Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
NAS100
US500
HONG KONG
EUR/USD
Bekijk koersen

TA Goud: Veel opwaartse ruimte

TA Goud: Veel opwaartse ruimte
12 mrt 2021 om 09:18

De forse correctie in de goudprijs lijkt in zijn laatste fase te zitten. Het is wachten op duidelijke omkeersignalen waarna een aanzienlijk opwaarts potentieel ontstaat. Hij testte recentelijk een langere opgaande bodemlijn.


Goud testte zijn opgaande bodemlijn, positieve omkeer nabij?

In augustus vorig jaar zette de goudprijs zijn all-time high tot op heden op de borden bij $2.063. Mijn langetermijndoel ligt bij de $2.450. Dit is een te berekenen koersdoel vanuit de Fibonacci-projectietechniek tussen de top uit 2012 ($1.900) en de bodem van 2015 ($1.050). In het zeerlangetermijnbeeld zagen we pas in 2019 de eerste duidelijke long-signalen. Hij brak destijds boven de neklijn van een zeer groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon die sinds 2014 al in ontwikkeling was. Buiten dit 5 jaar durende bodempatroon is er ook een patroon ontwikkeld dat zelfs 8 jaar duurde (van 2012 t/m 2020). Hij vormde in deze jaren een groot ‘rounding’ patroon dat boven de voormalige all-time high van $1.900 werd geactiveerd. Vanuit dit patroon is voor de komende jaren zelfs een doel van ongeveer $2.750 te berekenen. Zover is het allemaal nog lang niet en de goudprijs bevindt zich momenteel in een zeer forse correctiefase sinds de top van vorig jaar augustus. Begin deze week zette de goudprijs een bodem op de borden bij $1.674. Dit betekent ten opzichte van de top een daling van bijna $400, ofwel 20% sinds augustus vorig jaar. Hij testte hiermee zowel een belangrijke horizontale steun evenals de sinds mei 2019 stijgende bodemlijn. Dit soort correctieve bewegingen zijn belangrijk om de contouren van een stijgende trend aan te geven. Maar ook een beweging onder deze 1e opgaande bodemlijn in het langere technische beeld zou mijn opwaartse langetermijnvisie niet veranderen. Daaronder ontstaat ruimte naar $1.530 – $1.550. Voor de komende tijd moeten we alert zijn op bodemsignalen. Zo zien we al een grote dalende wig, waarbij de eerste verbetering optreedt boven de scherp dalende toppenlijn van nu $1.756. Bevestiging van een belangrijke bodem treedt op boven de meest recente top van $1.811. De neerwaartse ruimte lijkt dus beperkt, maar zodra een duidelijke omkeer plaatsvindt, is er een aanzienlijk opwaarts potentieel voor de rest van dit jaar.

Visie technische analyse:

trend steunniveaus weerstandniveaus
Long 1.674 / 1.604 / 1.580 / 1.570 1.756 / 1.762 / 1.792 / 1.811

Grafiek goud op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 11 maart 2021, Zie ook onze uitleg van technische begrippen

Grafiek goud op weekbasis (sinds 2009)

Bron: Reuters Metastock XVII, 11 maart 2021

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal =    
Macro-economie =/+   Sterk economisch herstel verwacht vanaf tweede kwartaal
Liquiditeit/ rente ++   Centrale banken handhaven zeer soepel beleid en houden de geldkraan vol open
Waardering   ‘Veilige’ beleggingen zoals staatsobligaties zijn hoog gewaardeerd, maar aandelen ook
Sentiment¹ =   Overdreven optimisme van beleggers is enigszins afgenomen
Technische analyse²   Meerdere topvormingssignalen, negatieve divergentie met technische indicatoren
Deze tabel wordt een keer per maand geüpdatet. Laatste wijziging 10 maart 2021

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.