AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Column

Van Eck vrijdag, 12 augustus 2022 07:25

Uitgestelde transitie Ethereum blijkt kostbaar

Dit artikel verscheen eerder in de nieuwsbrief van VanEck

De stormachtige relatie van Bitcoin met de S&P 500 kwam in juni uiteindelijk tot een einde. De 30-daagse S&P/BTC-correlatie daalde daarbij van 0,77 naar 0,25. Helaas voor cryptobeleggers was de reden daarvoor een sectorspecifieke ontschulding die ontstond door een looptijdverschil, dat verband hield met de vertraagde transitie van Ethereum naar proof-of-stake.

Entiteiten zoals Three Arrows Capital en Celsius zetten in op Ethereum en ontvingen daarvoor een stETH-token, die zij gebruikten als onderpand voor hefboomposities in crypto. Zodra de fusie van Ethereum is voltooid, zal stETH tegen de nominale waarde inwisselbaar zijn voor ETH. Maar toen ontwikkelaars van Ethereum op 9 juni een vertraging aankondigden van de transitie naar proof-of-stake daalde de prijs van stETH ($ 5 miljard uitstaand op 28/6/2022) sterk ten opzichte van ETH. Dit zette kredietverstrekkers ertoe aan om meer onderpand te eisen, precies op het moment dat de uitstroom van particulieren versnelde. In totaal daalde de totale vergrendelde DeFi-waarde, wat een maatstaf is voor de hefboomwerking in de sector, van 88 miljard dollar op 31 mei tot 57 miljard dollar op 30 juni, omdat kredietverstrekkers leningen met een open looptijd aflosten en kredietnemers zo veel mogelijk verkochten om onderpand te storten op verlieslatende posities en faillissementen te voorkomen. Aangezien Ethereum ongeveer 65% uitmaakt van het AUM dat is vastgelegd in gedecentraliseerde financiële markten, werd ETH onevenredig veel verkocht. Uiteindelijk hadden enkele van de grotere kredietverstrekkers in de sector, waaronder BlockFi, Voyager en Celsius, extra werkkapitaal nodig om te kunnen voldoen aan opnameverzoeken te midden van de marktroutine. Daarbij kwam Sam Bankman-Fried's Alameda/FTX tot dusver als enige koper/leningverstrekker uit de bus. Het in Zug, Zwitserland gevestigde Nexo nam Citigroup in de arm en kondigde aan dat zij tussen de wrakstukken in de sector aankopen zullen doen. Tot 30 juni hebben ze echter nog geen openbaar bod uitgebracht. De gevolgen kunnen nog aanhouden wanneer de portefeuilles van insolvente entiteiten worden geliquideerd om onbetaalde schulden te voldoen.

Zo daalde deze maand de prijs voor Bitcoin met 40%, voor Ethereum met 47% en daalde de MVIS CryptoCompare Smart Contract Leaders index met 34%, tegenover een daling van de Nasdaq Composite van 9%. Over het hele jaar tot nu toe is de prijs voor Bitcoin met 60% gedaald, voor Ethereum met 73% en de MVIS CryptoCompare Smart Contract Leaders index met 76%, tegenover een daling van de Nasdaq Composite van 29%.

Om te illustreren hoe de afname van het hefboomeffect de marktstructuur in juni heeft veranderd, kunnen we het volatiliteitsprofiel van Bitcoin en Ethereum ten opzichte van de 'alt-coins' bekijken (figuur 1), dat omsloeg toen ETH steeg van een van de cryptobeleggingen met de laagste volatiliteit naar een van de cryptobeleggingen met de hoogste volatiliteit. Ter vergelijking: de bèta van de aandelenmarkten veranderde ook met het verdwijnen van de zogenaamde zeepbellen (technologie in 2000, financiële instellingen in 2007), zoals te zien is in figuur 2. We zien echter in beide gevallen dat de bèta van de desbetreffende sector uiteindelijk terugviel tot het dieptepunt van vóór de crisis. Dezelfde dynamiek kan zich afspelen voor Ethereum als onze bullmarktthesis juist blijkt te zijn.

Figuur 1 - Meerdere 'large-cap' cryptovaluta's: 30-daagse volatiliteit op jaarbasis

Figuur 1 - Meerdere 'large-cap' cryptovaluta's: 30-daagse volatiliteit op jaarbasis

Bron: Bloomberg. Gegevens per 27 juni 2022.

Figuur 2 - 30-daagse Bèta vs. S&P 500 Index (14/09/1989-27/06/2022)

Afbeelding 2 - 30-daagse Bèta vs. S&P 500 Index (14/09/1989-27/06/2022)

Bron: Messari, DefiLlama, Bloomberg, blockchain explorers, VanEck research per 27/06/2022.

