Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Top-5 grootste crypto scams (en zo trap jij er niet in)

Top-5 grootste crypto scams (en zo trap jij er niet in)
25 mrt 2021 om 07:45

Op het gebied van blockchain zijn er verschillende soorten oplichting met cryptocurrency. Denk aan chantage, nep-exchanges, valse weggeef-acties, phishing e-mails en piramide- en Ponzi-fraude. Dit zijn echter slechts een paar van de meest voorkomende oplichtingspraktijken.

Hieronder worden ze allemaal kort uitgelegd, zodat je weet hoe je deze crypto-oplichters kunt herkennen, om ervoor te zorgen dat je zelf niet wordt opgelicht.

Afpersing

Oplichters maken soms gebruik van chantage waarmee ze dreigen persoonlijke informatie over jou publiekelijk te publiceren tenzij je ze hiervoor betaald. Typisch genoeg wordt de betaling vaak geëist in de vorm van Bitcoin of andere cryptocurrencies.

Oplichters kunnen afpersing gebruiken als ze vertrouwelijke informatie over jou ontdekken of verzinnen, en die informatie vervolgens manipuleren door je in een machteloze positie te plaatsen. In ruil om het niet te publiceren, willen ze dat jij hun daar goed voor gaat betalen.

De eenvoudigste manier om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van dit soort fraude is om voorzichtig te zijn bij het kiezen van inloggegevens, zodat oplichters je niet kunnen hacken. Let ook op welke websites je opent en aan wie je persoonlijke informatie verstrekt. Wanneer two-factor authenticatie mogelijk is, is het altijd aan te raden om daar gebruik van te maken. 

Als je weet dat de gegevens waarmee je wordt gechanteerd nep zijn, hoef je jezelf geen zorgen te maken. Ga in alle gevallen naar de politie, zodat zij een eind kunnen maken aan de afpersing.

Neppe crypto-exchanges

Fake exchanges zijn imitators van echte cryptocurrency exchanges. Dit kan gebeuren via een smartphone app, maar komt ook voor in de vorm van nep-websites of nep-desktop applicaties. De truc hierachter is dat al deze nep-exchange grotendeels lijkt op de echte exchange. Ze lijken daarom op het eerste gezicht echt, terwijl het doel is om jouw geld te stelen.

Deze valse exchanges lokken meestal nieuwe slachtoffers door middel van gratis cryptocurrencies, goedkope kosten en door zelfs gratis cadeautjes aan te bieden wanneer je jezelf bij hen registreert.

De simpelste manier om niet het slachtoffer te worden van dit soort oplichterij is om een bladwijzer te maken van de echte URL van een exchange. Natuurlijk moet je het adres van de exchange altijd dubbel controleren voordat je er gebruik van maakt (voor desktop exchanges). Als het gaat om smartphone applicaties, is het een goed idee om te zoeken naar gegevens over de ontwikkelaar. Denk bijvoorbeeld aan het aantal installaties, de reviews en de naam van de ontwikkelaar.

Neppe weggeefacties

Neppe give-aways zijn een vorm van cryptocurrency-fraude waarbij iemand iets gratis aanbiedt in ruil voor een kleine storting. Oplichters doen dit meestal door te beloven dat wanneer je Bitcoin overmaakt naar hun adres, zij je uiteindelijk meer Bitcoin terugsturen (bijv. “stuur 0,2 BTC en ontvang 0,5 BTC als beloning”). Als je deze overeenkomst aangaat, krijg je echter niks terug, en zul je je geld nooit meer terugzien.

Oplichting met nep-giveaways zijn er in verschillende varianten. Sommige oplichters vragen ook naar andere cryptocurrencies in plaats van BTC, zoals ETH, RPX, POL, etc.

Je herkent deze vorm van oplichting onder andere doordat deze oplichters een opmerking plaatsen bij een beroemde tweet, nieuwsartikel dat viraal gaat of posts op andere social mediakanalen. Deze opmerkingen worden veel gelezen, en daardoor trekken ze een groot aantal slachtoffers aan.

De makkelijkste manier om geen slachtoffer te worden van dit soort oplichting is om nooit mee te doen aan weggeefacties waarbij je eerst iets van waarde in moet zetten. Echte weggeefacties vragen namelijk nooit om eerst een betaling te voldoen.

Phishing e-mails

Phishing kan op verschillende manieren plaatsvinden. Een van de bekendste manieren is het versturen van phishing e-mails, waarin je op een bepaalde manier wordt misleid tot het uploaden van malware. Het kan ook zo zijn dat je wordt verleid om te klikken op een website die uiteindelijk kwaadaardig blijkt te zijn. Deze e-mails zijn bijzonder schadelijk omdat ze een product of dienst imiteren die je zelf regelmatig gebruikt.

Een veel voorkomend onderdeel van zo’n e-mail is een waarschuwing om jouw account of geld zo snel mogelijk te beschermen tegen hackers. Ze kunnen vervolgens vragen om je wachtwoord te wijzigen, je accountgegevens bij te werken of documenten te uploaden. Oplichters gebruiken deze methode meestal om inloggegevens te verkrijgen en zo toegang tot je account te krijgen.

De eenvoudigste manier om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van deze vorm van fraude is om dubbel te controleren of de e-mails van de oorspronkelijke bron afkomstig zijn. Als je nog steeds twijfels hebt, kun je beter eerst contact opnemen met de organisatie om te controleren of de e-mail die ze hebben verzonden ook daadwerkelijk van hen afkomstig is. Je kunt ook de URL controleren door er met de cursor overheen te gaan (zonder erop te klikken) om te zien of er spelfouten of vreemde tekens in staan.

Ponzi- en piramidemodellen

Twee van de oudste vormen van financiële oplichting zijn Ponzi- en piramidemodellen. Een Ponzi-model is een beleggingstechniek waarbij oude beleggers inkomsten ontvangen uit het geld van nieuwe beleggers. Op het moment dat de oplichter niemand krijgt gevonden om voor hem te werken, zal hij ook geen geld meer krijgen. Een mooi voorbeeld van een Ponzi-model was OneCoin.

Een piramidemodel is een bedrijfsmodel waarbij leden worden betaald op basis van het aantal nieuwe leden dat zij in dienst nemen. Als er geen nieuwe leden bijkomen, komt er dus geen geld meer binnen.

Wanneer je geen slachtoffer wilt worden van dit soort fraude is een grondige analyse van de cryptocurrencies die je wilt kopen nodig. Als de waarde van een cryptocurrency puur afhankelijk is van potentiële toetreders of deelnemers die toetreden, heb je mogelijk te maken met een Ponzi- of piramidemodel.


Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Coinmerce.

Coinmerce is een Nederlandse Crypto broker die staat voor gemak en veiligheid. Met registratie bij De Nederlandsche Bank en breed aanbod van coins, zijn zij dé crypto broker van Nederland waar je eenvoudig, snel en veilig kunt kopen en verkopen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.