Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Saxo: Winter is coming

Saxo: Winter is coming
4 okt 2022 om 12:14

Saxo Bank Outlook Q4 2022 Samenvatting

In de vooruitzichten voor Q4 van 2022 stelt Saxo Bank dat er zich zowel letterlijk als figuurlijk een koude periode aandient. Europa en het Verenigd Koninkrijk in het bijzonder moeten zich schrap zetten voor de gevolgen van een winterseizoen dat waarschijnlijk ook een economische winter met zich meebrengt. De stroom- en gascrisis bereikt in die spreekwoordelijke winter een prijspiek door de toegenomen vraag tijdens het stookseizoen, ook al zijn de prijzen aanzienlijk gedaald.

Transformatie
Macrostrateeg Christopher Dembik gaat na hoe Europa de enorme tegenwind van de energiecrisis kan opvangen zonder het licht helemaal uit te doen, nu waarnemers te pessimistisch zijn over de Europese vooruitzichten. Dit omvat een vermindering van de vraag door meer efficiëntie, langetermijninvesteringen in kernenergie en een betere aanleg van de nodige infrastructuur voor de groene transformatie.

Recessie breidt uit
De koers van het monetaire beleid is de belangrijkste drijfveer voor de waardering van activa sinds de dramatische ommezwaai van de Fed in november vorig jaar. Het komende kwartaal en het eerste deel van de winter zullen waarschijnlijk brengen wat CIO van Saxo Bank Steen Jakobsen “peak tightness” noemt. De markt gaat leren waar de piek van de Fed-rente begin volgend jaar zal liggen, nadat ze het zo mis had hopende op een verandering van het beleid naar een afnemende verkrappingsdruk in het derde kwartaal. Die beleidsverkrapping zal op haar beurt leiden tot een recessie, die in Europa al aan de gang is maar zich volgend jaar ook elders zal uitbreiden, uiteindelijk zelfs naar de Verenigde Staten, waar de economie veel veerkrachtiger is gebleken dan verwacht.

EU economie gaat innoveren
Bij aandelen ligt de nadruk van Peter Garnry, hoofd aandelenstrategie, op hoe de komende winter onvermijdelijk zal leiden tot recessierisico’s, zoals nu al blijkt uit de druk op consumenten- en discretionaire aandelen. Hij gaat ook na hoe de buitengewone druk op Europa de noodzakelijke innovatie kan aanwakkeren, waardoor het continent een veel concurrerendere economie kan worden. Een overheersend risico voor groei- en aandelenwaarderingen zijn echter de kosten van de deglobalisering, die veel van de trends in aandelen en de toeleveringsketens die bedrijven de afgelopen twaalf jaar hebben gehyperfectioneerd, op z’n retour sturen.

Oliereserves aanspreken
Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie, ziet minder dramatische veranderingen voor zich voor grondstoffen dan de intense volatiliteit in de maanden na de Russische inval in Oekraïne, nu de aanhoudende bezorgdheid over het aanbod de strijd aanbindt met de bezorgdheid over de krimpende vraag. Een interessante wending in het vierde kwartaal zal zijn hoe de markt voor ruwe olie een stopzetting van de vrijgave van de Amerikaanse strategische reserves door de regering-Biden opvangt, als die volgens plan verloopt in oktober.

Zwakke yen steekt scherp af
In de FX-vooruitzichten vraagt John Hardy, hoofd FX-strategie, zich af of de piek in het verwachte traject van de Fed-renteverhogingcyclus waarschijnlijk ook de piek in de Amerikaanse dollar zal brengen, die de afgelopen elf maanden voor druk op de wereldwijde liquiditeit en activaprijzen heeft gezorgd. Elders in FX: zal de markt de Bank of Japan dwingen te capituleren voor haar beleid om de rentecurve onder controle te houden, waardoor de yen het komende kwartaal mogelijk spectaculaire volatiliteit zal vertonen? Het is ook van belang dat dit het derde opeenvolgende kwartaal is waarin de zwakte van de JPY sterk afwijkt van de sterkte van de Chinese yuan (CNH en CNY), de laatste nog steeds in relatieve termen ondanks het feit dat de yuan in het derde kwartaal aanzienlijk lager mocht zakken ten opzichte van de sterke USD. In het kort: het is een belangrijke en gespannen situatie die onopgelost blijft.

Tegendraads China
In China merkt marktstrateeg Redmond Wong op dat de aandacht voor hernieuwbare energiebronnen veel minder groot is. China heeft zich de laatste kwartalen ingespannen om de steenkoolbevoorrading veilig te stellen te midden van de stijging van de olie- en vooral LNG-prijzen. Ook geeft China er de voorkeur aan kolengestookte basislastcapaciteit efficiënter te gebruiken en de meest agressieve kerncentrales van alle grote economieën te vergroten.

Japanse interesse voor kernenergie groeit
Voor de rest van ontwikkeld en opkomend Azië merkt marktstrateeg Charu Chanana op dat de stijgende prijzen voor LNG de energiezekerheid voor de regio hebben veranderd, ten nadele van de zwakkere economieën. De reactie zal in verschillende vormen komen, van de hernieuwde belangstelling van Japan voor kernenergie, ondanks de ramp in Fukushima in 2011, tot het intrigerende vooruitzicht dat energie steeds meer in niet-Amerikaanse dollarvaluta’s wordt verhandeld, zoals India al heeft gezien bij de aankoop van Russische ruwe olie in roebels.

Waar te beleggen in kernenergie?
Australische marktstrateeg Jessica Amir concentreert zich op de factoren die een wedergeboorte van de belangstelling voor kernenergie stimuleren. Ook bekijkt ze waar de bedrijven en ETF’s te vinden zijn in een nogal moeilijk te navigeren ruimte voor beleggingen in kernenergie.

The Merge brengt niet wat het belooft
In crypto slaagde de markt er niet in het kwartaal te herstellen, zelfs niet met de langverwachte verschuiving van het Ethereum-platform van proof-of-stake naar proof-of-work, beter bekend als The Merge. Zoals onze cryptostrategen Mads Eberhardt en kwantitatieve strateeg Anders Nysteen aangeven, blijft het risico van een “cryptowinter” bestaan nu de wereldwijde liquiditeit opdroogt door de tegenwind van een strenger beleid, met erbij nog de vrees voor strengere regulering van crypto. Toch zijn er ook genoeg lichtpuntjes, met de ontluikende innovatie in de sector die nieuwe toepassingen blijft vinden voor cryptogerelateerde blockchaintechnologie.

Deze outlook bevat ook het gebruikelijke overzicht van de technische vooruitzichten op langere termijn voor kritieke activa, waarbij opnieuw is gekeken naar de kritieke grafiek van de US 10-years treasury yield, de S&P 500 index en waar de uiteindelijke diepte van deze bear market kan liggen. Ook is gekeken naar de euro en dollar-wisselkoers nadat het symbolische pariteitsniveau werd bereikt – en werd gepasseerd- aan de onderkant in het derde kwartaal.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.