Marktkapitalisatierendementen van digitale beleggingen per sector
Marktkapitalisatie 7 dagen 30 dagen 90 dagen 365 dagen
BTC $ 362,09 miljard -4.70% -39.98% -55.72% -49.43%
ETH $ 123,64 miljard -4.30% -47.18% -67.95% -42.45%
DeFi $ 6,70 miljard -12.82% -20.23% -64.92% -73.13%
Beurs $ 42,99 miljard -8.77% -28.51% -53.20% -22.15%
Infrastructuur $ 11,87 miljard -14.09% -22.44% -70.68% -64.33%
Metaverse $ 6,71 miljard -11.82% -20.21% -64.91% -73.13%
Smart contracts $ 183,00 miljard -10.33% -37.69% -68.21% -48.35%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 30/6/2022.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


Layer 1 platformen voor smart contracts

Platformen voor smart contracts zorgden in juni voor een daling van crypto toen beleggers hun grootste beleggingen verkochten om schulden af te lossen. In een wending ten opzichte van eerder risicomijdend beleid presteerden small-caps beter dan large-caps (-24% vs. -30% gedurende de maand) en daalden Bitcoin en Ethereum meer dan alle vijf sectoren die door onze indexdochtermaatschappij, MarketVector Indexes GmbH, worden gevolgd.

Bij Ethereum in het bijzonder kwamen door de transitie van proof-of-work naar proof-of-stake operationele en ontwerprisico's naar boven voor het grootste platform voor smart contracts. Dit werd nog versterkt door de aankondiging op 22 juni dat dYdX, de grootste gedecentraliseerde derivatenbeurs, de layer 2 chain van Ethereum, StarkWare zal verlaten om over te stappen op een speciaal ontworpen blockchain op basis van Cosmos. Volgens dYdX, dat een beurs met centraal beperkte orderboeken exploiteert, is "het fundamentele probleem met elke L1 of L2 die we kunnen ontwikkelen dat geen enkele ook maar in de buurt komt van de verwerkingscapaciteit die nodig is om een eersteklas orderboek en overeenkomende engine te exploiteren. Ter referentie: het bestaande dYdX-product verwerkt ongeveer 10 transacties per seconde en 1.000 geplaatste/geannuleerde orders per seconde, met het doel om grote orders hoger op te schalen. En dat is waar Cosmos om de hoek komt kijken. Door speciaal voor dYdX V4 een blockchain te ontwikkelen, kunnen we profiteren van het voordeel van volledige aanpasbaarheid in de werking van de blockchain zelf, evenals in de taken die door de validators worden uitgevoerd." Sommige ontwikkelaars speculeerden dat de stap van dYdX niet zozeer te maken heeft met technologische beperkingen, maar wel met een poging om juridische complicaties te vermijden, omdat de orderboeken van de beurs tot nu toe buiten de chain gecentraliseerd werden met behulp van starknet validiums. Dat zou een kwetsbaar centralisatiepunt kunnen zijn in het geval van censuur. In elk geval was de stap een klap voor de Ethereum-as (en zijn wij dat niet).

Onder de platformen voor smart contracts die deel uitmaken van de MVIS CryptoCompare Smart Contract Leaders Index bleek Cardano (ADA) de meest veerkrachtige te zijn, met een daling in juni van slechts 28%. Met slechts $ 141 miljoen ADA vergrendeld in gedecentraliseerde leen- en uitleenpools valt Cardano op als de duurste layer 1 met een marktkapitalisatie/TVL-ratio van 147x vs. 5,2x voor Solana, 3,0x voor Ethereum en 2,1x voor Avalanche. En ondanks weinig ruimte voor een daling van de hefboomwerking en de hard fork van Vasil waarop geanticipeerd moet worden, heeft ADA toch beter gepresteerd gedurende de afname van het risicomijdende beleid.

Solana (SOL) heeft in juni ook beter gepresteerd met een daling van 30%, omdat de snelste monolithische blockchain eindelijk enkele van de prestatie- en economische problemen lijkt te hebben opgelost, die de mogelijkheden en het potentieel van dit unieke netwerk hebben vertroebeld. Op 15 juni vond er een update van de runtime van Solana plaats, bedoeld om zowel de verwerkingstijd van het netwerk te versnellen als om de hoeveelheid netwerkspam te verminderen die Solana heeft belemmerd in perioden van hoge prijsvolatiliteit en de mining van NFT's. Dit wordt bereikt door QUIC te implementeren, dat asynchrone communicatie biedt, wat leidt tot een snellere verwerking van de transactiekosten. De bloktijden, die een stijgende tendens vertonen, zijn met de implementatie van de update drastisch verbeterd (figuur 2). Met de laatste update kan er nu ook prioriteit aan transactiekosten worden gegeven en QoS (servicekwaliteit) worden geboden op pakketten op basis van de grootte van het belang. Met beide oplossingen wordt er voorkomen dat bots het netwerk overspoelen met berichten en wordt er voorrang gegeven aan degene die meer betaalt. Prioriteit geven aan berichten per belang zou dus de spamkosten moeten verhogen. Tegelijkertijd neemt de toevoeging van een voorrangsmechanisme voor vergoedingen de aanleiding weg om het netwerk te overspoelen met transacties, omdat degenen die de hoogste vergoedingen betalen als eerste in de blockruimte zullen worden opgenomen.

