Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

TA AEX: Doorbraak neklijn

TA AEX: Doorbraak neklijn
9 sep 2020 om 09:10

In de afgelopen dagen brak de AEX door de neklijn van een tweetal toppatronen in de zone 543,60 – 545. Hiermee is de volgende verzwakking opgetreden die voor een krachtige verdere daling kan zorgen in de komende tijd.  


Definitieve neerwaartse bevestiging onder 528,70 in het langetermijnbeeld

In de afgelopen 3 maanden zagen we dat de krachtige herstelbeweging vanaf de maartbodem bij 389 was gedraaid naar een meer zijwaartse consolidatiefase. Tijdens deze fase werden een groot aantal toppatronen en topformaties gevormd. In de afgelopen dagen werden de laatste topformaties afgerond onder hun neklijn die in de zone 543,60 – 545 was te vinden. Hiermee treedt een duidelijke bevestiging op voor een verdere daling in de komende tijd. De definitieve bevestiging van de vorming van een belangrijke top in het langeretermijnbeeld treedt op onder de zone 528,70 – 530. Ik acht de kans groot dat deze zone op korte termijn al onder druk gezet kan worden. Als we kijken naar het lange technische beeld dan bereikte de AEX medio maart bijna mijn 2e neerwaartse koersdoel bij 380 tijdens de forse vrije val beweging van 240 punten in slechts 4 weken tijd. Hier zagen we dat een groot aantal bodempatronen ontstonden (zoals een omkeerpatroon, een exhausting gap en extreme negatieve waarden in de technische indicatoren) die wezen op een krachtige herstelbeweging. Deze herstelbeweging ging aanzienlijk verder dan ik had verwacht. Als we echter kijken naar de weekgrafiek op logaritmische schaal dan zorgde deze herstelbeweging voor een klassieke terugtest van de opgaande bodemlijn van de voormalige bullmarkt die in 2009 startte en in 2018 al werd beëindigd. In de afgelopen 3 maanden tijdens de brede consolidatiefase zagen we een groot aantal topvormingssignalen. Als eerste was er vanaf de zone 528,70 – 530 de vorming van een stijgende wig. Bij een dergelijk patroon stijgen de bodems sneller dan de toppen. De hoogste top tijdens deze herstelbeweging bij 587 zorgde ook een dag later voor de neerwaartse doorbraak onder de stijgende wig.

Visie technische analyse:

korte termijn lange termijn steunniveaus weerstandniveaus
Short Short 529,80 / 528,70 / 514,30 / 510 543,60 – 545 / 556,30 / 562 / 568

Grafiek AEX-index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 8 september 2020, Zie ook onze uitleg van technische begrippen

1e koersdoel voor de komende maanden ligt bij de zone 490 - 500
De vorming van de top bij 587 zorgde niet alleen een dag later voor een doorbraak onder de onderkant van dit stijgende wigpatroon, maar maakte ook deel uit van een driedaagse evening star. Dit zijn relatief zeldzame toppatronen in een candlestickgrafiek. Pas een doorbraak boven de 587 zorgt voor de opheffing van deze topformatie en maakt ruimte vrij voor een verdere stijging naar de 600 – 610. Deze kans nam de afgelopen paar weken al zienderogen af, maar lijkt met de neerwaartse doorbraken in de afgelopen dagen helemaal niet meer realistisch. De top lijkt hiermee te zijn gezet, maar moet in het langere beeld nog worden bevestigd onder de belangrijke steunzone van 528,70 – 530. Na de vorming van de top bij 587 zagen we in de afgelopen weken ook een patroon van lagere toppen. Doordat tijdens de vorming van deze toppen ook een horizontale bodemlijn bij de zone 543,60 – 545 ontstond werden de contouren van een dalende driehoek zichtbaar. De meest recente test van deze dalende toppenlijn medio vorige week zorgde ook voor de vorming van een grote bearish engulfing in de grafiek. Deze dalende driehoek maakte verder deel uit van een groter toppatroon, een hoofd-schouderpatroon dat al sinds juni in de maak is en ook werd geactiveerd onder zijn neklijn in de zone 543,60 – 545. Vanuit deze patronen is voor de komende maanden een koersdoel te berekenen dat rond de 500 punten ligt. Maar in het langere technische beeld blijf ik van mening dat de AEX in een bearmarkt zit met nog grote kans op aanzienlijk lagere niveaus onder de 500 punten in de komende 12 maanden.

