Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Marco Knulst donderdag, 8 juli 2021 10:33

Verhitte geopolitieke zomer

Hoewel het weer in Nederland momenteel geen hoge temperaturen meet, stijgt in verschillende delen van de wereld de hitte naar recordhoogte. Vooral in de VS en Canada worden records gemeten, veroorzaakt door de natuur.

Maar er zijn ook warmterecords op plekken via een onnatuurlijke weg. De wereld wordt geteisterd door opvallend veel grote explosies. De meest recente is nu in Dubai. Een containerschip in Jebel Ali Port veroorzaakt daar enorme chaos.

Maar er zijn de afgelopen week meer grote explosies geweest zoals bijvoorbeeld in Thailand, Azerbeidzjan, Roemenië, de Golf van Mexico en in het centrum van Londen. Is dit allemaal toeval?

Dat kan niet worden uitgesloten. Maar de hoeveelheid en omvang van al deze explosies lijkt te wijzen naar sabotage via hacking of gerichte aanvallen met explosieven.

Het is momenteel erg onrustig in de wereld. De strijd tussen het Westerse en Oosterse Rijk raakt steeds verder verhit. Het Westerse Rijk verplaatst steeds meer legers naar de randen van het Oosterse Rijk of zelfs daarbinnen.

De Oosterse grootmachten China en Rusland laten zich uiteraard ook gelden. Geopolitieke spanningen raken steeds verder verhit en het einde lijkt nog niet in zicht. Het lijkt daarom wachten op de volgende grote explosie. De grote gemene deler is dat de explosies vooral plaatsvinden rondom olie- en gasbelangen.

Ook containerschepen lijken steeds meer slachtoffer te worden van grote explosies. De locatie betreft vaak havens. Havens zijn de rotondes van de wereld waarvandaan goederen verplaatst worden.

Dit belang hebben wij vorig jaar reeds benoemd in onze videoreeks "Economie aan de hand van gezelschapsspellen", specifiek bij het spel "Kolonisten van Catan".

Wie de interactie tussen economie, beleggen, geopolitiek, sociaal-economische vraagstukken en psychologie beter wilt begrijpen, kunnen wij deze videoreeks van harte aanbevelen.

De geopolitieke strijd verplaatst zich ook steeds meer richting de financiële markten. De explosies en andere logistieke ontwrichtende acties zullen erin resulteren dat het aanbod van goederen en diensten (verder) verstoord raakt.

Dit zal bedrijven direct raken. De beurskoersen van veel Westerse multinationals noteren op recordhoogtes. Maar vooral de Chinese zwaargewichten dalen in rap tempo.

De afgelopen maanden hebben wij op deze risico's gewezen toen de koersen van bijvoorbeeld Tencent en Alibaba onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (de rode lijn) noteerden.

Death crosses volgden en de neerwaartse trend lijkt zich te gaan versnellen nu de beursintroductie van Didi één groot geopolitiek theater is geworden. Toenemende sancties uit het Westen (vooral de VS) tegen beursnoteringen van Chinese bedrijven lijkt een kwestie van tijd.

Beleggers zien de bui al hangen en nemen in rap tempo afstand van hun bezit. Nieuwe wetten in de VS moeten voorkomen dat Westers geld wordt geïnvesteerd in Chinese staatsbedrijven en zeker wanneer deze bedrijven militaire links hebben.

De geopolitieke strijd verhit verder op alle fronten. Overleg over een nieuw financieel systeem verloopt stroef. Verder onderzoek naar het ontstaan van het coronavirus en de daarop volgende schuldvraag, de aanpak van het klimaat, de scheve verdeling van inkomen en vermogen nationaal en internationaal etc. zijn allemaal wereldwijde vraagstukken die in moeilijke overlegstructuren vastzitten.

In onze lezing "Geld (r)evolutie, de strijd om de wereldmacht", nu beschikbaar als videoreeks, geven wij onze verwachtingen over de toekomst. Wie denkt dat alleen Chinese aandelen kunnen dalen zou weleens bedrogen uit kunnen komen.

Voor de historie van onze Grafieken van de Dag, dient u te beschikken over een abonnement.

De Aandeelhouder TV

september 17, 2021

ASML, DSM en Duitsland | Deze Week in het Magazine

september 17, 2021

Evergrande trending topic | 17 september 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 16, 2021

AEX, DAX en een XL AANBEVELING – 16sep21

september 16, 2021

Energieplannen VS grote aanjager First Solar

Columns

Nieuw
17 sep 09:16 Coinmerce

Institutionele beleggers zien Solana (SOL) als favoriet

17 sep 09:33 Nico Inberg

Kooptip: Vopak

16 sep 18:03 Redactie

Beursgang Scholt gaat niet door

16 sep 10:37 Redactie

ETF v/d Week: ESG Duitsland

16 sep 09:25 Bas Heijink

TA S&P500: Eerste signalen van topvorming

Het laatste beursnieuws