Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Vertrouwen in beursklimaat neemt duikvlucht

Vertrouwen in beursklimaat neemt duikvlucht
14 sep 2022 om 16:53

AMSTERDAM, 14 september 2022 – Nederlandse Saxo Bank-beleggers zijn niet hoopvol gestemd over de financiële markten. Dat blijkt uit de nieuwe Saxo Market Sentiment van september waarin beleggende klanten van Saxo Bank worden uitgenodigd hun oordeel over het beursklimaat te geven. Het vertrouwen in het beursklimaat duikt net als in juli onder het nulpunt, waar er juist in de maand augustus sprake was van een opleving.

Saxo Bank-beleggers beoordelen het huidige beursklimaat deze maand met een -3.11% (op een schaal tussen -15 en +15). Het laagste vertrouwen in zes maanden tijd. In augustus was nog sprake van een opleving met +0.49%, als score, wat juist een trendbreuk was de maand ervoor. Het sentiment is dus sterk aan het fluctueren.

Het gestegen vertrouwen in de ontwikkeling van de AEX en de S&P van augustus is verdwenen. Over beide indices spreken beleggers weinig vertrouwen uit. Het vertrouwen in de ontwikkeling van de AEX duikt van een lichte plus in augustus (+0.28%) naar -2.58% in deze maand. Maar liefst een op de vijf beleggers verwacht dat de AEX met -5% daalt, een verdubbeling van de voorspelling in augustus. Slechts 7% van de ondervraagde beleggers voorziet een stijging van 5% van de Amsterdamse index.

Eenzelfde verwachting is waarneembaar bij de S&P. De gemiddelde verwachte ontwikkeling van de S&P duikt met 2.23 % naar -1.66%. 17% van de beleggers verwacht dat de brede Amerikaanse index op -5% uitkomt in de komende maand, tegenover 9% die verwacht dat de S&P +5% noteert. De nay’s have it op het moment, want op dinsdag 13 september eindigde de brede S&P-index met een verlies van 4.3%. Dit is de slechtste beursdag voor de Amerikaanse beurs in twee jaar tijd.

Inflatieverwachting fors hoger
De verwachtingen voor de inflatie onder beleggers stijgen hard door. 10% van de beleggers verwacht een hogere inflatie dan 12,5% in Q3. Bij de vorige meeting was dit slechts 3%. Daarbij is de groep die een inflatie tussen de 10% – 12,5% met 34% fors te noemen. De grootste groep beleggers (40%) voorziet een inflatie tussen de 7,5% en 10%. De rentestijgingen die zijn aangekondigd door de Europese Centrale Bank hebben op het vertrouwen van beleggers dus nog geen dempend effect.

De sombere voorspellingen vertalen zich nog niet direct in veranderingen van tactiek, maar wat opvalt is dat meer beleggers op hun handen gaan zitten. Bijna vier op de tien (38.5%) zegt de komende maand minder te willen handelen. Dat was vorige maand slechts een 20%. Ook gaat een op de tien juist meer risico nemen, terwijl dat vorige maand slechts 6% was. De laatste groep zal bestaan uit mensen die de huidige beursvolatiliteit als kans zien (36%). Dit terwijl de groep beleggers die minder actief willen zijn, juist inschatten meer risico te lopen door de volatiliteit (19 %). Van de ondervraagde beleggers zegt 25% ook de komende maand minder risico te gaan nemen.

Energie consolideert voorkeurspositie
De volgorde van populairste instrumenten blijft onveranderd. Aandelen (91%) staan met stipt op 1 en dat is al zes maanden op rij niet anders. De populariteit van ETF’s blijft dalen. Vorige maand dook dit al met 8% naar 32.7% en nu geeft 29% aan ETF’s te benutten. Opties (25.4%) en mutual funds (16.2%) volgen op gepaste afstand.

Bijna de helft van de beleggers (47.1%) verkiest de energiesector als populairste sector om in te investeren. Grondstoffen (33.1%) heeft de tweede plek overgenomen van informatietechnologie (29.1%).

Just Eat Takeaway liever eruit dan in

Shell (24%) is het meest populaire aandeel en blijft ASML (16%) voor de tweede maand op rij voor. ING sluit de top drie van meest geliefde AEX-aandelen met 12%. ABN AMRO valt van plek 1 in de lijst populairste aandelen van de Midkap. Die plek wordt ingevuld door ASR (12%), gevolgd door Alfen (11%) en Flowtraders (8%). Just Eat Takeaway (21%) is voor de derde maand op rij het meest populaire AEX-aandeel om te verkopen. Philips volgt daar zeer kort op met 19% (11% in augustus). Shell is voor 12% van de beleggers een favoriet aandeel om van de hand te doen. Bij de Midkap-aandelen wil 21% Air France-KLM kwijt, voor de derde maand op rij het nummer 1 aandeel om van de hand te doen.

De volgende Saxo Market Survey verschijnt in november 2022.


Over Saxo Market Sentiment

Saxo Bank peilt maandelijks het beleggerssentiment onder een ad random geselecteerde groep van haar zelfbeleggende klanten. De informatie op deze pagina is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Ondanks het feit dat Saxo Bank alle zorgvuldigheid in acht neemt bij het samenstellen en onderhouden van deze pagina’s, en daarbij gebruik maakt van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan Saxo Bank niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie. Indien u zonder verificatie of advies gebruikmaakt van de verstrekte informatie, doet u dat voor eigen rekening en risico. Aan de informatie op deze pagina’s kunnen geen rechten worden ontleend.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.