80 / 534,25 542,90 / 550 / 551,70 / 559,40 / 564

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.