Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Ruimtevaart: unieke beleggingskans of science fiction?

Ruimtevaart: unieke beleggingskans of science fiction?
6 sep 2022 om 13:45

Toen Elon Musk een tiener was, was de ondernemer op het gebied van de ruimtevaart en elektrische auto’s gefascineerd door de zeven boeken tellende sciencefictionserie Foundation. Die boeken zijn geschreven in de tweede helft van de 20e eeuw door wetenschapper en auteur Isaac Asimov en schetsen de ondergang en wedergeboorte van een interstellair rijk. De serie inspireerde Musk bij zijn zoektocht naar het veroveren van de ruimte, vertelde hij aan het magazine Rolling Stone in 2017.1

Net als veel andere jongeren in die periode heb ik ook de serie Foundation gelezen. Nu is de serie te zien op Apple TV. Het is inderdaad ook een van de redenen waarom ik zo blij ben met de recente lancering van de VanEck Space Innovators UCITS ETF, waarin de disruptieve vooruitgang van privé-ondernemingen in de ruimtevaart gevolgd wordt.

Van oudsher behoorde de ruimte toe aan overheden. In de 20e eeuw streden de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie tegen elkaar om als eerste superieure ruimtevaartmogelijkheden te bereiken, voornamelijk om militaire en politieke redenen.

Toch domineert tegenwoordig de privésector de ruimtevaartrace van de 21ste eeuw. Er worden snel nieuwe technologieën ontwikkeld om de kosten van de ruimtevaart te verlagen. Musk is met zijn bedrijf SpaceX op zoek naar mogelijkheden om de kosten van een bezoek aan Mars te verlagen, wat moet leiden tot verschillende grote nederzettingen op Mars. Dit spreekt tot de verbeelding van veel mensen. In werkelijkheid vindt de commerciële activiteit iets dichter bij huis plaats.


Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief van Van Eck: klik hier om u in te schrijven


Ruimtevaartbedrijven ontwerpen herbruikbare raketten en miniatuur satellieten met een lage omloopbaan, wat betekent dat de kosten van toegang tot de ruimte snel lager worden. Tegelijkertijd is er een hard groeiende vraag naar communicatiesatellieten en nieuwere mogelijkheden zoals ruimtevaarttoerisme. Constellaties van satellieten maken goedkope internetdiensten mogelijk in afgelegen dorpen, houden de klimaatverandering in de gaten en voorzien GPS-navigatiesystemen van energie. Morgan Stanley Research schat dat de ruimte in 2040 een sector met een waarde van $ 1 biljoen kan worden, een forse stijging ten opzichte van de $ 350 miljard van nu.

De wereldwijde ruimte-economie ($t)

De wereldwijde ruimte-economie ($t)

Bron: Haver Analytics-voorspellingen

Maar zoals bij veel van de huidige disruptieve groeisectoren wordt een groot deel van de investeringen privé gedaan, buiten het bereik van openbare beleggers. De totale durfkapitaalbeleggingen zijn in de 12 maanden voorafgaand aan eind maart 2021 met 95% gestegen tot 8,7 miljard dollar, zo blijkt uit de Seraphim SpaceTech Index, een driemaandelijkse tracker van financieringstransacties in de sector.

Toch zijn er een aantal ruimtevaartbedrijven op de openbare markten waarin u kunt beleggen. Omdat we innovaties steunen, hebben we de VanEck Space Innovators UCITS ETF gelanceerd, waarmee we deze groeikansen aan een groter aantal beleggers kunnen aanbieden. Let op: de ontwikkeling van de markt is niet gegarandeerd.

Onze ETF volgt 25 van de grootste en meest liquide ruimtevaartbedrijven. De diversificatie van de ETF verlaagt het risico op kapitaalverlies, maar neemt dit risico niet volledig weg. De bedrijven zijn onder andere een aantal van ’s werelds grootste satellietcommunicatiebedrijven, zoals Eutelsat, raketproductiebedrijven zoals Avio S.p.A. in Italië en zelfs Virgin Galactic, de pionier op het gebied van ruimtevaarttoerisme van Richard Branson.

Niets kan de verschuivende macht in de ruimte beter illustreren dan hoe de particuliere onderneming SpaceX2het satellietcommunicatiesysteem Starlink ter beschikking heeft gesteld aan de strijdkrachten van Oekraïne. Naarmate de ruimtevaart een belangrijkere rol gaat spelen in de wereldeconomie en zelfs in de wereldpolitiek, lijkt de commerciële ruimtevaartsector in zijn geheel klaar voor groei. Voor normale beleggers betekent dit dat er een kans is om rendement te halen uit de raketwetenschap en de huidige, steeds sneller verlopende ruimtewedloop.

BELANGRIJKE KENNISGEVING

Uitsluitend voor informatie- en advertentiedoeleinden.

Deze informatie is afkomstig van VanEck (Europe) GmbH. VanEck (Europe) GmbH is aangesteld als distributeur van VanEck-producten in Europa door VanEck Asset Management B.V., een beheermaatschappij onder Nederlands recht en geregistreerd bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM). VanEck (Europe) GmbH, met als vestigingsadres Kreuznacher Str. 30, 60486 Frankfurt, Duitsland, is een financiële dienstverlener die onder toezicht staat van BaFin, de Duitse toezichthouder voor de financiële markten. De informatie is uitsluitend bedoeld om beleggers te voorzien van algemene en voorlopige informatie en mag niet worden opgevat als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. VanEck (Europe) GmbH en de aan VanEck (Europe) GmbH verbonden en gelieerde bedrijven (samen “VanEck”) wijzen elke aansprakelijkheid van de hand met betrekking tot beslissingen die de belegger op basis van deze informatie neemt ten aanzien van het kopen, verkopen of aanhouden van beleggingen. De visies en meningen die hier worden gegeven, zijn die van de auteur(s) en komen niet noodzakelijkerwijs overeen met die van VanEck. De meningen zijn actueel op de datum van publicatie en kunnen worden aangepast op basis van veranderende marktomstandigheden. Bepaalde verklaringen in deze bijdrage kunnen ramingen, voorspellingen en andere op de toekomst gerichte verklaringen zijn die niet overeenkomen met de werkelijkheid. Wij achten de informatie die afkomstig is van derden, betrouwbaar. Deze informatie is echter niet onafhankelijk gecontroleerd. De nauwkeurigheid en volledigheid ervan kunnen daarom niet worden gegarandeerd. Alle indices die worden vermeld, zijn maatstaven voor het vergelijken van algemene marktsectoren en rendementen. Het is niet mogelijk om rechtstreeks in een index te beleggen.

Alle rendementsgegevens hebben betrekking op het verleden en bieden geen garantie voor toekomstige resultaten. Beleggen brengt risico’s met zich mee, waaronder mogelijk verlies van de hoofdsom. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u gaat beleggen.

Niets in dit materiaal mag in welke vorm dan ook worden verveelvoudigd en er mag ook niet naar worden verwezen in andere publicaties zonder de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van VanEck.

© VanEck (Europe) GmbH

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.