fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Column

Jaap Koelewijn - vrijdag, 3 mei 2019 14:35

Sukkelen is ook vooruitgang

Mijn portefeuille heeft een paar goede weken achter de rug. Nadat de eerste maanden van dit jaar zich kenmerkten door een sterk herstel van de dip van 2018 gaat het nu nog steeds beter. Toegegeven, de eerste maanden ging het harder, maar dat kwam omdat de markt opgelucht was. Nu is er sprake van normalisatie.

Mijn verwachtingen voor de komende maanden zijn gematigd. Op het economisch front zien we een vrij trage groei. Dat geldt vooral voor Europa. Amerika groeit redelijk, maar dat komt voor een deel ook door de demografie. De Amerikaanse beroepsbevolking groeit sneller dan die in Europa. De demografie in Europa – dan met name in Italië, Frankrijk en Duitsland – is slecht. Er worden minder dan 2 kinderen per vrouw geboren, waardoor er op termijn te weinig nieuwe arbeidskrachten bijkomen.

Los van dat gegeven groeit de economie van Europa ook traag omdat er nog steeds structurele problemen zijn. De arbeidsmarkt in Italië en Frankrijk zit vast en de Duitsers hebben problemen in het bankwezen en de auto-industrie. Dat leidt tot een lage groei. Voor wat betreft de banken heeft Europa het er echt bij laten zitten. De Amerikanen grepen na 2008 hard in. Ze saneerden het bankwezen, ze dwongen het aantrekken van vers kapitaal af ze stimuleerden hun economie. De uitkomst kennen we. Europa zou er wat van kunnen leren. Het oude continent heeft problemen met Italië, het is te weinig concurrerend en het heeft een spaaroverschot. Dat is allemaal niet goed voor de dynamiek.

De dynamiek zal vanuit de VS moeten komen. Nu zetten we vanuit Europa Trump weg als een ongeleid projectiel, maar hij doet wel een paar dingen goed. Hij heeft de Chinezen tot de orde geroepen, stimuleert de economie en hij houdt met veel kabaal en dreigementen de rente laag.

De angst voor een echte recessie is even weg. De groei is redelijk en de rente blijft laag. Dan moet je in aandelen zitten en exposure hebben op de VS. De dalende risicopremies zijn ondertussen goed voor de hoogrentende obligaties. Het zal allemaal niet meer zo hard gaan, maar een bescheiden stijging is ook een stijging.

 

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2020

AEX week 4 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 24, 2020

Enerverende start beursjaar 2020

januari 24, 2020

Bayer gaat boeten voor Roundup | 24 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 23, 2020

AEX 23 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 jan 12:48 Redactie

AKZO bulls in de aanval

24 jan 10:00 Matthijs Kok

3 Nederlandse Beleggingstips voor 2020

23 jan 09:33 Marco Knulst

Opnieuw slechte signalen voor energiesector

22 jan 17:07 Edward Loef

LOEF Technische Surveillance Week 4/20

22 jan 17:47 Jaap Koelewijn

Het bezit van de zaak

Het laatste beursnieuws