Meerdere opwaartse versteilingen in de VS afgebroken
In de afgelopen periode zijn dus een groot aantal toppatronen en topformaties gevormd en afgerond. Hiermee is de kans groot dat de AEX op korte termijn de zone 528,70 – 530 onder druk zal zetten. Een structurele doorbraak hieronder geeft de definitieve bevestiging in het langere technische beeld dat een top is gevormd bij 587 en de neerwaartse druk in een versnelling zal inzetten. Eerstvolgende richtpunten hieronder liggen bij 490 tot 500. Bij de 490 ligt overigens ook het eerste (38,2%) Fibonacci retracementniveau van de gehele herstelbeweging sinds maart dit jaar. Verder zien we dat de technische indicatoren zoals de MACD en de RSI nog steeds in een dalende trend zitten met meerdere raakpunten. Deze indicatoren gaven al eerder sterke topvormingssignalen af. Zo zagen we negatieve divergentie ontstaan in de afgelopen maanden. Dit betekende dat de koopdruk afnam. Dit is te zien aan het feit dat de indicatoren al lagere toppen vormden terwijl de AEX destijds nog hogere toppen vormde. In het kortetermijnbeeld ligt de eerste weerstandszone nu bij de 543,60 – 545. Daarboven ligt het neerwaarts gedraaide 200-daags gemiddelde bij 556,30. Daarboven ligt bij de 562 de genoemde dalende toppenlijn vanaf de 587-top. Hier ligt ook het neerwaarts bewegende 50-daags gemiddelde. De kans op een neerwaartse crossing tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde is in de komende 2 weken groot. De eerdere positieve crossing tussen deze gemiddelden bleek een vals signaal te zijn en dat kwam vooral door de kracht en de lengte van de herstelbeweging. Pas boven deze weerstand zal de eerste neerwaartse aanval tijdelijk worden onderbroken, maar er is aanzienlijk meer opwaartse beweging noodzakelijk om enkele patronen weer op te heffen. De eerste steunzone ligt nu bij de genoemde 528,70 – 530, waaronder weinig volgende weerstanden zijn te vinden. Deze liggen bij 514,30 en 510. In mijn vorige opinie besprak ik de extreme versteilingen in de Nasdaq 100 en de S&P500. De eerste en meest steile versteilingsfase werd toen al afgebroken, we zien momenteel dat de volgende versteilingen ook neerwaarts zijn gebroken, waarbij de S&P 500 alweer onder zijn begin dit jaar gevormde top terecht is gekomen. De krachtige versteiling blijkt dus slechts een kortdurende blow-off situatie te zijn geweest. Ditzelfde geldt ook voor de Nasdaq 100.

Grafiek S&P 500 index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 8 september 2020

Grafiek Nasdaq 100 index op dagbasis

Bron: Reuters Metastock XVII, 8 september 2020

Technische analyse maakt deel uit van de risicoanalyse van het ING Investment Office

Risicobarometer ING Investment Office
Signaal -    
Macro-economie -   Economieën herstellen sterk, maar kans dat herstel afzwakt is zeer reëel
Liquiditeit / rente ++   Centrale banken halen alles uit de kast en draaien de geldkraan vol open
Waardering -   'Veilige' beleggingen zoals staatsobligaties zijn hooggewaardeerd, maar aandelen zijn ook duur
Sentiment¹ =   Beleggers zijn bereid om meer risico te nemen, maar neigen naar overdreven optimisme
Technische analyse² -   Signalen dat herstelbeweging in eindfase is beland, alert op vorming van lagere top
Deze tabel wordt een keer per maand geüpdatet. Laatste wijziging 12 augustus 2020

1 Contra-indicator, zeer negatief sentiment kan beoordeeld worden als positief.
² Technische analyse (TA) is een manier om de koersontwikkeling op financiële markten te voorspellen en is één van de signalen die onze risicobarometer stuurt. Alle signalen (waaronder het TA-signaal) worden onafhankelijk van elkaar bepaald en opgeteld tot één (totaal) risicosignaal. Dit signaal is bepalend voor onze tactische assetallocatie.

Meer weten over technische analyse?
Zie onze uitleg van technische begrippen.

Altijd op de hoogte van de laatste Ontwikkelingen op de beurs!

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en mis niks!