Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

Terug naar de tijd van de drooglegging?

Terug naar de tijd van de drooglegging?
3 jul 2023 om 16:43
Deze column is op persoonlijke titel en kan mogelijkerwijs niet de mening van het bedrijf (Today’s Group BV) vertegenwoordigen, maar is de persoonlijke mening van Cees Smit, 2 juli 2023


In Amerika hadden we van 1920 tot 1933 een drooglegging, een verbod van productie, invoer, verkoop en transport van alcoholhoudende dranken. In deze (spreekwoordelijke dertiger) jaren hadden we dit Amerikaans alcohol verbod onder het mom van het verbeteren van de arbeidsproductiviteit en gezondheid.

Maar het bleek uiteindelijk alleen een vergroting van de georganiseerde misdaad in de hand te werken. In 1929 hadden we overigens een crash maar hoewel ik veel boeken over deze crash gelezen heb, is er nooit verband aangetoond met de drooglegging. Wel met betrekking tot de grote verschillen tussen arm en rijk (lees concentratie van vermogen).

Nu onder het mom van gezondheid, lagere medische kosten en een beter leven moeten velen door overheid toedoen stoppen met roken. We mogen tegenwoordig pas na ons 18de drank kopen en als het aan de laatste “proefballonnetjes” ligt ook stoppen met alle drank in de sportkantines, dus ook voor de volwassenen…

Lekker sporten

Nu heb ik letterlijk en figuurlijk een blauwe maandag op rugby gezeten en heb zelfs ver voor mij 18de (lees in mijn jeugd) menig hockeyfeest meegemaakt en dus ja ik weet dus dat er wel eens een drankje teveel gedronken wordt op een sportclub.

Maar uiteindelijk hebben we tegenwoordig de minimum leeftijd voor drank en is alles beter dan vroeger. Maar ondanks proefballonnetje moeten we 1 ding niet vergeten namelijk: de kantine omzet is een belangrijk onderdeel om de budgetten van een sportvereniging rond te krijgen.

Zonder dit budget (zeker na een paar corona jaren) is er geen sportclub meer en dus ook geen sport. Kortom eindelijk kon het effect van dit soort maatregelen (ideeën) nog wel eens slechter voor de gezondheid zijn dan je in eerste instantie gedacht zou hebben. Mocht het ooit tot echte plannen komen moeten we ook nog eens nadenken over de brouwers.

Proefballonnetjes

Het hele land was terecht na het proefballonnetje in rep en roer, want dat je geen bakjes mag meekrijgen (of  extra voor moet betalen) bij een snackbar is kijkende naar de recycling van plastics in Nederland ook wel heel vreemd.

Nu snap ik dat soort verhalen al jaren niet, want waarom heb ik bij een milkshake een plastic bovenkant en waarom moet het rietjes dan van karton zijn? En waarom geen bio plastic? We hebben toch nog een Hollands bedrijf dat hier goed in is… Corbion.

Iets wat me bij de overheid veel meer stoort dan de drank discussie in een sportkantine?

Iets wat me enorm stoort is …dat zijn alle gokreclames van de overheid. Want recent Googelde ik naar: “stoppen met gokken” en op deze zoekterm kreeg ik direct een aantal gesponsorde advertenties van de Staatsloterij en andere goksites van de overheid.

Terwijl je toch zou hopen dat juist op dit soort zoektermen de overheid andere gesponseerde links van hulpverleners zou plaatsen.

Sowieso krijg je mega veel gok reclames waarvan de meeste van de Nederlandse Staat zijn.

Bij gokken heb je een extreem kleine kans om iets te winnen en dat mag iedereen doen. Het is niet zo als een minderjarige naar de winkel gaat om staatsloten te kopen dat de verkoper vraagt naar een leeftijd.

En als je dan weet dat BinckBank een enorme boete kreeg omdat ze producten op de schappen van de zelfbelegger (Brokerklant) had liggen en dit dus producten waren die de cliënten zelf konden kopen als ze dat wilden.

Maar die volgens de toezichthouders te complex worden gevonden voor deze beleggers. Nu ben ik zeker niet voor complexe producten en zal vandaag geen waarde oordeel geven over de boete. Hopelijk heb ik de komende weken tijd om hier in een uitgebreide column terug te komen over wat complex is en wat niet.