Vervolgens kondigde Solana later in juni, na een lange aanloop (inclusief het toevoegen van 'SMS' aan hun Twitter-accounts door het ontwikkelingsteam van Solana) de Solana Mobile Stack aan, oftewel SMS. Het uiteindelijke doel van dit project is om gebruikers aan te sluiten op het Solana-ecosysteem door een integratie van Solana-toepassingen en een Solana-appstore met mobiele telefoons. De reeks technologieën die SMS aanbiedt omvat een toolkit voor softwareontwikkeling om mobiele toepassingen te ontwikkelen, eigen telefoonintegraties voor wallets en gescheiden opslag van privésleutels, vergelijkbaar met hardware wallets van Ledger, waarvan de meeste verkocht worden tussen $ 79-179. Om de ontwikkeling te stimuleren, heeft Solana ook een ontwikkelingsfonds van 10 miljoen dollar aangekondigd om ontwikkelaars van mobiele toepassingen te ondersteunen. Naast de SMS-softwareontwikkelingsset (SDK) heeft Solana ook een Android-telefoon, genaamd Saga, aangekondigd, die zal worden geleverd met geïntegreerde SMS. Saga is ontworpen en geproduceerd door OSOM, dat is voortgekomen uit Essential, de startup-telefoonproducent die is opgericht door voormalig Google-directeur Andy Rubin. De telefoon zal 1000 dollar kosten en kan van tevoren worden besteld. De aanbetaling bedraagt 100 dollar en kan worden terugbetaald. Naar verwachting kan het product begin 2023 geleverd worden. De telefoon heeft een OLED-scherm van 6,67", 12 GB RAM, 512 GB opslagruimte en het nieuwste vlaggenschip, Snapdragon® 8+ Gen 1 Mobile Platform, naast een speciaal element om seed phrases en privésleutels op te slaan, gescheiden van de toepassingslaag.

Beide ontwikkelingen, zowel de upgrade van de code en de mobiele SDK, lijken positief uit te pakken voor Solana. Snellere bloktijden zijn belangrijk, omdat het Solana-netwerk daardoor meer transacties kan verwerken, wat de capaciteit van het netwerk weer vergroot. Evenzo zal de invoering van QoS en betalingsvoorrang de gebruikerservaring sterk verbeteren, doordat netwerkonderbrekingen als gevolg van spamaanvallen worden voorkomen en er een eerlijker, transparanter mechanisme voor het bestellen van transacties mogelijk is. Intussen is de Solana-telefoon een ambitieus initiatief, waaruit duidelijk de doelstelling van Solana blijkt om meer gebruikers aan te trekken via de belangrijke gebruikersbasis van mobiele browsers. Voor Magic Eden, het populairste NFT-platform op Solana, komt 50% van het webverkeer van mobiele browsers af, met een 30% hoger conversiepercentage dan bij desktopbrowsers. Voor Phantom, de populairste wallet op Solana, bevindt slechts vijf maanden na de lancering al 35% van de actieve gebruikers zich op de mobiele applicatie. Wij denken dat Solana SMS innovaties zal stimuleren op het gebied van een platform voor alle financiën, dat crypto, aandelen en loyaliteitsbeloningen omvat en tot nu toe nog niet bestaat op de Amerikaanse markt. Op de lange termijn zien wij mogelijkheden voor Solana om de meerderheid van de web3-gebruikers te veroveren, dankzij het monolithisch ontwerp dat een grotere snelheid en flexibelere combinatie van toepassingen mogelijk maakt, terwijl ze tegelijkertijd werken vanuit de overtuiging dat blockruimte beschikbaar en betaalbaar moet zijn. De structuur van Solana is wellicht ideaal voor het aantrekken van de meer dan 1 miljard gebruikers van openbare blockchains, waarvan we voorspellen dat die er in 2030 zullen zijn.

