Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Toelichting resultaten AMG

Toelichting resultaten AMG
13 mrt 2021 om 07:30

3 maart 2021

Het aan het Damrak genoteerde AMG publiceerde op 24 februari 2021 de jaarresultaten 2020. Onze dochteronderneming ProBeleggen ging in gesprek met AMG. Dit om meer duiding te krijgen op de resultaten en een gevoel te krijgen bij de vooruitzichten voor AMG. Hieronder leest u het gehele (vertaalde) interview:


Kunt u aangeven welke impact Covid-19 heeft op de onderneming? Ondervindt AMG op dit moment nog problemen met het runnen van het bedrijf?

Geniet nu van 50% korting op een Premium Account bij De Aandeelhouder. Ja, dat wil ik!

Op dit moment zijn er van alle 3.000 medewerkers wereldwijd slechts 3 bevestigde coronavirus gevallen. Er zijn geen COVID-ziekenhuisopnames. AMG heeft niet te maken gehad met dodelijke slachtoffers in verband met het coronavirus, en de huidige gevallen hebben niet geresulteerd in de sluiting van een faciliteit of een operationele onderbreking. AMG gaat door met het implementeren van preventieve maatregelen, zoals het uitoefenen van afstand houden, vanuit huis werken waar mogelijk, en reisbeperkingen om de gezondheid en veiligheid van onze medewerkers te beschermen.


Kunt u een update geven over de meest belangrijke strategische projecten zoals Ohio?


a. De bouw van AMG's tweede ferrovanadium fabriek in Zanesville, Ohio is doorgegaan zoals gepland. Op 31 december 2020 heeft AMG $ 206 miljoen toegezegd voor de constructie en bouwkundige contracten voor het project.

b. AMG Brazilië heeft een exclusieve samenwerkingsovereenkomst (ECA) gesloten met één van haar belangrijkste klanten voor lithium-concentraten. Deze overeenkomst voorziet erin om AMG Brazilië 200.000 DMT te laten leveren over een leveringstermijn van 5 jaar, die zal worden verkregen door een uitbreiding (gericht op 40.000 DMT per jaar) van de bestaande lithium fabriek van AMG Brazilië. De overeenkomst bevat een voorschot clausule waarmee de investering van AMG Brazil wat betreft de uitbreiding wordt gefinancierd.

c. Shell & AMG; AMG Recycling B.V. hebben een Memorandum van overeenstemming (MOU) ondertekend met Saudi Arabian Oil Company (Saudi Aramco) om de haalbaarheid van het bouwen van een recycling "Supercenter" in Saoedi-Arabië te onderzoeken.

d. AMG publiceerde haar ESG Strategic Statement waarin geconcludeerd wordt: “AMG is ervan overtuigd dat CO2-reductiedoelstellingen gaan leiden tot meer belangstelling ten aanzien van de productie van belangrijke materialen. Deze strategische focus is meegenomen in de ECO2RP-producten en zal een belangrijke plaats innemen bij de strategie en kapitaalinvesteringen van AMG. Onze strategische focus is volledig afgestemd op - en ter ondersteuning van - het Europees initiatief inzake duurzaamheid en klimaatdoelstellingen.


Hoe ziet u op dit moment de toekomst voor AMG Technologies binnen de groep?


Zie de nieuwe divisies hieronder.


Verwacht u dat AMG Technologies in 2021 aanzienlijk gaat bijdragen aan de EBITDA?


AMG heeft de organisatorische structuur van de onderneming vanaf 1 Januari 2021 aangepast. Deze wijziging resulteert in drie rapportage segmenten: AMG Clean Energy Materials ("CEM"), AMG Critical Materials Technologies ("CMT") en AMG Critical Minerals ("CMI"). Chroom metaal wordt toegevoegd aan het segment en gezamenlijk omgedoopt tot Critical Materials Technologies. Wij geloven dat AMG's resultaten positief zullen blijven evolueren en we verwachten meer dan $ 100 miljoen EBITDA te realiseren in 2021.

Hieronder ziet u de nieuwe divisies en segmenten:


1. Schone energiematerialen


> Vanadium

> Tantaal

> Lithium


2. Kritieke mineralen


> Antimonium

> Silicium

> Grafiet


3. Critical Materials Technologies


> Engineering

> Titaniumlegeringen

> Chroom Metaal


Ondanks het feit dat de omzet met 6% daalde in het vierde kwartaal in vergelijking met een jaar eerder bleef het EBITDA gelijk. Welke stappen heeft AMG ondernomen om dit te bereiken?


Deze daling was voornamelijk het gevolg van lagere opbrengsten in het segment AMG Technologies als gevolg van pandemie-gerelateerde effecten. We zagen hogere verkoopvolumes in vijf van de zeven business units, namelijk spodumeen, aluminium, antimoon, grafiet, en silicium.


De operationele kosten en de verkoop, algemene en administratie kosten waren aanzienlijk gedaald. Kunt u wat licht werpen op hoe we moeten kijken naar de ontwikkeling van deze kosten wat betreft 2021? Anders gezegd, wat voor terugkerende besparingen kunnen we verwachten en is er meer ruimte om kosten te besparen?