Maar in dit licht wil ik er wel op wijzen dat ik bij oud werkgevers (groot banken) campagnes draaide rond de ten onrechte slechte naam van afgeleide producten. In die campagnes maakte we de vergelijking met een mes.

Immers een mes is een prima ding om je brood mee te smeren. Echter je kunt er ook minder fijne dingen met een mes doen. De vraag die ik wil dat mensen zich stellen: Is het mes het probleem of de persoon die het mes gebruikt?

Terug naar de overheid.

Mensen zijn na legalisatie meer gaan gokken. Nederland telt meer dan 9 miljoen online gokkers. De gokker verliest voornamelijk. Het gemiddeld verlies per account is 143 euro per maand. Dit staat in de vierde ‘monitoringsrapportage‘ van toezichthouder de Kansspelautoriteit (Ksa).

Volgens voorzitter René Jansen was het te verwachten dat de legalisering voor een stevige groei van de markt zou zorgen….(tussen de 13 en 15 procent).

Het ‘goede’ nieuws is dat Advertenties voor online gokken per 1 juli ’23 aan banden gelegd zouden zijn. Geen ongerichte reclames van 7 11 en andere gokbedrijven. Maar hoe dat gaat uitpakken wil ik graag eerst zien. Sowieso was zaterdag het TV programma ‘Beste kijkers’ op RTL nog gewoon aangeboden door de Staatsloterij.

 

German Bund

Rare jongens die ambtenaren

Toch nog even door over de staat en de Overheid. Want deze laatste zorgt voor inflatie. Namelijk via hogere belastingen, parkeerkosten, hoger lonen van ambtenaren en semi ambtenaren, etc. De afgelopen dagen waande ik me in een soort derde wereldland of crisisgebied.

Wat was het geval? Ik moest tanken maar overal stonden dusdanige rijen met wachtende mensen. Ook waren er een groot aantal tankstations in de omgeving die totaal uitverkocht waren? Was dit nu zo moeilijk te voorspellen? De Accijnzen gingen per 1 juli weer omhoog en daarom wilde iedereen slim zijn. Of dit tanken zo veel effect heeft op de langere termijn laat ik in het midden.

Wat veel grotere effecten heeft zijn bijv. de leraren zij willen 12 procent erbij tegen de inflatie. Maar als we dat allemaal doen komen we in de beroemde loonprijs spiraal.

Dus dat de overheid de Belasting rente van 4 naar 6 verhoogd en het goed vind dat banken mogen rekenen met een Maximum krediet rente van 14 (was 12). Ja, al dat soort zaken zorgen voor hogere kosten en minder geld op de consumeren en dus economische teruggang. Maar snel naar de financiële markten.

Afgelopen week kregen we de eerste winstwaarschuwingen. In de VS hadden we Nike wat een kleine dip gaf en wij hadden Flow.

How Flow can you go?

Handelshuis Flow Traders profiteert normaal altijd als er beweging (volatility) is maar in dit geval is er al tijden heel weinig beweging.

Vola

Flow Traders was al tijden een klein drama koers technisch gezien maar de vraag nu is natuurlijk gaan we terug naar het laagste niveau van de afgelopen tijd. Of is een winst waarschuwing een reden om nu te gaan kopen? Persoonlijk blijf ik er even vanaf tot er meer duidelijkheid is.

Flow Traders

Buy on Chip?  

Kijkende naar de mega performance van de Nasdaq over het laatste half jaar, dan zou je denken dat je op iedere dip had moeten kopen. Maar we moeten niet vergeten dat vorig jaar ook min 30 procent hebben gezien. En dat het maar een paar Ai aandelen zijn die de spreekwoordelijke kar trekken.

Nvidia is een goed voorbeeld van de Ai gekte. Persoonlijk zou ik iedere belegger in dit aandeel adviseren een deel van de winst te pakken (en dus belangen afbouwen).

Nvidia

Aegon naar de bermuda driehoek

Nu ben ik als Boomer met documentaires en boeken bang gemaakt voor de bermuda driehoek. Een plek waar volgens de verhalen schepen en andere zaken verdwenen. In dit licht, ook Madoff had een Feeder fund op de Bermuda eilanden. Kortom, Ik moet er dan ook even wennen dat Aegon zich gaat vestigen op Bermuda.

 

Aegon

Vereniging Aegon?

