Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Verzwakking AEX: correctie op komst?

Verzwakking AEX: correctie op komst?
26 sep 2019 om 09:41

Gisteren werden de eerste speldenprikken in het kortetermijnbeeld uitgedeeld onder zowel de meest recente bodem evenals de stijgende bodemlijn. De kans op topvorming blijft realistisch.
De grote vraag voor de komende tijd blijft of er sprake is van topvorming en de neerwaartse weg opnieuw wordt hervat of dat de jaartop verder onder druk zal worden gezet. De top tijdens deze krachtige herstelbeweging vanaf de augustusbodem van 528,70 ligt tot op heden bij 580,30. Hiermee bleef de AEX ongeveer 6 punten onder de jaartop van 586,30. Dit zorgde echter wel voor de 2e en opnieuw zeer tijdelijke opwaartse doorbraak boven de belangrijke toppenzone sinds begin 2018 bij 572 – 577. Overigens ging de vorming van de jaartop in juli opnieuw gepaard met de vorming van een groot toppatroon in de maandgrafiek, een zogenoemde shooting star. Ook werd destijds bij 586,30 een grote bearish engulfing op de daggrafiek gevormd.  Als we kijken naar het technische beeld sinds maart dit jaar zien we ook de vorming van een groot toppatroon, een hoofd-schouderpatroon. De 1e schouder werd gevormd bij 572, het hoofd bij 586,30 en de 2e schouder kent tot op heden een top bij 580,30. Zodra de AEX in de komende tijd alsnog de 586,30 zou testen, is er sprake van een dubbele top in plaats van een hoofd-schouderpatroon. Belangrijk voor de komende maanden blijft echter een neerwaarts doorbraak onder de neklijn van 534,50. Hier ligt in het middellangetermijnbeeld een zeer cruciale steunlijn. Een structurele beweging hieronder zou aanzienlijk meer neerwaartse ruimte vrijmaken in de daaropvolgende periode. Begin augustus vond alleen een eendaagse ‘valse’ doorbraak hieronder plaats met een dieptepunt bij 528,70 waarna direct de huidige opgaande beweging werd ingezet.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 569,80 / 567,30 / 565 – 566 / 561,50 580,30 / 581,80 / 586,30 / 590

Grafiek AEX-index op dagbasis

Dit jaar pas 2 ‘normale’ correcties, 3e correctie in het laatste kwartaal?
De kans blijft natuurlijk ook aanwezig dat de AEX zijn opwaartse weg vervolgd naar nieuwe jaartoppen boven de 586,30. Ondanks dat ik deze kans beperkt acht, ook kijkend naar de topvormingsprocessen in andere indices, zal in een dergelijk scenario mijn langetermijnvisie niet veranderen. Deze blijft neerwaarts gericht ondanks dat er dan ruimte zou ontstaan richting de zone 600 – 610. Dit komt onder andere doordat de bijna 10 jaar durende bullmarkt in het laatste kwartaal van vorig jaar werd afgebroken onder de sinds begin 2009 stijgende bodemlijn op de logaritmische maandgrafiek. Ook is er naar mijn mening geen sprake van een nieuwe bullmarkt sinds eind vorig jaar. Deze bewegingen vallen nog steeds binnen de grenzen van het grote topvormingsproces dat al ruim anderhalf jaar duurt en waarbij ik uitga van een vervolg onder de bodem van eind vorig jaar die bij 472,20 is te vinden. Het tijdsbestek waarin dit kan gebeuren, is door de krachtige opgaande bewegingen wel aanzienlijk langer geworden. Tot op heden zijn er 2 kortstondige opwaartse doorbraken sinds de zomer van dit jaar te zien boven de zware weerstandszone van 572 – 577. Bijna elke belangrijke top in het langetermijnbeeld ging daarbij gepaard met de vorming van grote toppatronen in de maandgrafiek. Opvallend is wel dat er tijdens meerdere krachtige bewegingen dit jaar pas 2 normale correcties hebben plaatsgevonden. De eerste vond in mei plaats waarbij de AEX terugviel vanaf de 572 tot aan de 534,50. De recente 2 correctie van bijna 10% zorgde voor een daling van 586,30 tot aan de 528,70.

Verzwakking in het kortetermijnbeeld met de vorming van een neerwaartse gap
Begin deze week gaf ik al aan dat het opwaarts potentieel beperkt leek. De vraag voor de komende week is alleen of er sprake zal zijn van een lagere top (en de vorming van een groot hoofd-schouderpatroon), of dat er mogelijk rond de 586,30 een dubbele top gevormd gaat worden. Als we kijken naar de technische indicatoren dan zien we duidelijke negatieve divergentie ontstaat. Ook zorgde de MACD in de afgelopen dagen voor een neerwaartse doorbraak wat ook duidt op het einde van deze opgaande beweging. Gisteren vond de eerste speldenprik plaats onder zowel de meest recente bodem van 572,50 evenals de vanaf de bodem bij 528,70 stijgende bodemlijn. Uiteindelijk werd wel een grote hammer gevormd, maar de waarde is naar mijn mening beperkt omdat er nog geen forsere terugval heeft plaatsgevonden. Inmiddels is ook de eerste neerwaartse gap gevormd gisteren. Deze is tussen de 573,50 en 574,80 te vinden. Mocht deze gap niet worden gesloten in de komende dagen dan kan de neerwaartse weg snel worden vervolgd. Boven de 574,80 ontstaat opnieuw ruimte voor een hertest van de top bij 580,30 en moeten we alert zijn op nieuwe topvormingsignalen. Aan de onderkant blijven de 572,50 en de stijgende bodemlijn bij 569,80 belangrijk. Daaronder worden de eerste duidelijke slotsignalen gegeven van de vorming van een top. In dat scenario ontstaat er in eerste instantie ruimte naar de horizontale steunzone rond de 551,50. Bovenliggende steunpunten zijn dan nog te vinden bij de 2 openstaande opwaartse gaps tussen de 565 en 566,20 en bij de 559,80 en 561,50. Rond deze laatste gap is ook het vlakke 50-daags gemiddelde nog te vinden.

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =
Macro-economie = Synchrone economische groeivertraging, geen krimp
Liquiditeit/ rente + Fed heeft rente verlaagd en andere centrale banken volgen
Waardering = ‘veilige’ beleggingscategorieën hooggewaardeerd, risicopremies daardoor hoog
Sentiment¹ In augustus flink negatiever geworden
Technische analyse² Topsignalen aandelen na sterke rally in eerste maanden 2019

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.
Meer weten over technische analyse?
Zie uitleg van technische begrippen

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.