In onze beoordelingen van layer 1 blockchaintokens berekenen we de koersdoelen op lange termijn, op basis van het percentage van de totale inkomsten van de meest overtuigende gebruikerstoepassingen van blockchains. We hebben daarvoor vier verticals geïdentificeerd: het metaverse, financiële uitwisseling, gaming en internationale betalingen. Om onze inkomstenschattingen voor Solana te benchmarken, berekenen wij de transactie-inkomsten per gebruik in vergelijking met Web 2.0-gebruikersstatistieken. In de categorie Metaverse is een van de contrastpunten bijvoorbeeld Facebook Meta. In termen van jaarlijkse inkomsten per gebruiker schatten we de inkomsten van Solana per Solana Metaverse-gebruiker op $ 23,92 in 2030. Dit cijfer is vergelijkbaar met dat van Meta van $ 39,74 dollar in 2021. In onze veronderstelling is niet alleen de waarde per gebruiker die aan de blockchain toekomt vervat, maar ook de kostenbesparing die voortvloeit uit het uitbesteden van de backend-infrastructuur aan gedecentraliseerde systemen. Op dezelfde manier erkennen we dat de kosten van dienstverlening ook zullen dalen naarmate de kosten van rekenkracht en opslag in de loop van de tijd dalen. In ons model komen we uit op een SOL-basiskoersdoel van $ 272 op basis van een verdisconteerde FCF-rendementswaardering van de cashflows voor 2030. In dit model gaan wij ervan uit dat Solana een gemiddelde van 125 bps van de inkomsten van de gehoste toepassingen ontvangt en dat een aanvullende 21 bps van de totale waarde die per jaar in de Solana-chain wordt vergrendeld aan de belanghebbenden toekomt via MEV (miner extractable value).

Jaarlijkse inkomsten per gebruiker

Jaarlijkse inkomsten per gebruiker

Bron: Messari, DefiLlama, Bloomberg, blockchain explorers, VanEck research per 30/06/2022.

Transactieinkomsten van Solana per gebruiker, schatting voor het jaar 2030

Transactieinkomsten van Solana per gebruiker, schatting voor het jaar 2030

Bron: Messari, DefiLlama, Bloomberg, blockchain explorers, VanEck research per 30/06/2022.

Smart contracts: Beste en slechtste presteerders
Marktkapitalisatie 30 dagen 365 dagen
TRON $ 5,81 miljard -25.28% -7.73%
Algorand $ 2,00 miljard -29.33% -67.09%
Cardano $ 14,80 miljard -29.78% -68.27%
Waves $ 0,53 miljard -45.84% -70.19%
NEAR-protocol $ 2,30 miljard -46.47% 52.24%
Ethereum $ 123,60 miljard -47.41% -55.16%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 30/6/2022.

Metaverse en NFTs

De MVIS CryptoCompare Media and Entertainment Leaders Index (MVMELE) daalde in juni met 20%, een zeldzame maand met buitengewone rendementen van het metaverse ten opzichte van andere cryptosectoren. Axie Infinity (AXS) daalde in het bijzonder met 13%, nadat de pionier op het gebied van play-to-earn de Ronin-bridge opnieuw had gestart, drie maanden nadat een hacker de chain in maart voor $ 625 miljoen had gegijzeld. De bridge werd weer in werking gesteld nadat er zowel interne als externe audits waren uitgevoerd door blockchainbeveiligingsbedrijven. De bijgewerkte bridge heeft nu een stroomonderbrekingssysteem om de veiligheid ervan te verbeteren door opnames op grote schaal te pauzeren als deze op misbruik lijken te wijzen. Volgens Axie-uitvoerder Sky Mavis worden alle fondsen nu 1:1 volledig gedekt door de nieuwe bridge. Gebruikers die geld zijn verloren tijdens de hack in maart zijn gecompenseerd. Axie verdient respect voor het terugbetalen van de slachtoffers en het verlagen van de tokenemissies in de nasleep van de hack, maar desondanks staan de AXS-tokens nog altijd 93% lager dan tijdens hun piek.

Daarnaast heeft Sandbox (SAND), het grootste open metaverseproject in de markt, ook beter gepresteerd dan de meeste cryptotokens, met een daling van 13% in juni. Coinbase noteerde eind mei SAND-tokens, Binance lanceerde SAND-staking met opbrengsten tot 14,5% eind juni en Sandbox verstuurde een airdrop van 5 miljoen mSAND tokens naar LAND-eigenaren via het Polygon netwerk om verdere activiteit op het netwerk te stimuleren. In juni vonden er volgens DappRadar tienduizend interacties plaats van unieke wallet-adressen met de smart contracts van Sandbox, een toename van 116% van maand tot maand.

Over het geheel genomen is de liquiditeit op de NFT-markt in juni sterker gedaald dan de prijzen. De gemiddelde verkoop van NFT's daalde in juni met 30% tot $ 1000, terwijl het absolute aantal verkopen met een bescheiden 13,5% daalde tot 149.000, waarvan 116.000 secundaire verkopen, een daling van 12%. De prijzen voor de top 10 NFT-verkopen in de maand varieerden van $ 389.000 tot $ 1 miljoen en omvatten drie Bored Apes, drie Cryptopunks en twee Otherside 'otherdeeds'.

