Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn - vrijdag, 3 mei 2019 14:35

Sukkelen is ook vooruitgang

Mijn portefeuille heeft een paar goede weken achter de rug. Nadat de eerste maanden van dit jaar zich kenmerkten door een sterk herstel van de dip van 2018 gaat het nu nog steeds beter. Toegegeven, de eerste maanden ging het harder, maar dat kwam omdat de markt opgelucht was. Nu is er sprake van normalisatie.

Mijn verwachtingen voor de komende maanden zijn gematigd. Op het economisch front zien we een vrij trage groei. Dat geldt vooral voor Europa. Amerika groeit redelijk, maar dat komt voor een deel ook door de demografie. De Amerikaanse beroepsbevolking groeit sneller dan die in Europa. De demografie in Europa – dan met name in Italië, Frankrijk en Duitsland – is slecht. Er worden minder dan 2 kinderen per vrouw geboren, waardoor er op termijn te weinig nieuwe arbeidskrachten bijkomen.

Los van dat gegeven groeit de economie van Europa ook traag omdat er nog steeds structurele problemen zijn. De arbeidsmarkt in Italië en Frankrijk zit vast en de Duitsers hebben problemen in het bankwezen en de auto-industrie. Dat leidt tot een lage groei. Voor wat betreft de banken heeft Europa het er echt bij laten zitten. De Amerikanen grepen na 2008 hard in. Ze saneerden het bankwezen, ze dwongen het aantrekken van vers kapitaal af ze stimuleerden hun economie. De uitkomst kennen we. Europa zou er wat van kunnen leren. Het oude continent heeft problemen met Italië, het is te weinig concurrerend en het heeft een spaaroverschot. Dat is allemaal niet goed voor de dynamiek.

De dynamiek zal vanuit de VS moeten komen. Nu zetten we vanuit Europa Trump weg als een ongeleid projectiel, maar hij doet wel een paar dingen goed. Hij heeft de Chinezen tot de orde geroepen, stimuleert de economie en hij houdt met veel kabaal en dreigementen de rente laag.

De angst voor een echte recessie is even weg. De groei is redelijk en de rente blijft laag. Dan moet je in aandelen zitten en exposure hebben op de VS. De dalende risicopremies zijn ondertussen goed voor de hoogrentende obligaties. Het zal allemaal niet meer zo hard gaan, maar een bescheiden stijging is ook een stijging.

 

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten

06 apr 15:01 Marco Knulst

Geld revolutie, de strijd om de wereldmacht

06 apr 14:26 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Zijn uw vermogensbeheerders echt duurzaam?