Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn -vrijdag, 3 mei 2019

Sukkelen is ook vooruitgang

Mijn portefeuille heeft een paar goede weken achter de rug. Nadat de eerste maanden van dit jaar zich kenmerkten door een sterk herstel van de dip van 2018 gaat het nu nog steeds beter. Toegegeven, de eerste maanden ging het harder, maar dat kwam omdat de markt opgelucht was. Nu is er sprake van normalisatie.

Mijn verwachtingen voor de komende maanden zijn gematigd. Op het economisch front zien we een vrij trage groei. Dat geldt vooral voor Europa. Amerika groeit redelijk, maar dat komt voor een deel ook door de demografie. De Amerikaanse beroepsbevolking groeit sneller dan die in Europa. De demografie in Europa – dan met name in Italië, Frankrijk en Duitsland – is slecht. Er worden minder dan 2 kinderen per vrouw geboren, waardoor er op termijn te weinig nieuwe arbeidskrachten bijkomen.

Los van dat gegeven groeit de economie van Europa ook traag omdat er nog steeds structurele problemen zijn. De arbeidsmarkt in Italië en Frankrijk zit vast en de Duitsers hebben problemen in het bankwezen en de auto-industrie. Dat leidt tot een lage groei. Voor wat betreft de banken heeft Europa het er echt bij laten zitten. De Amerikanen grepen na 2008 hard in. Ze saneerden het bankwezen, ze dwongen het aantrekken van vers kapitaal af ze stimuleerden hun economie. De uitkomst kennen we. Europa zou er wat van kunnen leren. Het oude continent heeft problemen met Italië, het is te weinig concurrerend en het heeft een spaaroverschot. Dat is allemaal niet goed voor de dynamiek.

De dynamiek zal vanuit de VS moeten komen. Nu zetten we vanuit Europa Trump weg als een ongeleid projectiel, maar hij doet wel een paar dingen goed. Hij heeft de Chinezen tot de orde geroepen, stimuleert de economie en hij houdt met veel kabaal en dreigementen de rente laag.

De angst voor een echte recessie is even weg. De groei is redelijk en de rente blijft laag. Dan moet je in aandelen zitten en exposure hebben op de VS. De dalende risicopremies zijn ondertussen goed voor de hoogrentende obligaties. Het zal allemaal niet meer zo hard gaan, maar een bescheiden stijging is ook een stijging.

 

Jaap Koelewijn werkt als hoogleraar Corporate Finance aan Universiteit Nyenrode is hij frequent te horen op BNR en te zien bij RTL Z. Hij studeerde algemene economie en promoveerde aan de Vrije Universiteit. Bij MeesPierson was hij actief als vermogensbeheerder en aandelenanalist van de Europese financiële sector. Vanaf 1996 was Jaap Hoofd research en strategie bij IRIS. Na een aantal jaren bij de AFM besloot Koelewijn zich volledig te richten op zijn eigen bedrijf Financieel Denkwerk. Jaap adviseert  verscheidene professionele partijen op het gebied van beurs, financiering, beleggen en toezicht. Hiernaast vervult Jaap een aantal commissariaten. Jaap belegt zelf rustig in voornamelijk indexfondsen. Benieuwd hoe zijn eigen portefeuille is opgebouwd? U kunt meekijken in zijn portefeuille bij ProBeleggen.

De Aandeelhouder TV

augustus 23, 2019

Leiden de Amazonebranden tot een nieuwe handelsoorlog? – RTL Z NIEUWS

augustus 23, 2019

Gevolgen machtsstrijd Trump en Federal Reserve

augustus 23, 2019

AEX week 34 2019 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 23, 2019

ASR toont cijfers, Aegon ex dividend | 23 augustus 2019 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
23 aug 12:16 Nico Bakker

ING herstelpoging

23 aug 08:36 Bas Heijink

AEX Waar komt de lagere top te liggen?

22 aug 16:48 Matthijs Kok

Kraft Heinz: Rood als Ketchup

21 aug 16:56 Marco Knulst

HSBC Hongkong and Shanghai Banking Corp gevestigd in het VK

20 aug 13:27 Bas Heijink

AEX op weg naar lagere niveaus Bas Heijink