We hadden besparingen op bedrijfskosten van in totaal $ 18 miljoen door een kostenbesparingsprogramma waarvan we verwachten dat deze permanent zijn en de daling van verkoop- en administratiekosten die in sommige gevallen het gevolg waren van lagere variabele beloningen. We verwachten niet dat de verkoop- en administratiekosten de niveaus van 2019 zullen bereiken in 2021.


In de conference call gaf u aan dat de negatieve impact van Covid uitkomt op $ 12 miljoen in het vierde kwartaal. Kunt u wat licht werpen op dit aantal? Wat voor impact had Covid op het gehele jaar?


De impact van Covid over het hele jaar komt uit op $ 53 miljoen.


Het orderboek van AMG Technologies loopt nog steeds terug, hoewel de orderintake langzaam aantrekt. Hoe verwacht u dat het herstel zich ontwikkelt?


We verwachten een redelijke bijdrage, maar deze is gericht op de tweede helft van het jaar. We verwachten dus dat er in de tweede helft van het jaar een herstel zal plaatsvinden.


Kunt u de ontwikkeling van de belastingen voor AMG uitleggen? De volatiliteit van jaar op jaar is vrij hoog dus we zouden hiervan meer duiding op willen hebben.


AMG rapporteerde inkomstenbelastingen van $ 11,2 miljoen voor het volledige jaar 2020 in vergelijking met een belastingvoordeel van $ 5,1 miljoen in 2019. Naast een hogere winstgevendheid in bepaalde jurisdicties, werd deze hogere belastinglast voornamelijk gedreven door bewegingen in de Braziliaanse real. Bewegingen in de Braziliaanse reële wisselkoers hebben een invloed op de waardering van de uitgestelde belastingvorderingen van de onderneming. De devaluatie van de real in 2020 resulteerde in extra niet-contante belastingkosten van $ 11,1 miljoen vergeleken met een voordeel van $ 0,6 miljoen in 2019. AMG betaalde in 2020 $ 8,6 miljoen aan belasting, vergeleken met $ 24,6 miljoen aan belastingbetalingen in 2019.

Als gevolg van de volatiliteit van de inkomsten en de timing van betalingen, is het huidige belastingtarief geen indicatie voor de prestaties van het huidige jaar aangezien betalingen in 2021 zijn toe te rekenen aan inkomsten uit voorgaande jaren en niet aan 2020. Zodra de inkomsten zijn gestabiliseerd, zijn we van mening dat het contante belastingtarief een zinvolle maatstaf is met betrekking tot de belastingen van AMG vanwege het volatiele karakter van de uitgestelde belasting saldi van de onderneming.


De operationele cashflow daalde met 80% als gevolg van een hoger werkkapitaal. Kunt u dit toelichten en aangeven of dit in 2021 omkeert?


De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg $ 11,4 miljoen in Q4 2020, vergeleken met $ 55,5 miljoen in Q4 vorig jaar. Deze daling was voornamelijk het gevolg van lagere kasstroom gegenereerd uit werkkapitaal ten opzichte van het voorgaande jaar. Q4 2020 prijzen en volumes stegen ten opzichte van het 3e kwartaal, en in een periode van opeenvolgende stijgingen breiden we onze werkkapitaal vereisten uit. Dit is precies het tegenovergestelde van wat gebeurde in Q4 2019, toen er sprake was van opeenvolgende prijsdalingen en volumes.


De netto schuld is gestegen door aanzienlijke investeringen. Hoe comfortabel bent u met het absolute niveau van de netto schuld?


We zijn zeer comfortabel met ons netto schuld niveau. Ons managementteam is erg conservatief en liquiditeit is altijd een topprioriteit geweest


Wat voor soort invoervariabelen gebruikt u om tot de EBITDA-indicatie te komen van minimaal $ 100 miljoen? Is dit een conservatieve schatting aangezien we net aan het begin van het jaar zijn en prijzen van kritische materialen volatiel kunnen zijn?


Als algemene regel geldt dat als we iets zeggen over de toekomstige EBITDA, we dat altijd zeer grondig overleggen en vervolgens besluiten conservatief te zijn.


De spotprijzen van de meeste kritische materialen zijn veel hoger dan het gemiddelde van Q4. Wat verwacht u dat de prijzen in de nabije toekomst gaan doen op basis van de balans tussen vraag en aanbod?


We kunnen geen prijzen voorspellen en kunnen geen commentaar geven op wat er in de nabije toekomst.


Samenvattend


De resultaten van AMG hangen voor een groot gedeelte samen met de prijzen van critical materials die u in bovenstaande tabel ziet. Tot nu lopen die prijzen dit jaar fors op. De onderneming zelf geeft geen verwachtingen af voor de ontwikkelingen van deze prijzen. Om dus tot een gedegen afweging te komen betreffende de aandelen is het noodzakelijk hier een duidelijke visie over te hebben. AMG investeert daarnaast fors in nieuwe projecten die de basis verdiencapaciteit van de onderneming verbeteren. Deze projecten komen de komende jaren op stoom.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers AMG Critical Materials NV

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.