Uit onze gesprekken met de aanwezigen bij NFT NYC hebben we geleerd dat marktdeelnemers meer aandacht besteden aan goed gekapitaliseerde projecten met voldoende marge, om tijdens het huidige lastige beleid ambitieuze projecten te blijven ontwikkelen. Een project dat ons recent heeft geïntrigeerd is Seekers, dat is gerelateerd aan de SYLO-app. Beschouw Sylo als een combinatie van WhatsApp en Venmo, samengevoegd in één intuïtieve, gedecentraliseerde applicatie, die problemen oplost met betrekking tot privébetalingen en het delen van gegevens in het algemeen. Het Sylo-netwerk draait op 250 'nodes' (computers die middelen leveren aan een netwerk) en ondersteunt meer dan 400.000 Sylo Smart Wallet-gebruikers. Deelnemers van het Sylo-netwerk bezitten en beheren deze nodes en ondersteunen de algemene infrastructuur. Met deze technologie kunnen belanghebbenden op een besloten manier communiceren en transacties verrichten, zonder dat dit ten koste gaat van gegevens of efficiëntie.

Een functie die tot voor kort ontbrak in het SYLO-netwerk was een infrastructuurplafond, dat als een belangrijke beveiliging kan dienen zodat de nodes de exploitatiekosten kunnen dekken in geval van een enorme stijging van de vraag op het netwerk. Terwijl sommige concurrerende projecten hun infrastructuur hard gecodeerd hebben om de toegang te beperken, heeft het team van Sylo besloten om de functionaliteit beschikbaar te stellen via een utility-NFT die gerichte Sylo Node-services mogelijk maakt. Zonder deze services ontvangen node operators niet de waarschijnlijke micro-betalingen die het netwerk draaiende houden. En zo zijn de 'Seekers' ontstaan, een van de grootste NFT-munthuizen in de geschiedenis van de sector. Totale volume voor project Seekers sinds de oprichting: 2900 ETH met 48.000 volledig weergegeven avatars van hoge kwaliteit, die qua volume van NFT-projecten op de 596e plaats komt en qua beleggers op de 32e plaats. Wij denken dat utility-NFT's zoals Seekers zich zullen vermenigvuldigen naarmate de technologie verder wordt ontwikkeld.

Ondanks de zwakke verkoop van NFT's in het algemeen werd in juni een hele reeks aankondigingen gedaan die erop wijzen dat de NFT-technologie steeds breder geaccepteerd wordt. Enkele toepassingen:

  • 17 juni: Fireblocks, de aanbieder van cryptobewaarneming, lanceerde een softwareontwikkelingsset genaamd 'Web3 Engine', zodat bedrijven een infrastructuur kunnen ontwikkelen voor NFT's en gedecentraliseerde gaming.
  • 21 juni: Uniswap Labs, de besloten vennootschap die het Uniswap Protocol ondersteunt, heeft de overname van GenieXYZ aangekondigd, de eerste NFT-marktplaatsaggregator. Vanaf deze herfst kunnen Uniswap-gebruikers NFT's direct via de Uniswap-webapp kopen en verkopen.
  • 21 juni: Magic Eden, een NFT-marktplaats die 97% van de Solana NFT-transacties voor zijn rekening neemt, sloot een serie B van $ 130 miljoen af, waarmee het negen maanden oude bedrijf volgens TechCrunch nu op $ 1,6 miljard wordt gewaardeerd.
  • 22 juni: Ledger, een cryptohardware- en beveiligingsbedrijf dat vooral bekend staat om zijn hardware wallets, kondigde aan dat het een Web3-dienstenplatform lanceert dat bedoeld is voor bedrijven, evenals een NFT-marktplaats genaamd Ledger Market.
  • 22 juni: eBay heeft KnownOrigin overgenomen voor een onbekend bedrag. KnownOrigin, dat draait op de Ethereum-blockchain, is een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd platform dat het kopen en verkopen van NFT-kunstwerken mogelijk maakt. (VanEck heeft belegd in KnownOrigin via ons durfkapitaalbelang in Cultur3 Capital, een jong crypto VC-bedrijf dat zich richt op oprichters die community's voorop stellen.)

We moeten nog maar afwachten of een van deze opkomende platformen de concurrentie aan kan gaan met het meer dan 90% grote marktaandeel van OpenSea. Toch wijst de toenemende concurrentie op een aanzienlijke dynamiek en mogelijk lage toetredingsdrempels in deze sector. Wij zijn geneigd om de groei in de sector te benaderen via infrastructuurbeleggingen zoals layer 1's: ArweaveENS en Immutable X, om er een paar te noemen.

