Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: Semiconductor industrie

Uitgelicht: Semiconductor industrie
20 feb 2021 om 08:30

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de zogeheten ‘semiconductor’ industrie. In het Nederlands noemen we het halfgeleiders. Populaire Nederlandse bedrijven zoals ASML, ASMI en BESI houden zich ermee bezig. De koersen van bedrijven in de halfgeleiderindustrie zijn het afgelopen jaar extreem gestegen. Een belegging in een paar van deze bedrijven zou grofweg tussen de 50 en 75% rendement hebben opgeleverd in minder dan een jaar tijd. Dat is natuurlijk niet zonder reden. In dit artikel leg ik graag meer uit over deze cruciale sector van de toekomst.


Halfgeleiders


Halfgeleiders zorgen dat elektriciteit ‘getransporteerd’ wordt. Omdat ze slechts matig of alleen in bepaalde omstandigheden als geleider werken noemt men het halfgeleiders. Elektrische schakelingen zoals een transistor zijn gemaakt van halfgeleider materiaal. Allemaal heel technisch, maar halfgeleiders zijn de basis van de moderne micro-elektronica en zijn niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Met name (micro)chips zijn hard nodig. Die worden gemaakt van halfgeleiders. Uw televisie, smartphone, laptop of auto zijn enkele voorbeelden waar halfgeleiders voor nodig zijn om ze te produceren.


Kritieke infrastructuur


Halfgeleiders kunnen worden gezien als kritieke infrastructuur. Zeker nu allerlei nieuwe technologieën zich verder ontwikkelen zullen halfgeleiders steeds crucialere grondstoffen worden voor de economie van morgen. De groei van bepaalde trends zal de vraag alleen maar doen toenemen. Elektrische en zelfrijdende auto’s, zonnepanelen, artificiële intelligentie, robotica en de continu toenemende vraag naar smartphones en gadgets zijn enkele illustraties. Geen halfgeleiders betekent geen smartphones, geen beeldschermen, geen IT-voorzieningen en geen auto’s. Het belang van halfgeleiders bleek afgelopen week, toen diverse autoproducenten aangaven te moeten stoppen met de productie van auto’s omdat er een te kort is aan halfgeleiders.


Rendement semiconductor aandelen afgelopen 12 maanden


De verwachtingen wat betreft de toename in vraag voor halfgeleiders heeft het afgelopen jaar gezorgd voor een ware explosie van de aandelenkoersen van bijna alle semiconductor-gerelateerde aandelen. De groeiende vraag naar bijvoorbeeld smartphones, hardware, grafische kaarten en trends zoals artificiële intelligentie, zelfrijdende en elektrische auto’s en het Internet of Things (IoT) duwen de prijzen van aandelen in de gehele sector omhoog.

Een aantal voorbeelden:

  • ASML steeg van rond de 260 euro naar meer dan 460 euro.
  • AMD ging van 50 euro naar bijna 92 euro.
  • TSMC wist van 316 TWD naar 649 TWD te stijgen.

Hieronder een overzicht van de koersen van deze drie aandelen.


Beleggen in deze sector


Zeker met zulke rendementen is het natuurlijk aantrekkelijk om een investering in deze sector te overwegen. Immers, de groeivooruitzichten zijn ontzettend positief en op de lange termijn lijkt deze industrie niet te stoppen.

U kunt overwegen om een Semiconductor-ETF aan te schaffen en daarmee een brede exposure op te bouwen in de gehele sector. Natuurlijk zullen veel beleggers ook graag zelf een aandeel willen uitkiezen. Zeker in deze industrie is het erg van belang om te begrijpen dat de gehele productie een complex proces is en dat er een groot onderscheid kan worden gemaakt tussen de verschillende spelers in deze markt.

Zelf blijf ik deze industrie fascinerend vinden. Hieronder leg ik graag wat meer uit over de verschillende spelers in de semiconductor industry zodat u beter geïnformeerd keuzes kunt maken mocht u besluiten te investeren in deze sector.


Productieproces


De productie van halfgeleiders is een mondiale aangelegenheid. De gehele productieketen bevat meerdere onderdelen en de meeste bedrijven in de sector focussen zich slechts op een bepaald onderdeel van het gehele productieproces. Om de semiconductor industry goed te begrijpen is het van belang dit productieproces in grote lijnen goed voor ogen te hebben. Hieronder een kort overzicht waarin ik ga proberen een heleboel bedrijven in de sector in te delen op basis van het onderdeel van het productieproces waar zij deel van uit maken.


De machine’s


Zo maken bedrijven als ASML de machines die benodigd zijn om chips te maken. De klanten zijn logischerwijs chipproducenten. Ook het Nederlandse ASM International (ASMI) is leverancier van productiemachines voor halfgeleiders. Interessant feit: het bedrijf ontstond uit een joint-venture met Philips in 1984.


De grondstoffen en software


Bedrijven als Dow Chemical en DuPont leveren de chemicaliën die benodigd zijn voor de productie van halfgeleiders. Daarnaast zijn er diverse spelers die de software leveren voor het maken van geïntegreerde schakelingen, zoals Synopsys en Mentor Graphics.


