Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vijf vragen over de Triodos bank

Vijf vragen over de Triodos bank
31 jul 2023 om 16:12

Waarom is de handel in de certificaten gestopt? 

Tot 2021 werd de handel in Certificaten gefaciliteerd door Triodos Bank op basis van de intrinsieke waarde. Wie eruit wilde, kon eruit, en wie erin wilde kon erin tegen de Net Asset Value.

Die ligt momenteel trouwens (eind 2022) op 89 euro. Er was nooit een probleem alhoewel andere banken en ook verzekeraars tegen een veel lagere prijs dan die NAV werden verhandeld.

Maar Triodos stond niet op de beurs en je kon niet short gaan. Bovendien waren veel certificaathouders 'fans', zij ondersteunden de missie van Triodos, groen bankieren.

Toen corona uitbrak en daarmee het angstzweet bij beleggers in maart 2020 kreeg Triodos zoveel aanbod dat het de aangeboden certificaten niet meer kon inkopen. Op 18 maart 2020 werd de handel opgeschort.

Later dat jaar, in oktober 2020 werd deze heropend maar dat bleek niet van lange duur want in januari 2021 werd de handel opnieuw opgeschort.

Verdient de Triodos bank wel geld?

Dat wel maar het gaat moeizaam. Je kan stellen: het is een groene, ideële bank, dus geld verdienen doet er minder toe, maar op den duur zal een bedrijf winstgevend moeten zijn en moeten kunnen investeren om relevant te blijven.

Triodos kampt vooral met te hoge kosten. Je ziet in onderstaand staatje dat de cost/income ratio 80% bedraagt. Dat betekent dat er van elke euro 80 cent aan kosten wordt gemaakt en dat is veel hoger dan bij andere banken.

ING bijvoorbeeld zit op 55-56% en heeft als target 50-52%. Rabobank zit op 63,9% en de duurste bank in termen van kosten van de grote drie is ABN Amro, waar de kosten structureel aan de hoge kant zijn: 65,6% in Q1.

Je ziet aan het staatje ook dat ondanks de groei in balanstotaal het kostenpercentage hetzelfde blijft.

Het afgelopen jaar kwam de winst onder de streep uit op 49,9 miljoen euro, ongeveer hetzelfde als het jaar ervoor.

Dit jaar verwacht Triodos een significant beter jaar, zeker 12-20% meer dus, volgens de Schaal van Mock, maar daarin zit niet begrepen eventuele schadeclaims vanuit de rechtszaken die er lopen.

Triodos gaf voorafgaand aan het heropenen van de handel een summiere inkijk in de business:

Given the specific business model of Triodos Bank, the steep increase of interest rates in a relatively short period of time does have a positive impact on the financial results of Triodos Bank. At this moment in time, we expect the first half year net profit 2023 to be substantially higher compared to the first half year net profit 2022.

 


Hoeveel dividend betaalt de Triodos bank?

Het dividendbeleid van Triodos voorziet erin dat 50% van de winst wordt uitgekeerd aan de 43.000 certificaathouders. Afgelopen jaar was dat 3,12 euro per aandeel. Daar zat een extraatje in van 1,01 euro waardoor we het reguliere dividend op 2,11 uitkomt.

Dividend11 3.12 1.80 0.65 - 1.95

Voor dit jaar verwachten we, behoudens eventuele rechtszaken, een winst van 4,00-4,50 euro waar een dividend van 2,2,25 euro uit zal komen.

Kan ik die certificaten zelf kopen?

Dat kan via het nieuwe Captin Trading platform. Triodos heeft voor deze oplossing gekozen om toch de certificaathouders die dat willen de kans te geven een exitmogelijkheid te bieden.

Beter zou zijn geweest om bij Euronext of een kleinere beurs een handelsmogelijkheid te creëren maar dat zal met de kosten te maken hebben gehad.

Momenteel zijn er weinig kopers en dat heeft mede te maken met het trading platform: zowel nieuwe als oude beleggers in Triodos certificaten moeten eerst een account aanmaken bij Captin.

Een account aanmaken die je via de website van Captin. Die vind je hier.

Waarschuwing: het kan wel even duren. Na registratie kreeg ik zelf dit formulier te zien:

Overigens valt dat met die tien dagen mee, na een paar uur was er een vervolg. Je moet naast een account aanmaken ook een verificatieproces in, dat werkt trouwens overal zo.

Elke woensdag wordt er gehandeld, om 14 uur, tot 12 uur die dag kun je orders inleggen.

De VEB stuurde een brief op poten naar Triodos. Wat wil de VEB bereiken met haar actie?

De VEB heeft afgelopen week laten weten een brief op poten te hebben gestuurd aan Triodos omdat het de handelsmogelijkheden onvoldoende acht.

De VEB wil dat Triodos aanvullende maatregelen neemt om de handel beter te faciliteren. De 22,50 euro die afgelopen keer werd betaald voor een certificaat weerspiegelt niet de waarde van de Triodos bank, aldus de VEB.

Een en ander heeft te maken met de handelsfaciliteit die Triodos heeft uitgekozen. De lage frequentie en het onduidelijke orderboek (je ziet geen evenwichtsprijs) bijvoorbeeld zijn de VEB een doorn in het oog.

Hier lees je de brief van de VEB.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!