Metaverse: Beste en slechtste presteerders
Marktkapitalisatie 30 dagen 365 dagen
Basic Attention Token $ 0,54 miljard -9.39% -40.81%
Chiliz $ 0,57 miljard -22.99% -62.97%
Decentraland $ 1,53 miljard -24.33% 41.76%
Enjin Coin $ 0,43 miljard -30.69% -58.48%
Gala $ 0,37 miljard -36.67% 472.75%
Axie Infinity $ 1,13 miljard -42.19% 141.32%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 30/6/2022.

Infrastructure Applications

De MVIS CryptoCompare Infrastructure Applications Leaders Index (MVIALE) daalde in juni met 22%. Chainlink (LINK) was een van de betere presteerders met een daling van 20%, nadat oprichter Sergey Nazarov op 7 juni tijdens een prestatie op de conferentie Consensus in Austin, Texas versie 0.1 onthulde van Chainlink-staking. Het lang verwachte stakingsmechanisme van LINK gaat volgens Nazarov naar verwachting later dit jaar live. De eerste release is gericht op de introductie van een reputatieframework en waarschuwingssysteem voor stakers. Stakers zullen dus in staat zijn om een waarschuwing te geven over ETH/USD-feeds en daar een beloning voor te ontvangen, zolang de stakers bewijzen dat ETH/USD-feeds die buiten de SLA (service level agreement) gesynchroniseerd worden geldig zijn gedetecteerd. Na voldoende validatie van gebruik tijdens de productie en feedback van de gemeenschap, zal er met de release v1.0 extra functionaliteit worden geïntroduceerd zoals het verlagen van de inzet voor cryptografische beveiliging en de integratie van gebruikersvergoedingen als beloningen. Aanvankelijk is het doel om een basisniveau van maximaal 5% op jaarbasis aan inzetbeloningen te creëren, maar na verdere releases zullen LINK-beloningen variëren op basis van gebruikersvergoedingen en de lengte van de inzetperiode. We hebben de langetermijn visie over Chainlink in een eerder artikel uiteen gezet. Een toenemend aantal DeFi-protocollen, waaronder Euler, vertrouwen nu zelfs op Uniswap v3-prijsoracles. Deze oracles profiteren van de constante koers op Uniswap v3 voor een asset voor bepaalde periodes in het verleden. Dat wil zeggen dat zij een tijdgewogen gemiddelde prijs (TWAP) voor een asset geven, in plaats van alleen de huidige prijs. Door de prijs- en liquiditeitshistorie rechtstreeks in het poolcontract op te slaan, wordt volgens Uniswap de kans op logische fouten bij het oproepende contract aanzienlijk verkleind en worden de integratiekosten verlaagd doordat historische waarden niet meer opgeslagen hoeven te worden. Bovendien kan de aanzienlijke maximale lengte van het v3 oracle manipulatie van de oracleprijs aanzienlijk moeilijker maken, omdat het oproepende contract op goedkope wijze een tijdgewogen gemiddelde kan construeren over elk willekeurig bereik binnen de (of over de gehele) lengte van het oraclescala. De vraag of de oracle-functie wordt 'overgeheveld' naar Uniswap is een van de belangrijkste debatten die wij in de gedecentraliseerde financiële markten zullen volgen.

Polygon (MATIC) is een andere opvallende presteerder in de infrastructuurcategorie, met een daling van 32% in juni. Polygon omvat een reeks sidechains waaronder ZK (zero knowledge) proof-based, Optimistic Rollups en het speerpunt van MATIC, de plasma, proof-of-stake Ethereum sidechain. Met een marktkapitalisatie van $ 4 miljard overtreft Polygon andere layer 2 concurrenten door zowel kapitalisatie als de breedte van het blockchainaanbod. Recente deals met Stripe en Instagram benadrukken de sterke businessdevelopment capaciteiten van MATIC en het potentieel om schaalvoordelen te behalen. Ondertussen blijven zero-knowledge proof-based sidechains zich verspreiden en marktaandeel winnen nu er met de uitvinding van STARKs in 2018 een vertrouwensloze initiële setup mogelijk is, waardoor de dreiging van een open achterdeur voor eventuele hacks verdwijnt. We denken dat MATIC een goede positie heeft om marktaandeel te winnen ten opzichte van de layer 1 chains.

In totaal is de infrastructuurcategorie nu de slechtst presterende sector over het afgelopen jaar, met een daling van 82%, omdat de schaalvergrotende oplossingen en gedecentraliseerde cloud computing-protocollen, die kenmerkend zijn voor de ruimte, nog niet veel cashflow opleveren voor beleggers.

Infrastructuur: Beste en slechtste presteerders
Marktkapitalisatie 30 dagen 365 dagen
Basic Attention Token $ 0,54 miljard -9.39% -40.81%
Chainlink $ 2,84 miljard -19.57% -68.75%
Quant Network $ 0,62 miljard -27.53% -25.98%
OMG-netwerk $ 0,25 miljard -35.49% -59.41%
Kusama $ 0,39 miljard -41.93% -78.44%
The Graph $ 0,64 miljard -43.16% -84.29%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 30/6/2022.

