Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Signalen voor bitcoin op rood

Signalen voor bitcoin op rood
8 jun 2021 om 12:11

De bitcoin noteert op het moment van schrijven op USD 32.650. Opnieuw een daling van 2,8% ten opzichte van de slotkoers van gisteren en de wisselkoers nadert het recente dieptepunt van USD 30.000 van 19 mei. Gaat de bitcoin nieuwe lows neerzetten? 2021 begon zo goed voor de bitcoin-believer, met als climax de hoogste koers ooit op USD 64.899 op 14 april jl. Maar inmiddels is er dus de helft al vanaf.

Onze risico-indicator waarschuwt al een paar weken op een verhoogde kans dat er een lange termijn dalende trend aanbreekt. Immers als de koers langer dan 3 aaneengesloten beursdagen onder het 200-daags voortschrijdend gemiddelde (rode lijn) noteert zonder deze lijn te raken, dan stijgt de kans op een aanstaande death cross. Oftewel het neerwaarts kruisen van de blauwe lijn, het 50-daags voortschrijdend gemiddelde, door de rode lijn. Een dead cross-signaal wijst met een hoge waarschijnlijkheid op een lange termijn dalende trend. Het 50- en 200-daags voortschrijdend gemiddelde zijn psychologisch belangrijke lijnen die de status van de trend weergeven. Kijk nog maar eens goed naar de bovenstaande grafiek, en in dit geval naar de functie van de blauwe lijn. Iedere tussentijdse correctie werd opgevangen bij de blauwe lijn om vervolgens weer hogere niveaus op te zoeken.

De bovenstaande grafiek is de BTC/USD koers rondom de periode van de vorige hype in 2018. Ook toen dachten beleggers aanvankelijk dat de bitcoin oneindig zou doorstijgen. Koersdoelen van USD 100.000 en meer werden regelmatig genoemd. Maar de bitcoin daalde met meer dan 80%! Een onzekere tijd brak aan voor de bitcoin belegger, maar na een angstige periode werd hij of zij toch beloond. Het probleem voor de bitcoin belegger is nu of hij blijft zitten in de stellige overtuiging dat er in de toekomst weer nieuwe records worden neergezet of toch tussentijds afscheid neemt omdat in het verleden is gebleken dat de koers toch diep kan zakken. Is het wellicht slimmer om nu te verkopen om straks op een lager niveau weer terug in te stappen? De behavioral finance stelt dat beleggers zelden rationeel gedrag vertonen. De emotie neemt het over van de stellige overtuiging die de belegger heeft.

De risico-indicator is slechts een hulpmiddel om de vermoedelijke richting van de onderliggende waarde, in dit geval de bitcoin, met een bepaalde waarschijnlijkheid te kunnen bepalen. Zekerheden bestaan er binnen het beleggen niet. Als specialisme pretenderen wij veel kennis te hebben van het financiële systeem. Wat is een financieel systeem eigenlijk en wat is geld? Primaire vragen die diepgaande studie nodig hebben. Cryptocurrency wordt gezien als een nieuwe vorm van geld.

Maar is het geld? Ja, je kunt er steeds meer goederen en diensten mee betalen. Ja, het is een store of value. Oftewel, je kunt het sparen in je wallet om later pas te gebruiken. Ja, het is een rekeneenheid. Je kan er de prijs van alle goederen en diensten in uitdrukken. Maar is het een wettig betaalmiddel? Als El Salvador het accepteert als “legal tender”, dan ziet de believer hierin het signaal dat het een nieuwe stap is als wereldwijd wettig betaalmiddel. Ook fiatgeld, oftewel lucht, kan ons inziens op lange termijn enkel een waarde vertegenwoordigen als er ook belasting over kan worden geheven in de desbetreffende valuta. Geld is een hulpmiddel om goederen en diensten mee te kunnen betalen. Normaliter wordt het uitgegeven door een land of muntunie.

De centrale bank en de overheid zijn over het algemeen twee handen op dezelfde buik. Voor ons als Euro(peaan) is de dollar indirect een tegoedbonnetje, een vordering op de Amerikaanse overheid en indirect op haar burgers. Als wereld reservevaluta heeft de dollar nu nog bijna wereldwijd het vertrouwen om ermee te kunnen betalen. Dit vertrouwen neemt echter in rap tempo af. De Amerikanen drukken veel te veel geld wat niet meer in verhouding staat tot hetgeen zij zelf kunnen leveren c.q. produceren. Althans, tegen dezelfde prijzen. Steeds meer landen zijn de overheersende invloed en het valse spel in het financiële systeem van de Amerikanen beu. Waar wij vroeger bijvoorbeeld ons benodigde Russische gas konden betalen aan Rusland met US dollars, zal dit waarschijnlijk binnenkort geschiedenis zijn. Evenals Rusland zullen meer en meer landen liever betaald worden in andere valuta dan de US dollar.

De bitcoin is evenals fiatgeld een “luchtkasteel”, maar daarnaast niet gedekt door een land. Vooralsnog een piramidespel tussen deelnemers, hoe inventief en hoogwaardig het systeem ook is, maar niet toebehorende tot een specifiek land of bedrijf. Laten wij voorop stellen dat wij alle wereldburgers financieel geluk toewensen. Wijzelf hebben ook in bitcoin en ethereum belegd. Zoals gecommuniceerd met onze abonnees zijn wij in de eerste week van januari uitgestapt. Op dezelfde koers als vandaag! Zijn wij nu blij dat wij achteraf gezien toch gelijk hadden? Nee. Het financiële systeem in de wereld is momenteel 1 groot kaartenhuis. Regels worden door overheden en centrale bankiers aan de laars gelapt. De geopolitieke spanningen nemen mede daardoor toe. Chaos dreigt. Steeds meer burgers realiseren zich dit en zijn daarom op zoek naar alternatieve geldvormen. De belangrijkste valuta is ons inziens het bezit van harde assets (niet bederfelijk of anderszins bedreigt door verlies aan kwaliteit). Economie is in de basis ruilen. Ruilwaar biedt de hoogste zekerheidsgraad. En dan uiteraard ruilwaar die iedereen nodig heeft.

Om onze inzichten goed te doorgronden kunnen wij de 2 podcasts van “Romany vraagt” met Marco Knulst aanbevelen. Hoe e.e.a. concreet door ons vertaald wordt naar beleggingen vindt u achter de login op de website van Golden Crosses. Waarin ook onze lezing “Geld (r)evolutie, de strijd om de wereldmacht” te vinden is. Een 3-delige serie, in totaal 3,5 uur aan videomateriaal, die wij speciaal hebben gemaakt om zo uitvoerig mogelijk het huidige perspectief te scheppen en wat mogelijke toekomstscenarios kunnen gaan worden.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.