Ook ben ik benieuwd wat er uiteindelijk in de toekomst met de Vereniging Aegon gaat gebeuren. Zij hebben nu nog steeds 32,6 procent van alle aandelen.

Aegon heeft ook een nieuw logo en is meer Woke gezien de kleuren, maar de slechte inclusiviteits-grap die op kantoor gemaakt werd over een naamswijziging van Trans America mag iedereen zelf bedenken.

Als belegger heb ik mijn twijfel of ik überhaupt wel wil blijven beleggen in dit aandeel nu de focus op de USA komt te liggen. Maar dit zal zich ook allemaal wel uit kristalliseren.

Dow Jones

Einde maand, einde kwartaal en einde half jaar

Gezien de hogere rente zou je een daling in rente gevoelige aandelen verwacht hebben. Echter het tegendeel is dus waar. De Nasdaq was gewoon meer dan 30 procent hoger. Dit was naar ik begrepen heb de grootste stijging ooit in een half jaar.

Nasdaq

Ook de AEX

Ook AEX heeft gewoon weer een draai naar positieve signalen gemaakt. De Twindicator staat gewoon weer in de long (koop) modus.

EOE

Maandag weten we meer

Nog geen bevestiging uit Duitsland, waar de Dax index net tegen de Twindicator (16.160,25) aan tikte en er dus nog niet doorheen is. Krijgen we op maandag in de nieuwe maand (kwartaal) ook een koop in de Duitse Dax?

DAx

Banken indices

Zelfs de banken indices zijn ver van hun bodem. Het is alsof er nooit problemen geweest zijn. De banken stress is weg.

Phila Banks index

Niet meer Bang voor Bank

De Estoxx Banken index geeft wel mooi  de beweging dit jaar aan. Zijn alle problemen echt opgelost?

Estoxx bank

Een plaatje zegt meer dan woorden

De brede markt index Wilshire 5000, in een maand door de Twindicator en uit de opgaande trend. Een acceleratie van de beweging en dus het einde van de beweging?

Wilshire

CMG weg ermee

Tot slot bizar maar alles wat stijgt wil men hebben ondanks dat het veel en veel te duur is. Ik waagde een gokje op een Mexicaans grill restaurant en het lijkt gewoon net als de raket van de miljardairs de stratosfeer te gaan opzoeken.

Ik pak me verlies in mijn optie positie waarbij ik speculeerde op een Hoofd schouder patroon. Nu wordt het mogelijk zelfs een H&S failure…

CMG

Zijn er nog een signalen van een top?

Zelf kijk ik ook altijd naar de IPO markt als indicatie hoe het gaat en de IPO markt. Hogere rentes maakt dat bedrijven moeilijker aan kapitaal kunnen komen. De IPO markt is nog goed en ik ben benieuwd hoeveel rente stappen en winstwaarschuwingen we de komende tijd gaan zien en of dit dan wel een effect gaat krijgen op de IPO en de rest van de kapitaalmarkten.

Einde LIBOR

Nog een laatste “ding” wat verdwenen is per 1 juli was Libor (London interbancaire rente). Nu denkt u daar is toch een manipulatie mee geweest? Ja maar ik heb in vorige functies alleen al honderden lang lopende OTC deals gedaan, met dit als onderliggende waarde of invloed op de uitbetaling de Libor. Dus hoe dit nu verder gaat ben ik erg benieuwd naar.

Resume: Juist omdat we een goede performance hebben gezien ben ik voorzichtig voor de komende maanden en zou tegen iedereen zeggen haal wat geld van de spreekwoordelijke tafel. De historie heeft geleerd als we geen gevaren meer zien zijn deze er juist. Morgen (dinsdag) is Wall Street dicht (4 juli) en dus hebben we een rare week.

Disclaimer

Deze Column/blog is op persoonlijke titel geschreven door: Cees Smit en wordt mede in het licht van zijn Actief Offensief portefeuille (ook wel de Guardian strategie) gepubliceerd op de Today’s Group website en verschijnt ook op andere websites.

Deze absolute return strategie is geheel onafhankelijk van de andere portefeuilles/strategieën van de Today’s Group en speelt ook indien noodzakelijk in op dalingen (correcties). Daarmee is deze strategie niet voor iedere belegger geschikt. Deze column is geen persoonlijk advies en ook niet geschreven als een beleggingsadvies. Iedere vorm van beleggen brengt risico’s met zich mee.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.