Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

TA S&P500: Stijgende wig gebroken

TA S&P500: Stijgende wig gebroken
28 jan 2021 om 09:17

Net als veel andere indices brak de S&P 500 ook door zijn sinds oktober stijgende bodemlijn. De definitieve bevestiging van de vorming van een belangrijke top in het langetermijnbeeld moet echter nog wel worden gegeven.


Bevestiging van een belangrijke top treedt op onder de 3.638

Ruim een jaar geleden werd een top gevormd bij 3.393. Dit betekende destijds de vorming van een hogere all-time high waarna tot medio maart een vrije val plaatsvond die zorgde voor de vorming van een bodem bij 2.191. Dit was het startpunt van een zeer krachtige opgaande beweging. In augustus 2020 brak de S&P 500 al door zijn eerdere all-time high. Tot begin november was er daarna sprake van een zijwaarts verloop waarbij een dubbele bodem werd gevormd bij 3.210. In november werd de volgende opwaartse beweging gestart die zorgde voor een verdere stijging naar nieuwe all-time highs. Vanuit de Fibonacci-projectietechniek was zelfs een volgend doel te berekenen dat net boven de 4.100 punten was te vinden. Toch zijn er al enige tijd meerdere risicosignalen te zien, zoals de negatieve divergentie met meerdere technische indicatoren. Ook zagen we vanaf de dubbele bodem in oktober een versteiling in de trend die de vorm had van een stijgende wig. Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen. Gisteren werd voor het eerst de opgaande bodem van dit potentiële toppatroon gebroken en vormde hij voor het eerst in maanden een lagere bodem onder de meest recente bodem. Met deze doorbraak zal meer neerwaartse druk ontstaan. Toch moet de S&P 500 onder een langere stijgende bodemlijn breken om een belangrijke langetermijntop te bevestigen. Deze opgaande steunlijn loopt langs de bodems van 2.191 en 3.233 en is vandaag bij 3.638 te vinden. Daaronder ontstaat een duidelijk Short-signaal met de eerste richtpunten bij 3.393 en 3.210. Zolang deze stijgende langere bodemlijn niet wordt gebroken, blijft de kans aanwezig op hogere toppen danwel een zijwaartse consolidatiefase in de komende periode. Maar de eerste topsignalen zijn wel gegeven in deze belangrijke index.

Visie technische analyse:

trend steunniveaus weerstandniveaus
Neutral 3.732 / 3.710 / 3.638 3.825 / 3.848 / 3.871 / 3.891

Grafiek S&P 500 Index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 27 januari 2021, Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =
Macro-economie =/- Economische vooruitzichten op korte termijn onzeker, herstel zwakt af
Liquiditeit/ rente ++ Centrale banken halen alles uit de kast en draaien de geldkraan vol open
Waardering ‘Veilige’ beleggingen zoals staatsobligaties zijn hooggewaardeerd, maar aandelen zijn ook duur
Sentiment¹ Marktindicatoren in overspannen gebied, kans op winstnemingen neemt toe
Technische analyse² Technisch kortetermijnbeeld is verbeterd, langetermijnbeeld blijft negatief
Deze tabel wordt een keer per maand geüpdatet. Laatste wijziging 9 december 2020

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.