Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jim Tehupuring -dinsdag, 4 juni 2019

Tesla: het einde nabij?

Onderstaand is pijnlijk voor Tesla-believers. Sorry. Als belegger dien je echter altijd objectief te kijken naar de business case. En die rammelt bij Tesla. Dit bleek wederom uit de kwartaalcijfers van de autobouwer. Dramatisch. Net als de beurskoers.  Tesla was in december op de beurs $67 miljard waard, gisteren de helft.

Natuurlijk, Tesla ontketende een revolutie binnen de auto-industrie. Op het vlak van elektrisch en autonoom rijden gaat Tesla voorop en het design van de auto’s is absoluut onderscheidend. En voor de meeste mannen niet onbelangrijk: wie een Tesla bezit, geniet enige status.

Tesla (willen) rijden gaat daarmee gepaard met een zekere mate van emotie. De grootste vijand van de belegger. Want naast visie op ontwikkelingen en trends, dient de belegger vooral te kijken naar harde cijfers. En bij Tesla zijn de cijfers hard. Keihard. Zo viel de kwartaalomzet 16% lager uit dan verwacht en leed de autobouwer een verlies van meer dan $700 miljoen in 3 maanden. Met de bodem van de kas in zicht haalde Tesla noodgedwongen $2,4 miljard op, waardoor de totale schuld nu $13 miljard bedraagt. De effectieve rente op Tesla-obligaties is inmiddels 9,5%, wat aangeeft hoe het met het vertrouwen onder beleggers gesteld is.
De vraag naar Tesla’s neemt af. Wat het bedrijf gisteren noopte de verkoopprijzen voor haar Model 3 in China met 13% te verlagen. CEO Elon Musk luidde intern de noodklok en meldde dat Tesla fors in de kosten moet snijden. Om de koersdaling te stoppen ‘lekte’ er deze week een mail waarin hij aangeeft dat productie en bestellingen inmiddels wel op het gewenste niveau zouden liggen.

Wil je graag geld uitgeven aan Tesla? Koop dan vooral zo’n auto, maar wees voorzichtig met het aandeel. Die kunnen wel eens veel harder afschrijven dan welke auto ook. Je hoeft namelijk geen doorgewinterde belegger te zijn om te begrijpen dat een combinatie van hoge schulden, hoge kosten en te weinig omzetgroei een gevaarlijk bedrijfsmodel is. Ik vraag me daadwerkelijk af of Tesla in haar huidige vorm kan overleven, of dat het merk uiteindelijk noodgedwongen opgaat in een andere autobouwer.

 

Jim studeerde aan de VU en specialiseerde zich in de optiematerie. Als manager van de Alex Academy trainde hij niet alleen tienduizenden beleggers, maar ook leidde hij private bankers en beleggingsadviseurs op. Hij spreekt veelvuldig bij seminars en symposia en veel beleggers kennen hem van zijn marktanalyses bij RTL Z, BNR Nieuwsradio of de column die hij schrijft in de Telegraaf. Jim heeft een voorliefde voor derivaten en wil met ProBeleggen bijdragen aan zijn persoonlijke missie: beleggen in Nederland beter maken. In 2014 stond Jim aan de wieg van ProBeleggen en startte hij 1Vermogensbeheer. Twitter: @jimtehupuring. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Tehupuring kan posities innemen op de financiële markten.

De Aandeelhouder TV

augustus 21, 2019

AEX 21 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 21, 2019

Heeft Trump gelijk: is EU erger dan China? • Z zoekt uit

augustus 21, 2019

BNP 21 8Wachten op de centrale banken | 21 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 20, 2019

AEX 20 augustus 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink

20 aug 13:50 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: The hard road ahead for oil

20 aug 12:36 Stefaan Casteleyn

Zal de ECB aandelen kopen ?

17 aug 15:43 Nico Bakker

NN Group in de rebound