DeFi

De MVIS CryptoCompare DeFi Leaders Index daalde in juni met 20%. De totale vergrendelde waarde op gedecentraliseerde markten daalde volgens DefiLlama met 35% van $ 88 miljard naar $ 57 miljard, omdat kredietnemers onderpand verkochten om open termijnleningen terug te betalen die werden opgevraagd om de uitstroom van particulieren te betalen. Hoewel geen enkel DeFi-protocol zijn activiteiten onder druk heeft gestaakt, hebben verscheidene het bestuursproces gebruikt om zekerheden of andere regels te wijzigen om problemen te voorkomen.

Te midden van de ongunstige marktomstandigheden bevond de grootste wallet van de gedecentraliseerde beurs van Solend - een wallet geleend met $ 170 miljoen SOL aan onderpand - zich dicht bij liquidering, nadat de SOL-prijs sinds april met 74% was gedaald. Binance lichtte de whale in om de schuld af te betalen. Een liquidering zou rampzalig zijn geweest voor Solend, omdat een marktverkoop van dergelijke omvang de SOL-prijs zou hebben verwoest. Solend veranderde ook zijn regels via een plotse actie van het ondernemingsbestuur om te voorkomen dat toekomstige whales de liquiditeit van het protocol zouden domineren. Deze gebeurtenis heeft een verhit debat aangewakkerd over de vraag of DeFi-platformen het recht moeten hebben om de slimme contracten te overtroeven bij het anticiperen op een stroom van liquidaties.

In deze bewogen maand heeft DeFi-pionier Bancor op 19 juni hun tijdelijke Impermanent-Loss-Protection-functie stopgezet. Alhoewel de prijs van BNT, de token op de gedecentraliseerde beurs van Bancor, stabiel bleef na de aankondiging, daalde de totale vergrendelde waarde van Bancor in juni met 70%. Mark Richardson, onderzoeksmanager van het protocol, vertelde Blockworks dat geruchten op 4chan over het protocolmodel, short-sellers die de liquidering van Celsius bespoedigden en de eigen verkoop van Celsius hadden bijgedragen tot een run op de bank.

Daarnaast heeft MakerDAO (MKR) een nieuw bestuursvoorstel goedgekeurd om de schatkist van het Maker-protocol te diversifiëren door een nieuwe kluis met reële beleggingen, waaronder Amerikaans kortlopend schatkistpapier en bedrijfsobligaties van beleggingskwaliteit, toe te voegen aan de beleggingsstrategie. In het voorstel schrijft Sebastien Derivaux van de strategische financiële afdeling dat DAO momenteel 60% van de balans aanhoudt in stablecoins, die "geen inkomsten opleveren voor MakerDAO, slechte PR opleveren en een significant tegenpartijrisico op Circle." Concreet stelt MakerDAO een belegging voor van $1 miljard in ETF's en/of beleggingsfondsen, met een gemiddelde looptijd van twee jaar en een rendement van ~1%. Het voorstel is een belangrijke stap voor MakerDAO, omdat dit de intentie aangeeft om verder te gaan dan eigen cryptobeleggingen en om rendement te halen uit traditionele financiële beleggingen met DAI, hun vlaggenschip stablecoin.

Als laatste in de gedecentraliseerde markten heeft THORChain, de crosschain gedecentraliseerde beurs, op 22 juni een hoofdnet gelanceerd. THORChain is erop gericht het voor handelaren mogelijk te maken om te schakelen tussen verschillende assetpools met behulp van RUNE, hun eigen token, als intermediair. In juni maakte het protocol een indrukwekkend volume van $ 30 miljoen cross-chain swaps per dag mogelijk.

In totaal bedroegen de DeFi-handelsvolumes op alle gedecentraliseerde beurzen in juni $ 77 miljard, wat een daling is van 52% ten opzichte van $ 160 miljard, na een piek in november 2021 van $ 205 miljard. In verhouding tot de volumes op de gecentraliseerde beurzen is het aandeel van DeFi in juni gedaald van 16% tot 13%.

DeFi. Beste en slechtste presteerders
Marktkapitalisatie 30 dagen 365 dagen
Uniswap $ 3,64 miljard -15.45% -75.04%
Serum $ 0,22 miljard -26.32% -76.56%
Compound $ 0,31 miljard -29.41% -86.71%
Aave $ 0,75 miljard -50.90% -77.93%
Curve $ 0,35 miljard -52.00% -63.56%
Perpetual-protocol $ 0,05 miljard -55.57% -92.53%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 30/6/2022.

