Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

The darkest hour is just before the dawn

The darkest hour is just before the dawn
8 nov 2022 om 16:52

Het is een dramatisch beleggingsjaar en de verliezen zijn groot. De ‘bear’ heerst op de beurs. Een bear market een markt is waarin beleggers pessimistisch gestemd zijn en massaal hun aandelen verkopen. Hierdoor dalen aandelenkoersen, wat het pessimisme verder versterkt en wat leidt tot nog meer verkopen. Een negatieve spiraal die lang kan aanhouden.

Toch is een bear market goed nieuws voor iedere (beginnende) belegger die nog jaren heeft om vermogen op te bouwen. Hoe langer een bear market duurt, hoe langer u aandelen kunt kopen tegen aantrekkelijkere prijzen. Eén ding is namelijk zeker: ‘the market always bounces back’.

In de praktijk is het echter zo dat bijna geen enkele belegger tijdens een bear market staat te juichen. Want wie houdt het vol om maanden al dan niet jaren zijn geld te zien verdampen en vrolijk door te blijven beleggen? Maar weinigen beschikken over de stalen zenuwen die dat vereist. 

De Bull begint bij de Bear

Hoe gek het ook klinkt: wees optimistisch in pessimistische tijden. De volgende bull market start immers op de bodem van een bear market. Die bodem is echter onmogelijk te timen. In de praktijk blijkt vaak dat wanneer het niet goed voelt om in te stappen, het achteraf juist een uitstekend instapmoment bleek.

Dit is dan ook de reden waarom meesterbeleggers als Warren Buffet het liefste handelen in tijden van pessimisme: ‘het is niet omdat ik van pessimisme houd, maar omdat ik houd van de lage aandelenkoersen die het met zich meebrengt’.

In navolging hierop is het verstandiger om prestaties van aandelen te beoordelen op basis van hun bedrijfsresultaten en belangrijker nog, de vooruitzichten op lange termijn. De markt kan zakelijk succes immers een tijd lang negeren, maar uiteindelijk zal de koers de bedrijfsresultaten altijd volgen.

Slecht nieuws verkoopt

Momenteel zijn er veel zorgwekkende ontwikkelingen en de media laat niet na dit sterk te accentueren. De media is immers gek op slecht nieuws. Slecht nieuws verkoopt namelijk beter dan goed nieuws. 

Tijden waarin het slechte nieuws de media regeert doet vaak denken aan Churchill’s favoriete spreekwoord: ‘the darkest hour is just before the dawn’. We herinneren ons nog goed hoe de wereld plots stilstond na het uitbreken van de coronapandemie. De wereld zou nooit meer hetzelfde zijn en de financiële markten zouden z’n tegenslag nooit te boven komen. De realiteit is dat we in de twee voorbije jaren een fors herstel hebben gezien met nieuwe recordkoersen. We mogen dan ook niet vergeten dat het sentiment op de beurs snel kan omslaan. 

Conclusie

Pessimisme in de markt biedt zoals gezegd koopkansen. Toch hebben de meeste beleggers juist bij een ‘uitverkoop’ als deze de neiging om op hun handen te blijven zitten, terwijl ze wel vooraan in de rij staan bij de uitverkoop van hun favoriete kledingwinkel.

Denk daarom in pessimistische tijden als Warren Buffet en maak gebruik van uitverkoopmomenten op de beurs. Met hetzelfde geld koop je immers meer van hetzelfde.

Disclaimer

Laurens Tabak is investment specialist bij 1Vermogensbeheer. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een beleggingsaanbeveling. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk profiel.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.