Ontwerp en productie


Dan zijn er bedrijven die hun eigen chips ontwerpen, produceren en verkopen. Dit zijn namen zoals Intel, Micron en Texas Instruments. Dergelijke bedrijven staan bekend als ‘Integrated Device Manufacturers’ en gebruiken dus de machines, materialen en software die andere bedrijven aanleveren om zelf te ontwerpen en vervolgens produceren. Ook het bekende bedrijf Samsung uit Korea is een dergelijke speler in deze categorie.


Enkel ontwerp


Dan zijn er de bedrijven die slechts het design doen van hardware en chips maar deze niet zelf produceren. Bedrijven als Broadcom, Qualcomm, Nvidia en AMD zijn bekende Amerikaanse bedrijven die in deze groep vallen. Zij doen het ontwerp en de verkoop en bezitten tevens de intellectual property van hun designs. De productie besteden ze echter uit. Dit noemt men ook wel fabless manufacturing.


Enkel productie


Dit zijn dus de bedrijven die zich enkel toeleggen op het produceren van wafers voor halfgeleiders. Zij ontwerpen niets zelf en doen enkel en alleen de productie. Dergelijke bedrijven worden foundries genoemd. Bekende voorbeelden zijn TSMC in Taiwan, SMIC in China en GlobalFoundries in de VS.


Assemblage en testen


Vervolgens zijn er bedrijven die zich enkel toespitsen op het ‘assemble, test and package’ gedeelte van het productieproces. Dit zijn namen als Amkor (VS), ASE (Taiwan), JCET (China) en UTAC (Singapore).


Technisch, technisch, technisch


Een flink productieproces dus met meerdere schakels. De technische zijde en de details behoren (helaas) niet tot mijn expertise, maar als belegger is het belangrijk om op zijn minst een redelijk beeld te hebben van het geheel. Zeker als u van plan bent om in deze sector aandelen of een ETF aan te schaffen.

Hieronder een visuele weergave van dit complexe, mondiale productieproces:

Bron: Peterson Institute for International Economics, Chad P. Brown, Dec 2020

Voor wie geïnteresseerd is in de meer technische zijde van heel dit verhaal kan hier een kijkje nemen. Willem de Moor van Tweakers.net legt daar in het Nederlands uit hoe chips precies worden gemaakt en neemt de miljardenindustrie nader onder de loep. Voor mijn verhaal volstaat echter dat u een redelijk beeld heeft van het geheel.


Kritieke infrastructuur betekent strategische belangen


Zoals ik eerder aangaf zijn halfgeleiders een cruciaal onderdeel van de economie van de toekomst. Zonder halfgeleiders zou de wereld geen smartphones, computers, tablets, elektrische auto’s en noem het maar op hebben.

Dit betekent dat er ook strategische belangen gemoeid gaan met de gehele sector. Zeker nu de relatie tussen de Verenigde Staten (de huidige wereldmacht) en China (de opkomende wereldmacht) stevig onder druk staat lijkt er steeds meer politieke aandacht te komen voor de halfgeleider industrie.

Een zoektochtje op google met ‘semiconductor us china’ levert al meteen veel nieuws op:

Zo zijn er eerder al export-restricties aangekondigd door de VS die de Chinese semiconductor ondernemingen raken. Afgelopen week nog werd het verboden voor Intel om chips te leveren aan het Chinese bedrijf Huawei.

Er is zowel in de VS, Europa als in China flink ingezet op subsidies of overheidssteun voor de gehele sector. Het lijkt een soort wapenwedloop te worden, maar dan in de chipindustrie.

De komende jaren zullen voor de gehele industrie erg interessant worden. Het is als belegger in deze industrie verstandig, denk ik, om rekening te houden met de strategische agenda van de grote economische wereldmachten wat betreft halfgeleiders. De komende jaren zullen zeker meer vuurwerk opleveren.

Voor wie denkt dat de industrie niet onderhevig kan zijn aan grote verandering, hieronder een grafiek. Het laat de grootste 10 semiconductor bedrijven ter wereld zien op basis van omzet in de periode van 1980-2020. Opvallend is dat Japan eerder een erg grote speler was en volkomen verdwenen is uit de top 10.


Conclusie


De rendementen in de halfgeleiderindustrie zijn verbazingwekkend. Halfgeleiders zijn een cruciaal component voor de economie van de toekomst. De kritieke infrastructuur van de productie van halfgeleiders is een mondiale aangelegenheid en is wijdverspreid.

Het productieproces bestaat uit vele schakels en vergt aardig wat onderzoek en technische kennis om deze volledig te begrijpen. Bedrijven actief in deze sector focussen zich vaak op een bepaalde schakel in het proces.

De gehele sector lijkt de afgelopen maanden steeds meer onder druk te staan door met name de relatie tussen de Verenigde Staten en China. Als belegger is het raadzaam om zowel het productieproces als de strategische belangen die gemoeid gaan met de sector goed te begrijpen alvorens over te gaan tot een investering in deze veelbelovende industrie.


Dit artikel is in Januari verschenen in het nieuwe online Beursmagazine De Aandeelhouder op Zaterdag. Het magazine kost slechts €8,25 per maand en u ontvangt iedere zaterdag om 07:00 de nieuwste editie in uw mailbox! U kunt zich hier aanmelden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.