TVL-groei
DeFi TVL (miljarden) 7 dagen 30 dagen 90 dagen 365 dagen
ETH $33.30 -5.51% -37.44% -62.53% -43.73%
TRON $3.85 -5.16% -35.66% -18.54% 100.12%
AVAX $2.38 -3.00% -36.42% -75.37% 1277.88%
SOL $1.84 -7.88% -40.43% -69.29% 304.97%
Overige $15.85 -5.10% -36.68% -69.76% -32.58%
Grootste winnaar: Waves $0.87 -5.19% -15.58% -80.80% --
Grootste verliezer: Fantom $0.73 -7.32% -45.18% -44.52% 478.43%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 30/6/2022.

Beurstokens

Over het algemeen verloren de beurstokens deze maand 28%, waarbij ze beter presteerden dan de algehele markt. KuCoin (KCS), de vijfde grootste cryptobeurs qua verhandeld volume, was de slechtst presterende beurs in de sector, met een daling van 33%. Dit was een ommekeer van de goede rendementen in mei, die werden gestimuleerd door de $ 150 miljoen in pre-serie B-financiering van de op de Seychellen gevestigde beurs met een waardering van $ 10 miljard. Onder de goede presteerders steeg Celsius (CEL) met 24% toen de geplaagde kredietverstrekker opnames stopzette om kapitaal te beschermen. Unus Sed Leo (Bitfinex), de achtste grootste beurs per volume, steeg met 8%. Ter herinnering: iFinex, het moederbedrijf van Bitfinex, heeft toegezegd LEO-munten te kopen en vervolgens te verbranden voor 27% van de inkomsten van het bedrijf, wat beleggers een aantal defensieve kenmerken biedt wanneer volumes en volatiliteit stijgen bij dalende markten.

Beurstokens: Beste en slechtste presteerders
Marktkapitalisatie 30 dagen 365 dagen
FTX Token $ 3,21 miljard -17.82% -13.61%
Celsius Network $ 0,14 miljard -26.49% -90.36%
Huobi-token $ 0,74 miljard -32.95% -55.59%
BNB $ 34,88 miljard -33.16% -29.44%
Cronos $ 2,81 miljard -40.84% -3.14%
KuCoin $ 0,97 miljard -41.10% 37.58%

Bron: Bloomberg, Messari, CryptoCompare, MVIS, VanEck research per 30/6/2022.

Grafiek met dagelijkse transacties (per 30/06/22)
Gemiddelde dagelijkse
transacties (k)
30 D-verandering Verandering van
record
Smart contract Eth 967,965 -11.01% -43.61%
Cardano 73,321 -21.88% -85.21%
Solana 34,600,000 95.92% -36.24%
Polkadot 95,673 -8.95% -97.48%
Tron 6,035,941 46.22% -23.96%
DeFi Uniswap 1,321 51.49% -82.36%
Maker 469 0.21% -93.91%
Aave 1,065 40.87% -68.25%
Curve 864 3.85% -89.28%
Compound 875 139.73% -90.49%

Bron: Messari, DefiLlama, Bloomberg, blockchain explorers, VanEck research per 30/06/2022.

VanEck aanvaardt geen aansprakelijkheid voor de inhoud van sites van derden waarnaar wij linken en/of voor inhoud die op externe sites wordt gehost. Houd er rekening mee dat beleggen risico's met zich meebrengt, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom.

De onderliggende index is exclusief eigendom van MV Index Solutions GmbH. MVIS heeft CryptoCompare Data Limited gecontracteerd om de index te bij te houden en te berekenen. CryptoCompare Data Limited doet er alles aan om ervoor te zorgen dat de index correct wordt berekend. Ongeacht de verplichtingen jegens MV Index Solutions GmbH heeft CryptoCompare Data Limited geen enkele verplichting om derden te wijzen op fouten in de index.

BELANGRIJKE KENNISGEVING

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden.

Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen "VanEck") wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico's met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH

De Aandeelhouder TV

januari 27, 2023

Indices op stoom – 27jan23

januari 27, 2023

2023 kan een redelijk beursjaar worden

januari 27, 2023

ASML, Tesla, Avantium, Microsoft, ChatGPT, Accsys & Chevron | DeAandeelhouder Podcast Afl. 108

januari 27, 2023

Waarschuwing voor beleggers

Columns

Nieuw
27 jan 15:18 Redactie

Hindenburg slaat toe: Adani aandelen hard onderuit

26 jan 14:04 Jordy Beuving

Groeivertraging Microsoft

26 jan 10:45 Doijer en Kalff

Optimaal gebruik maken van de hedge functie van goud en zilver

26 jan 09:56 Redactie

Grote overname DSM roept vraagtekens op

25 jan 13:24 Redactie

De beurs gaat crashen – Jeremy Grantham