Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Column

Jaap Koelewijn - vrijdag, 3 mei 2019 14:35

Sukkelen is ook vooruitgang

Mijn portefeuille heeft een paar goede weken achter de rug. Nadat de eerste maanden van dit jaar zich kenmerkten door een sterk herstel van de dip van 2018 gaat het nu nog steeds beter. Toegegeven, de eerste maanden ging het harder, maar dat kwam omdat de markt opgelucht was. Nu is er sprake van normalisatie.

Mijn verwachtingen voor de komende maanden zijn gematigd. Op het economisch front zien we een vrij trage groei. Dat geldt vooral voor Europa. Amerika groeit redelijk, maar dat komt voor een deel ook door de demografie. De Amerikaanse beroepsbevolking groeit sneller dan die in Europa. De demografie in Europa – dan met name in Italië, Frankrijk en Duitsland – is slecht. Er worden minder dan 2 kinderen per vrouw geboren, waardoor er op termijn te weinig nieuwe arbeidskrachten bijkomen.

Los van dat gegeven groeit de economie van Europa ook traag omdat er nog steeds structurele problemen zijn. De arbeidsmarkt in Italië en Frankrijk zit vast en de Duitsers hebben problemen in het bankwezen en de auto-industrie. Dat leidt tot een lage groei. Voor wat betreft de banken heeft Europa het er echt bij laten zitten. De Amerikanen grepen na 2008 hard in. Ze saneerden het bankwezen, ze dwongen het aantrekken van vers kapitaal af ze stimuleerden hun economie. De uitkomst kennen we. Europa zou er wat van kunnen leren. Het oude continent heeft problemen met Italië, het is te weinig concurrerend en het heeft een spaaroverschot. Dat is allemaal niet goed voor de dynamiek.

De dynamiek zal vanuit de VS moeten komen. Nu zetten we vanuit Europa Trump weg als een ongeleid projectiel, maar hij doet wel een paar dingen goed. Hij heeft de Chinezen tot de orde geroepen, stimuleert de economie en hij houdt met veel kabaal en dreigementen de rente laag.

De angst voor een echte recessie is even weg. De groei is redelijk en de rente blijft laag. Dan moet je in aandelen zitten en exposure hebben op de VS. De dalende risicopremies zijn ondertussen goed voor de hoogrentende obligaties. Het zal allemaal niet meer zo hard gaan, maar een bescheiden stijging is ook een stijging.

 

De Aandeelhouder TV

januari 20, 2021

AEX 20 jan 21 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 20, 2021

Opmerkelijk sterk vierde kwartaal ASML

januari 20, 2021

ASML te voorzichtig? | 20 januari 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 19, 2021

Deleted video

Columns

Nieuw
21 jan 07:46 Redactie

Dure markt? Deze 3 aandelen zijn spotgoedkoop

20 jan 13:53 Van Eck

Goud, een reddingsboei na het vaccin

19 jan 12:49 Redactie

Webinar: Favoriete aandelen 2021

19 jan 11:40 Marco Knulst

Goud beleggers worden getest

19 jan 09:15 Nico Inberg

ETF van de Week: Lithium & Battery Tech

Het laatste beursnieuws